Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Schimbare de sistem în fotbalul mondial

Schimbare de sistem în fotbalul mondial

Dincolo de zgomotul infernal al vuvuzelelor, de măreţia stadioanelor şi de calitatea reluărilor, un lucru mi-a atras atenţia în timpul primei faze a Campionatului Mondial de Fotbal din Africa de Sud. Marile puteri fotbalistice europene – Franţa, Italia, Anglia, (parţial) Germania şi (rămâne de văzut dacă şi-n al doilea meci) Spania – nu joacă nimic. Ceea ce am văzut se poate caracteriza într-un singur cuvânt: lamentabil. Povestea schimbului simultan de generaţii, a decăderii în acelaşi timp a vârfurilor fotbalistice ale unor ţări care au campionate cu cifre de afaceri de dimensiuni comparabile bugetelor de stat ale unor state europene de dimensiuni medii, nu ţine, e vorba de altceva. Ca deformaţie profesională, dacă privesc din unghi politic, mie mi se pare că-n Africa de Sud se consfinţeşte falimentul unor mari puteri fotbalistice. Nu cred în poveştile cu Noua Ordine Fotbalistică Mondială, dar, cu riscul de a exagera, mie-mi arată a schimbare de sistem, ceva asemănător anului 1989 pentru lagărul socialist. Dacă vreţi, un soi de democratizare a fotbalului…

P.S. Rugămintea mea e să vă abţineţi, măcar în subsolul acestui text, a căuta legături între Traian Băsescu şi schimbarea raportului de forţe din fotbalul mondial. Ca să fiu şi mai concret, sunt convins că reuniunea de la Snagov a pedeliştilor nu va decide nici numele viitoarei campioane mondiale, nici pe cine ia Mourinho la Real.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

81 thoughts on “Schimbare de sistem în fotbalul mondial

  1. Poate ca de vina este faptul ca multi jucatori platiti regeste la cluburile lor , nu vor sa isi riste picioarele pentru aceasta competititie mondiala , care nu este motivanta financiar pentru ei . La o asemenea competitie cred ca isi dau sufletul pe teren doar cei ce vor sa plece de la un club slab sau un club bun unde fac tusa , si spera sa ii vada cineva in cele cateva meciuri cat se joaca la un mondial . Sa facem o paralela intre Cupa Campionilor si un meci de nivel mediu de la mondiale si o sa observam ca in campionatul cluburilor se alearga mult mai mult si se si joaca mult mai bine . Asta este povestea banului … 🙂

  2. Eu zic sa mai ai rabdare cu Spania si cu Germania, inca nu si-au spus ultimul cuvant. In plus, Olanda si Danemarca se prezinta bine si pot ajunge si ele departisor. Presimt ca Argentina va fi eliminata dupa un meci memorabil, la penalty sau in prelungiri, ceva de genul asta.

  3. Mie mi-ar place o finala Argentina-Germenia, iar pentru bronz Paraguay-Olanda. Asta daca nu s-or impiedica unele de altele in fazele anterioare.
    Banzai!
    Haide “U”! Cum care “U”? “U” Cluj!

  4. Nu cred ca e chiar asa. Hai sa vedem: Argentina si Brazilia joaca ceva si sunt calificate; Olanda e si ea acolo; Germania deocamdata e in carti, la ei a fost doar un meci in 10; Italia intotdeauna incepe prost; Anglia asa se comporta de foarte mult timp. Eu nu vad nimic schimbat fata de anii trecuti.

  5. Si totusi,inca mai trebuie maturizare in fotbalul nostru. La noi fotbalul e inca e de
    tipul “in curtea scolii”. Nu suntem inca pro. A trecut de mult generatia de aur pro. Acum e noua generatie – amatori. Gura e de noi, nimic conrect in fapte, doar bilbaieli…

  6. Ce adevarat graiesti! Recunosc ca este primul campionat mondial la care ma uit, asta si din cauza ca nu mai suport ce se intampla in tarisoara si caut evadari de la subiectele politice. M-am uitat ieri la meciul Italiei cu Noua Zeelanda si parca-i vedem pe ai nostri jucand. Italienii erau ca niste muste bete. M-am uitat si seara la meciul dintre Brazilia si Coasta de Fildes si asta a fost un meci mai aproape de adevar (pacat ca in ultimele minute mai mult s-au batut decat sa joace fotbal). M-a dezamagit si Germania care, dupa meciul de debut, parca era un mielusel impotriva Serbiei. De Franta nu mai zic ca nu ma asteptam la nimic din partea lor. Campioana europeana – si mai mare dezamagire, a fost invinsa de Elvetia. Europa este in genunchi la picioarele Africii. Singura echipa care a confirmat pana acum din Europa este Olanda. In rest, vuvuzela rulez! Oricum, groaznic zgomotul pe care il fac! Vizionare placuta la urmatoarele meciuri!

  7. Este cel mai slab CM din ’82 incoace,cel putin pana in faza asta,a grupelor.Echipele de la care te-ai astepta la un fotbal de calitate,vorbesc de cele europene,cu traditie,sunt slab pregatite fizic si tactic,Franta,Anglia,Italia,nu exista,sunt o dezamagire.
    La noi e ca la noi…stirile sportive ale jurnalelor incep invariabil cu ce a spus Piturca sau cu ce a facut Dragomir…CM e pe locul 2 sau 3;e normal sa fie asa de moment ce fotbalistii nostri ,,lupta” de la egal la egal cu echipele de chelneri si bucatari din Europa.Probabil ca singurul lucru care ne va aminti de acest CM va fi fotografia cu Maradona in costum si cravata…surprins cu mana in chiloti.

  8. De acord cu tine in ce priveste prestatia echipelor mari, nici eu nu cred in povestea cu “ne mentinem pentru mai tarziu” (aha, asa ca Franta). Despre Germania stiti cum se spune: cand joaca prost ajunge in finala, iar cand joaca bine o si castiga.

  9. Unde e al doilea HAGI , care sa ne scoata in strada fericiti dupa fiecare meci ????????????
    Ce vremuri !!!!!!!!!!!!!
    Singurul ” meci ” pe care-l joaca noua generatie nu e dacat ” de imagine ” … care e mai fitzos si cu gagica mai tare !!!

  10. Interesant articol, cu atat mai mult cu cat se potriveste bine cu ce-i spuneam unui prieten zilele trecute.

    Da, nu e nici o coincidenta ca ”marile puteri fotbalistice” nu reusesc sa mai bata aproape pe nimeni. Explicatia empirica pe care am reusit sa mi-o dau e ca fotbalul care se joaca acum are nevoie de o revolutie. Sistemul castigator, pe care l-au folosit ”puterile” in ultimii 10-15 ani, e cunoscut de toata lumea, si pe dinafara, si pe dinauntru.

    Careva trebuie sa vina cu ceva nou. Altfel, Noua Zeelanda, USA, Paraguay, Slovenia, S. Coreea de Sud, vor reusi sa tina in sah mult si bine echipele mai bine cotate. Viziunea actuala a fotbalului e perimata, sistemul de fundasi-mijlocasi-atacanti trebuie regandit.

    Oricat ai incerca sa gasesti scuze Italiei sau Frantei, nu prea poti. Nu se poate spune ca Lippi sau Domenech n-au facut o selectie buna. Au ales cei mai buni oameni, si nu sunt nici antrenori rai, dar sistemul e cunoscut de toti ceilalti pigmei.

  11. pana se va descoperi – la fel ca in cazul Eurovisionului- ca trebuie neaparat sa castige o mare putere financiara care sa poata organiza urmatoarea editie;)
    astfel incat eu pariez pe americani:))

  12. eu cred ca spania inca nu face fata statutului de favorita, italia vrea si nu prea are cu ce, germania fara klose nu mai e masina de goluri iar anglia cred ca e victima unei selectii gresite. cit despre franta, nu l-am apreciat niciodata pe ingimfatul ala, va fi cu totul altceva din toamna. Si inca un lucru Victor – cum sa creasca nationalele cu echipe precum inter milano, real madrid, chelsea sau arsenal? cind echipele astea formeaza mai mult jucatori sud-americani si africani, de unde sa apara si sa creasca europeni? e un lucru care se vede si in mioriticul fotbal romanesc din cauza preturilor si comisioanelor cerute de verii hrapareti si alti impresari pe jucatorii romani buni. Poate ar trebui sa se revina la regula cu minimul de 6 jucatori in primul 11 autiohtoni pentru a mai forma si jucatori de “nationale”. pentru ca altfel, maradona si dunga pot fi fericiti – au o selectie de facut impresionanta cu oameni care joaca in europa si america de sud. ca reciproca, nu stiu daca sint mai mult de 5 europeni prin campionatele argentinei si braziliei. asadar, uite o explicatie..

  13. mai e un lucru care mi-a scapat la prima scriere – echipele europene TOATE sint nemultumite de conditiile de cazare si siguranta date de africa de sud. nu m-ar mira sa trinteasca turneul ca sa-i dea in freza lui blatter. pentru ca de fiecare data cind seful a ales cite o exotica din alte zari albastre dinspre europa s-au auzit numai acuze si nemultumiri. si in koreea si aici, acuzele au curs snur si multe intemeiate. cum sa joci cind hotii pot prada ce ai lasat in cantonament cum au patit grecii? probabil ca doua-trei europene din grupul favoritelor vor trece si de optimi pentru marketing si una va ajunge in finala cu argentina care si mie mi se pare mai bine organizata in joc, mai ales in atac decit brazilia. restul vor incepe contestarile la adresa fifa si e posibil sa se lase din toamna cu multe concesii date puterilor europene ca sa inchida gura. o sa vedem ce va urma.

  14. Victor, campionatele puterilor lamentabile vor ramane in continuare puternice pentru ca sunt suparasaturate cu jucatori din alte tari. Echipele nationale insa sufera din cauza efectului de autobaza: echipele mai slab cotate se apara si inscriu doar cu noroc (ex SUA). Pe de alta parte unele echipe sufera din motive tactice neadecvate adversarului (Franta) sau a nerespectarii indicatiilor tactice (probabil vuvuzelele au un aport la asta). Eu cred ca este cel mai slab CM vazut pana acum de mine, insa mentin doar la suspiciune aceasta remarca pentru ca vreau sa vad ce se intampla dupa optimi. Tin cu Olanda dar nu vad sa faca fata Braziliei.

  15. pt ca tarile astea nu mai baga bani in tineret ci cumpara negri si brazilieni … de aici si lipsa rezultatelor cand joaca ei

  16. o fi vreo intelegere intre EUROPA si restul lumii.:)
    Nu m-ar mira.Parca prea pica ca momarlele .
    Ar fi posibil?neeeeeee…sunt prea multi bani in joc

  17. am urmarit mare parte a meciurilor de la acest CM si nu sunt de parere ca se intrevede un faliment al marilor puteri fotbalistice. Stii de ce zic asta ? pai pentru ca este foarte clar faptul ca echipele mici si fara sanse au venit, nu sa joace fotbal, ci sa se apere, pe principiul: “ne aparam si vedem noi ce iese pe contre”. Elvetia cu Spania exact asa a fost, numai ca elvetienii au fost echipa mai pragmatica care a stiut sa isi fructifice sansele. Uite o statistica a meciului acela. Elvetienii au jucat agresiv si pe 2 linii, nelasandu-i pe spanioli sa faca nimic.

    Sper sa nu imi demonstreze Hondurasul astazi contrariul :))

    Mai este si faptul ca echipele mari sunt formate din fotbalisti mari, ce activeaza la marile cluburi din lume. Acesti jucatori au parte de mult mai mult fotbal in timpul unui an, decat au de exemplu au parte nord koreenii. De aceea acesti jucatori vin deja obositi la echipele lor nationale. Sunt deja pe o panta descendenta in ceea ce priveste efotrul pe care il pot depune….fizic vorbind, pentru ca psihic baietii stau foarte bine si nu se pune problema sa nu isi doreasca, sau sa vina cu aere de vedete la echipele lor, ca nu vorbim de Romania.

    Plus ca unii il au pe Domeneh antrenor si acolo chiar nu ai ce-i face. Sa-l ai pe Henry si pe Ribery in echipa si sa nu ai ocazii de poarta e de rasu plansu.

    si ca sa inchei, ca mi-a facut placere sa purtam acest dialog :P, eu sper sa castige Spania, sau daca finala va fi Spania – Argentina, promit sa nu am nici o favorita si sa las fotbalul sa isi joace rolul relaxant in viata mea.

    cu respect,
    te salut

  18. @ teejay corect ceea ce spui,in afara de afirmatia cu SUA.In meciul cu Slovenia nu au dat goluri din noroc.
    Stau si ma gandesc cum de de jucatorii din NHL care joaca 82 de meciuri pe sezon(chiar mai multe daca ajung in play off)reusesc sa vina si la olimpiada si sa joace bine pentru nationala.Nu cred ca e vorba de oboseala la fotbalisti ci mai mult o blazare.Echipele mai slab cotate vin si se apara supranumeric pentru ca vor sa faca impresie buna la un campionat mondial.

  19. banii si succesul
    intr-o lume corupta si consumerista
    duc la aroganta si superficialitate.

    astfel se explica modificarea.

  20. Cu tot respectul, nu cred ca ai dreptate… rezultate de genul s-au vazut si la alte campionate mondiale (sa ne aducem aminte de victoria Senegalului in fata campioanei en-titre Franta daca vrei); sunt echipe mari care au confirmat (vezi de exemplu Brazilia sau Argentina) si echipe care au dezamagit pana acum (dar sa nu uitam ca tot cam asa a inceput Italia si campionatul trecut cand a luat titlul :P) – e ceva normal.

  21. Jucatorii nu mai joaca pentru faima, vor doar bani. Banii vin de la cluburi. De ce sa se rupa la echipele nationale?
    Cand banii de la World Cup o sa-i egaleze macar pe cei de la UCL atunci o sa vedem spectacol.
    Omul nu se mai daruieste tarii ci banului.

  22. As dori sa pun, pe aceasta cale, daca imi este permis cu voia ta, draga Victore, o singura intrebare presedintelui Basescu, cu toata condescendenta functiei pe care o detine…
    – “Sunteti domnule Presedinte mandru de tara pe care o conduceti, sincer…?1?”
    P.S. Inteleg ca nu doriti o aparitie tv alaturi de cativa moderatori incomozi, dar ma intreb daca ati putea da “aici” un raspuns…

  23. Ai sa spui ca sunt un adept al teoriei conspiratiei 🙂
    Aceste echipe nu mai joaca nimic pentru ca jucatorii lor joaca in campionate puternice unde pentru a supravietui, trebuie sa se dopeze, iar in cele 2-3 luni de pauza nu mai consuma nimic.
    Acu “s-a nimerit” sa fie CM.
    Uite la cei din premier league : Rooney, Lapard, Gerard, Thery, cum au alergat tot sezonul in premier si acu parca …
    Exemplele pot continua. Mie imi este evident ca in fotbal exista foarte mult dopaj, tolerat. Doar fraierii si nebunii sunt prinsi.

  24. E un campionat prea tacticizat. Unde e spectacolul? }mi plac Spania, Germania (si-a pastrat stilul metronomic) si Portugalia.

  25. Anglia isi va reveni , sunt sigura de asta . Are prea multi jucatori valorosi ca sa nu faca acest lucru . In rest , Argentina , dupa parerea mea , e una din favorite . Si , din pacate , si Brazilia e ……..

  26. Criza, mon cher, s-a extins si in fotbalul european, saaau, sunt prea imbuibati ca sa mai joace bine. Ce sa mai spunem de echipa Romaniei, care nici macar nu s-a calificat. Da’ , decat sa se califice si sa se faca de rusine precum Anglia sau Franta…

  27. ce am vazut azi a confirmat doua lucruri – ca franta a fost singura tara gazda corecta in obtinerea victoriilor spre titlului mondial, azi vazind un arbitraj gazdar la meciul ei care oricum nu prea conta si forta de joc a argentinei care a facut o victorie la pas cu grecia, fara nici o emotie. africa de sud va iesi si ca echipa si ca organizare pe usa din dos a mondialelor si cred ca toti se gindesc la mondialul brazilian ca un reper de calitate, brazilia avind o capacitate superioara la organizare iar turismul ei arata ca si siguranta e alta. deci, duca-se mai repede mondialul asta si sa vedem iar fotbal adevarat european cu echipe mai bine organizate, antrenori si conceptii noi fiindca in fata acestei situatii de acum nu ma indoiesc ca uefa va lua masuri de crestere a campionatelor si nationalelor europene.

  28. Problema e ca fa basescu nu se facea schimbarea asta ,cum ai spus tu oun fel de democratie a fotbalului basescu e super tare la democatie asa ca ultimul bastion care trebuie democratizat si care i0a scapat pina acum lui basescu e fara nici o indoiala fotbalul la nivel planetar de fapt ,in opinia mea basescu ar fi cel mai pitrivit ptr a conduce intreaga planeta daca ma gindesc un pic mai mult ar ttrebui sas i se acorde si conducerea navetei enterprise si de ce nu a galxiei in totalitate ei atunci cred basescu ar avea motive de ingrijoarae si ar terebui sa nu mai fie un presedinte jucator ci unul spectator! ce parere ai ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.