Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce dixtractie, ce mishteaux > Scurtă lecţie de istorie: azi, demnitatea

Scurtă lecţie de istorie: azi, demnitatea

1600. Se naşte Charles I, rege al Angliei, decapitat în 1649. Din avantajele monarhiei: regele a murit cu demnitate, fără să acuze sistemul ticăloşit al monarhiei parlamentare, să ţipe că membrii Parlamentului sunt corupţi şi să-i cheme pe toţi ţăranii la referendum în ziua execuţiei.

UPDATE: Marfa aud ca a aparut in premiera aici. Eu am primit-o pe sms…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

161 thoughts on “Scurtă lecţie de istorie: azi, demnitatea

  1. Excelent ! Regele vaselor incendiate va primi ghilotina urnelor, cu tot referendumul său !

  2. Traind in tara unde regii(mai mult sau mai putin iubiti)s-au perindat,vreau sa spun ca pana sa ajung aici si sa simt pe propria piele cu ce se mananca monarhia,m-am intrebat ce ar fi fost Romania daca n-ar fi venit comunistii si am fi ramas o tara condusa de rege.
    Ca o demna cetateanca a Romaniei am fost invatata la istorie prin anii 70 ca monarhia e cea mai rea metoda de conducere facand din oamenii de rand sclavi si oferind celor care conduc privilegii(suna cunoscut?). Acum ca traiesc in GB de mai multi ani pot spune fara nici un dubiu ca monarhia aduce multe beneficii iar regina sta cuminte acolo lasandu-i pe politicieni sa-si faca meseria. Nu spun ca e un mod de a conduce perfect dar de departe cel mai bun.
    Spuneti-mi si mie care cetatean de alta nationalitate ar veni in Romania si ar merge la colegiu sa invete si sa mai aiba si vreo 400 de lire pe luna bursa?
    Asta e ceea ce mi s-a oferit mie ca simplu cetatean al UE aici in Marea Britanie:dreptul la educatie si sprijin financiar. ROMANIA MAI ARE MULT PANA DEPARTE.

  3. Hai sa incercam o sapanzurare cu Basescu! Ce frumos s-ar legana Baselu in bataia vantului si a voiculescului, n-asa? Adica mogulii, ce mai, nici in funie nu i-ar da pace, l-ar obseda incontinuu! Da ma multumesc sa-l vad pe Basel intr-un parlament unicameral de la Jilava!

  4. Sa nu uitam ca el a murit cu o oarecare dreptate istorica in minte,pentru ca in acele vremuri monarhia absolutista era un trend mult mai acceptabil atunci,pe cand in epoca noastra dictatura este ceva ce-si gaseste rostul doar in cosul istoriei,ca sa nu mai vorbim ca nobilul monarh a avut si cateva dezavantaje:

    1.nu a beneficiat de televiziunile mogulilor pt a chema “taranii” in ajutorul lui,pt binele lor desigur
    2.nu a avut autobuze electorale pt a transporta “taranii” in lupta lui contra “comunistului” Cromwell

  5. Stai ca inca nu l-au decapitat! sa vezi cand mi ti l-or lua si mi ti l-or zmotoci “subalterni”, dupa ce pica de pe tron. Abia astept! si sper sa il urmareasca pana la ultimul grad de rudenie.

    PS: am inteles ca i-ar fi dat Penescu sms: “Ti-am pregatit un loc la mine-n celula”!

  6. “Sa fii mandru ca stai sus numai atunci cand nu-ti e rusine sa-ti aduci aminte cine te-a adus acolo. “

  7. Si inca una , chiar daca o vei da sau nu , dar nu ma mai pot abtzine ; MA UIT LA RETRDATUL CU NUMELE DE —– BOC—– SI NU POT SPUNE DECAT — DUMNEZEII MATII !!!

  8. Mda. Ma intreb oare ce am putut gresi in viata anterioara de m-am reincarnat in pocinogu’ asta numit Romania…
    Nu-mi ramane decat sa-mi urez mai multa bafta data viitoare. Poate iasa de un stat de drept pe bune. 🙂

  9. Ca nuca in perete.Intre Charles si Piratu e o asemanare exact ca intre Obama si Ninel Potarca.

  10. Basel ia incearca un sah cu Udrea la Johannis. Nu-i asa ca n-ai vopsit degeaba tiganca din Plescoi? Zi ca-i nemtoaica! Poate te crede cineva! Tot esti in criza de inspiratie Basel! Sa te ajut putin!

  11. superb! numai ca istoria si concluziile ei nu se invata pe mare… desigur, nici demnitatea.

  12. Se poartă ca un porc înainte de tăiere, guiţă din toate puterile şi are privirea disperată. Îmi doresc ca această coaliţie să se ocupe de guvernare şi să creeze condiţiile, după 6 decembrie, astfel încât Băsescu şi ceata lui să fie anchetaţi corect, cu resposabilitate şi să devină un exemplu: omul politic care vrea totul pentru el, nu poate sfârşi decât în puşcărie şi în dizgraţie alături de complicii lui. Recunosc că nici ceilalţi foşti preşedinţi nu sunt imaculaţi, dar diferenţa este este enormă. Iliescu (care este cel mai blamat de actualul preşedinte) după 2,5 mandate nu a lasat asemenea moştenire în urma sa: rude apropiate care fac trafic cu armament, achiziţionarea unor bunuri mobile şi imobile scumpe, coordoanarea unei răpiri, promovarea ostentativă a amantei, etc.

  13. Cand la noi au aparat Vacarestii , primii nostri poeti, William Shakespeare murise de doua secole.Cum sa-i mai ajungem din urma ….pe astia?

  14. mogulii cei rai sunt Vintu si Voiculescu. Nu sunt moguli ca sunt buni Paunescu -fratii- de la be unu sau Nicola “Adria” suc din chimicale de la “ne” douazecisiceva . Atacatii pe acesti moguli chiar pe limba lor . Pentru fiecare adversar ” RAU” gasiti corespondentul din PNL. Nu lasati zoaiele nesimtite sa mai atace. E o lupta scurta, dar pe o miza mare- sa scapam de Basel-

  15. oare daca ar fi mirosit valul de schimbare sau atingerea microbului sfarsitului, in ceasurile alea de agonie nu si-ar fi strigat disperarea? In fata sfarsitului si regii devin simpli oameni. Hai, Victore, sa-l iertam! Cei adevarati stiu, iar mila lor e cea mai dura lectie a umilintei. Ma-ntreb cata spaima incape in viermele care stie ca va fi strivit?…

  16. Demnitatea e un cuvant ce lipseste din limbajul si mai ales din comportamentul foarte multor politicieni dar si din comportamentul marii majoritati a romanilor,in general(din pacate)

  17. Draga Victor,
    Sper sa nu avem nimic de a face cu momentul amintit de tine. Intr-adevar Charles I a murit demn rostind celebrul “Remember!” dar pentru englezii de atunci a fost mai putin important ca au scapat de un rege caruia nu le-a pasat de ei. A urmat o dictatura imbracata in haine de democratie (commonwealth). Sper ca Geoana sa nu fie un Cromwell. Cel mai important acum e sa moara regele ca sa traiasca regele. Maine: Remember! nu uitati ce afost si vegheati sa nu se mai intample. Azi e important sa cada dictatorul pentru a se naste o mica speranta ca urmatorul nu va fi la fel. Am ratat ocazia de a avea un presedinte aparent moral dar lupta nu s-a incheiat. Geoana chiar daca este exact cum il prezinta PDL-istii dar tinut putin in sah de Crin este oricum o alternativa mult mai acceptabila decat ceea ce de fapt e de neconceput. S-a furat la alegeri si se va fura si mai mult, avem o singura sansa sa mergem cat mai multi sa votam.

  18. Si ce iubit si stimat era de multi. Amintesc doar pe descoperitorul circulatiei sangelui, marele William Harley care i-a dedicat cartea sa scriind:”Inima este printul imparatiei trupesti, e ceea ce este regele pentru regatul sau”.Dar Charles I a “facut nefacutul”(V.Ciutacu), a dus o lupta darza pentru putere impotriva Parlamentului!!!.Tendintele sale dictatoriale nu erau pe placul Parlamentului; tentativele sale absolutiste de a centraliza puterea in sens absolut i-a intors pe parlamentari impotriva lui definitiv si irevocabil.Si toate fortele Parlamentului s-au unit pentru abolirea monarhiei pentru aceste tentative dictatoriale indreptate impotriva Parlamentului, al tarii, al poporului suveran si in cele din urma a fost pus sub acuzatia, atentie! de Tradare!si executat.
    Situatia politica in Romania anului 2009 prezinta asemanari izbitoare cu cea din Anglia secolului XVII, prin politica dusa de T.B.pentru putere absoluta, prin eludarea puterii Parlamentului.Chiar nu exista nici o alta cale de urmat, care sa opreasca delirul puterii absolute, decat un exemplu trist din istoria omenirii? Eu sper, ca da.

  19. Esti un jurnalist foarte bun te apreciez pt toate opinile la obiect orice ar spune unii despre tine esti un jurnalist adevarat

  20. Imi pare rau dar deja cred ca fortezi nota , la ce referendum sa mai cheme regele Charles I pe tarani englezi dupa vreo 20 de ani de tiranie si razboi civil?Cam tare comparatia , aroganta si mai putin geniala ,de data asta.Daca publici asta ai un punct!

  21. Iar după moartea lu’ Cromwell, a început “Revoluţia glorioasă”, când Wilhelm de Orania a fost ales de către acelaşi Parlament- ca reprezentant al poporului englez, încă de pe vremea lui Ioan fără Ţară& Robin Hood- regele Angliei. Al dracu’ Parlament!

  22. Corect! Dar de ce tipati atat de tare cand sunteti in emisie? Normal nu mai poate vorbi nimeni in Romania? E atata ura in felul in care comunicati ca pur si simplu nu pot sa va ascult. Sunteti un model, romanii va respecta pt ca apareti la TV si va copiaza. Aceasta poate sa explice de ce in romania toata lumea tipa cand nimeni nu are nimic de zis in realitate. Pentru ca acesta este modelul oferit.
    Iar basescu nu poate fi comparat nici pe departe cu Carol I Stuart tot asa cum democratia din Romania seamana prea putin cu cea britanica. Ba chiar as spune ca nu seamana deloc. Seamana mai curand cu o mocirla balcanica.

  23. Din pacate pt el,ilustrul monarh a avut si cateva dezavantaje:

    1.nu a beneficiat de televiziunile mogulilor sa-si cheme taranii in ajutor cu tot felul de mesaje populiste
    2.nu a avut la dispozitie autobuze sa-si mane in lupta taranii impotriva “comunistului” Cromwell

  24. Mi se pare mie ori chiar este un (vag?!) accent peiorativ la adresa “taranilor” in textul tau?… Macar ei se prezinta in numar mare la vot.

  25. Mi se pare mie, sau se cam aude zornaitul catuselor (uni)nominale in asteptarea clientilor portocalii? Va schimba Baselu’ dungile orizontale, marinaresti, cu cele verticale, ale hainelor de detinut? Ramane de vazut daca mult clamata consecventa a salvatorilor natiunii se va manifesta si in acest caz… Noi mai avem putintica rabdare .

  26. @alphas

    Chiar sper sa fie un mesaj peiorativ la adresa taranilor(si nu vag).Ei nu se prezinta la vot,ei sunt manati la vot;)

  27. eu propun sa-i aratam dragostea noastra presedintelui: un spectacol omagial pentru mult iubitul nostru conducator! sa iesim toti cu baloane si flori, sa-i cantam ode si sa-i inchinam versuri, sa-i aducem jertfe si sa ne rugam Domnului pentru sanatatea farului calauzitor! doar el stie ce e binepentru noi, el ne poate scoate din marasm si intuneric, el este singurul care stie ce-i aia democratie, el nu fura, el nu a mintit niciodata, el nu ne-a pacalit si doar daorita lui traim atat de bine! te voi urma mereu iubitul meu conducator!!!

  28. Cum am spus si la tema anterioara , chiar cred ca omul asta e un caz clinic de psihiatrie , PRIN NEGAREA ORICAREI REALITATII NECONVENABILE … De asemenea , panica si disperarea au pus stapanire pe el….! Chiar sunt curios de ce se va intampla cu el si cu PDL-ul dupa… Oare cat va dura pana cand vreun lider PDL-ist ii “va sari la beregata” , si-apoi , ceilalti din PDL , daca “vor simti gustul sangelui” , vor ataca si vor sfasia si ei o bucata din fostul lider…? De urmarit….! ( scuzati-mi sadismul dar e o consecinta a “genocitului moral” pe care l-a aplicat acestui popor timp de 5 ani…)

  29. Cum nu a chemat populimea la referendum in ziua executiei,MARE BOU.
    PS-Daca vedea peste 409 ani in Romania,se razgandea:-)

  30. d-nilor,vedeti ce siretlic foloseste Basescu?umbla pe tv-ziuni cum ar fi Ettno ,Favorit ,unde populatia din mediul rural sta numai ele si mai foloseste B1 ,unde este primit cu atata dragoste ,ma intreb a cui este acest post de tv.mai are un pic si plange imediat pe umerii lor.

  31. UITE UN MOD DE REZOLVARE:

    Base ne propune un cincinal

    Poporul raspunde :
    ITI REZOLVAM CINCINALUL IN MAXIM 12 ORE

    VOTAM, MAI TOVARASE!

  32. Pentru tot cei care nu vor sa mearga la vot pe 6 decembrie le reamintesc vorbele lui Platon:

    “Una din pedepsele pentru refuzul de a participa la viaţa politică este aceea că vei ajunge să fii condus de inferiorii tăi.”

  33. A3 a avut audienta ZERO (de la 100%) cand pe post a intrat Videanu…
    Bine, caderea asta de 100 de procente a fost numai in familia mea. 🙂

  34. Cu toata sinceritatea, as aprecia un raspuns pe 2 intrebari:

    Am si eu 2 intrebari:

    1. Cum explicati rezultatele din Transilvania?
    3. Cum explicati votul din Sibiu (orasul/judetul lui Johannis) si Timis-Timisoara?

  35. In Timis cred ca as putea sa-ti dau eu o explicatie:)..ieri autocarerele PD-L au carat oamenii din Sannicolaul-Mare la meci la Poli-Dinamo..asa ca…o sa fie greu de invins, dar impreuna putem scapa de NEMERNIC!!!

  36. Imi(folosesc ortografia din “epoca”) este greu sa cred ca se va schimba ceva (desi sper)dupa…aceste alegeri, la care m-am prezentat, acum, din 1992,cu exceptia anului 2007(cind a fost referend-ul pentru suspendarea “individului”),desi cred in continuare ca(sint prea multi prosti in tara aceasta) ne asteapta o noua dictatura,de data aceasta de catifea.

  37. Decit o scirba generalizata 5 ani,
    mai bine
    O GREATZA DE O ZI.
    Beat pot merge la vot si sa nu ma dea afara?
    De nu, iau o lamiie si tot votez Geoana.

  38. @Doxa

    de unde ai rezultatele ca eu nu le gasesc.
    Ti le pot explica.
    La Sibiu voteaza ( nu stiu rezultatele, dar baniuesc) cu Base pentru a nu isi pierde PRIMARUL.
    lA tIMIS DA-MI REZILTATELE SI ITI SPUN.

  39. Cugetarea lui Nicolae Iorga despre demnitate constituie o lectie pe care ar fi bine sa o retinem:” Unii oameni au demnitatea ambitiei lor, altii a situatiei lor, cei mai putini demnitatea persoanei lor”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.