Esti aici:
Prima pagină > Blog > Papornita cu intelepciuni > Piaţa Universităţii, omul şi balconul

Piaţa Universităţii, omul şi balconul

Acum 22 de ani, prorectorul Universităţii Bucureşti făcea primul său gest politic major, cu un impact covârşitor de imagine asupra ulterioarei sale cariere politice. Deschidea balconul (foto: Roncea), pentru ca protestatarii antiregim să beneficieze de o tribună. Astăzi, rectorul recent ales al Universităţii Bucureşti ţine balconul închis, să nu care cumva să beneficieze protestatarii antiregim de o tribună şi să nu-şi ostilizeze binefăcătorii politici. Acum 22 de ani nu exista Internet. Lumea se informa, vizual şi unilateral, asupra mersului protestelor, din ziare şi de la TVR, prospăt declarată liberă. Care, când a luat foc oraşul, şi-a retras carele din piaţă. Că era ceaţă. Astăzi nu prea mai sunt ziare şi există Internet, dar degeaba, fiindcă rectorul interzice amplasarea webcam-urilor în instituţia pe care a fost ales să o conducă, nu să o stăpânească. Şi mai există o multitudine de televiziuni de la care lumea află, zilnic, ceas de ceas, ce-i în piaţă. Altele decât TVR, care între timp a renunţat justificat la mincinosul “Liberă” din titulatură, preocupată să mute protestele pe apendicele fără audienţă “Info” şi să dea telenovele coreene cu luptători neînfricaţi şi extrem de mustăcioşi. Iar afară plouă…(integral, aici)

UPDATE: Marele tăcut a grăit pierit, în compania selectă a intelectualilor fini Onţanu şi Piedone, sub privirea bovină a lui Baconschi, la învestirea în funcţie a lui Diaconescu, un imens caracter, mânat doar de interesul naţional. Un teatru ieftin, cu ochii înlăcrămaţi, faţa voit chinuită şi eternul “Iliescu e de vină”. Plus agenturili şi, mai nou, Voronin. Mai avea să ne anunţe că vin minerii şi fuge Vanghelie cu cota unică. Pardon, pe ăl mic l-a reevaluat şi l-a făcut cavaler. Securitate şi corupţie, o să facă el şi o să dreagă mâine. Sunt convins, doar ştie din proprie experienţă cum stă treaba; şi la Securitate, şi la corupţie.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

138 thoughts on “Piaţa Universităţii, omul şi balconul

  1. Minunat scris articol! Luaţi aminte, voi, cei care încă mai dormiţi!

    P.S. “Luptători neînfricaţi şi extrem de mustăcioşi”? MIŞTO! 😆

  2. Acum 22 de ani Romanii aveau speranta intre timp speranta s-a spulberat. Sper ca idiotii care stapanesc acum tara realizeaza ca suntem in stadiul unei revolutii de catifea si sper sa nu faca greseala de a o transforma in una sangeroasa deoarece Ceausescu ii anunta ca sunt locuri libere langa el pentru ei.

  3. Să lăsăm ipocrizia deoparte: oamenii sunt de bună voie actori într-un show al televiziunilor de ştiri. Există un fel de pact nescris: voi ieşiţi şi cereţi demisiile tuturor, noi vă dăm pe post toată ziua. Asta e tot sau aproape. Căci televiziunile îi pot inspira să strige lozinci antiprezidenţiale şi să scrie bannere insultătoare, dar nu-i pot face să gândească, nu-i pot învăţa Constituţia, nici să confecţioneze alternative politice, să desemneze lideri proprii, să aleagă între cei existenţi, nici să inventeze o cultură politică sau civică. Şi de altminteri, nu-i ajută nimeni, nici măcar intelectualii (vorbesc despre cei ostili actualei puteri): ei vorbesc cu patos patriotic despre demonstranţi în studiouri sau în gazete, dar n-am văzut pe vreunul cunoscut care să vorbească în piaţă sau măcar să participe la miting.Au mai fost introduse în România mai multe reforme structurale într-un timp mai redus (nici doi ani întregi)? Legile salarizării, unificarea sistemelor de pensii, cele patru coduri civile şi penale, „mica reformă“ din justiţie, noul Cod al Muncii, noua Lege a educaţiei, Legea asistenţei sociale… Şi toate astea, într-un moment de gravă criză economică şi instituţională europeană! În plus, când, în România, în general, membri importanţi ai partidului de guvernământ au mai fost arestaţi şi trimişi în judecată pentru corupţie, demonstrându-se că DNA nu este un instrument politic al puterii? Protestatarii noştri înţeleg însă prea puţin din marile mize politice şi economice în joc; asta când nu le sunt de-a dreptul ostili, cum e cazul „revoluţionarilor“. Iar televiziunile, oferind vizibilitate mediatică contra scandări, nu au niciun motiv să-i facă să le înţeleagă, ci, atât timp cât „revoluţia“ face rating, o dau pe post, invitându-i pe demonstranţi să strige maşinal în continuare. Trăim sub tirania media, nu a lui Băsescu: iată adevărul verificat seară de seară.

  4. Multora le este inca frica de TIRAN.
    Romanii abia au prins gustul protestelor, al libertatii absolute. Sa nu-i descurajam.
    PIATA UNIVERSITATII SPER SA FIE DECLARATA ZONA LIBERA, UN LOC UNDE ROMANII POT PROTESTA FARA AUTORIZATIE, ORI DE CATE ORI SE SIMT NEDREPTATITI.
    Astazi e ziua UNIRII.
    Va asteptam la UNIVERSITATE dragi romani.
    NU FITI LASI!

  5. @Maria: superb! dictatura televiziunilor impotriva reformatorului statului 🙂

  6. Nimic bun nu se va intimpla in Romania atita timp cit serviciile nu vor fi cu adevarat controlate de catre Parlament. Sint prea multi securisti, turnatori si ofitzeri acoperitzi printre noi. Nu neg necesitatea si utilitatea serviciilor de informatii dar ele trebuie sa lucreze pentru binele cetateanului nu pentru binele lor si al celor de la putere, indiferent de putere. Cind lumea striga prin pietze poate parea deplasata preocuparea mea pentru securisti (securistii actuali mai ales, nu doar cei din alte epoci) dar o parte din mizeria actuala se datoreaza si modului in care, de-a lungul anilor, SRI, SIE si catzi altzii or mai fi s-au implicat in viatza politica si economica a Romaniei. Stiu cazuri concrete, din experientza personala nu din povesti, in care sefi ai politiei, procurori, judecatori si diversi escroci (unii implicati direct in politica) se ocupau nestingheritzi de diverse afaceri (deturnari de fonduri, evaziune fiscala, falsuri, furt din proprietatea privata si a statului si tot ce mai vreti) fara ca SRI si procuratura, care aveau cunostintza de ce se intimpla, sa miste ceva impotriva lor. Ba mai mult, ofitzeri activi din SRI se ocupau cu protectzia lor si neutralizarea celor ce isi bagau nasul. Pina cind gruparile astea mafiote aflate sub protectia institutiilor statului nu dispar degeaba urlam in piatza. Gruparile astea sint ca niste metastaze ce au invadat carnea statului, ai sug seva si distrug tot in jur. Pe linga demisiile porcilor de la putere si alegeri anticipate ar trebui ceruta o ancheta adevarata a activitazii serviciilor de informatzii din ultimii douazeci de ani si apoi reorganizarea lor pe baze corecte.

  7. Ce timpuri!Aveau si “golanii” balconul lor.In alta ordine de idei..un viers catre noul ministru de externe: Mai bine Ciumpalac..decat activist..Mai bine fripturist..desi specialist.

  8. @Maria: cine iti da dreptul sa-ti arogi drept de proprietate asupra protestatarilor? Nu sunt “ai nostri”, sunt oameni care au ajuns la limita suportabilitatii si care cred ca nu pedelistii (supraoameni) detin reteta Romaniei perfecte (reformata, re-reformata, extra-re-formata etc.). Sunt romani, pur si simplu, clar?

  9. Ion Iliescu a devenit mai nou un presedinte care “a încercat să instituţionalizeze un dialog constant cu societatea”. Este cea mai frumoasa descriere la care poate spera vreodata un calau.

  10. @wiseguy: dincolo de responsabilitatile personale de care nu-l derobeaza nimeni, calaul asta s-a consultat constat, institutional, cu liderii indarjiti ai opozitiei din acea perioada, Coposu si Campeanu. si a pastrat dialogul cu succesorul sau Constantinescu, inclusiv cand Cozma batea jandarmi la Costesti si Stoenesti, nimic neparand a-l opri din drumul spre Bucuresti.

  11. Maria,

    ia de-aici un citat: ” În plus, când, în România, în general, membri importanţi ai partidului de guvernământ au mai fost arestaţi şi trimişi în judecată pentru corupţie, demonstrându-se că DNA nu este un instrument politic al puterii?” WOW! Ar trebui să spun: “Ngî”, nu?

    Dacă tu nu ai priceput cum acţionează Băsescu, e problema ta. Dar DACĂ ÎMI INSULŢI INTELIGENŢA, e altceva. Şi să ştii că au fost alţii mult mai subtili decât tine, mai decenţi, practic… Probabil că decenţa păleşte în faţa unui tupeu prea mare.

  12. Trist e ca azi, manifestantii ce au mers la TVR nu si-au gasit alti purtatori de cuvint,si astfel reporterii tvr de la poarta i-au facut din vorbe fara nici o replica!
    OFF-Topic-Scuze,e o stire mica,poate intereseaza.
    Bombă în ancheta jafului de 37.000 de euro de la Botosani– fosta consilieră de cabinet a lui Buhăianu,deputat PDL de Botosani reţinută azi noapte la Parchet.

  13. Pentru mine balconul este legat de Marian Munteanu, cea mai mare dezamagire de care am avut parte datorita naivitatii mele.
    El, este foarte bine!

  14. Au aparut imbecili unii dintre ei cu vechime in fosta secu dar ramasi in urma la capitolul manipulare,dezinformare. Imbecilii o tot trag prin piata si pe strada cu doua idiotenii ce au avut candva efect ,,Daca il dai jos pe Basescu pe cine pui in loc? si Ii dam pe astia jos si vin altii mai infometati si fura mai mult,, Draga tovarase securist care ai firme si faci la ora actuala afaceri [furturi] cu statul la prima intrebare raspunsul este ca o pun pe mata in loc iar la a doua raspunsul este va vom vana ca pe nazisti,sunteti disperati sfarsitul va este aproape.

  15. Buna seara d-le Ciutacu,

    Il urmaresc acum pe bestia de basescu si imi vine rau,de-a dreptul!!!
    Mi-e sila organica plus si simplu!!!!

    Cu tot respectul pentru Dvs. si aomenii de bine,
    IoanaP

  16. Si Base cuvanteaza:il astept cu nerabdare sa raspunda pentru dosarul Flota.Si sper sa mearga in piata sa arate sustinere pentru populatie,daca il doare atat.Bai comunistule si securistule,hai sictir!

  17. Tocmai am aflat ca Iliescu, Ponta, Antonescu si Dogaru sunt oamenii lui Voronin! Cat de tare e asta?! :)) Va rugam sunati la Balaceanca! Avem un pacient in stare critica! :))

  18. Băsescu a devenit mic. În seara asta aşa a arătat. Vreau să-i amintesc, referitor la faptul că Dogaru nu a fost pe front, ci la depănuşat, că nici să numeri izmene şi să ajungi din subofiţer, general de armată, nu e tocmai cel mai eroic lucru. Cu atât mai mult că respectivul a fost şi “şef al mafiei personale…”.

    A ieşit ca un milog. Asta şi e. A fost întotdeauna, dar s-a văzut mai mult în întâlnirile internaţionale. Acolo e el însuşi: un om mic, complexat de propria-i neputinţă şi neştiinţă de a se ridica la standardele unui adevărat om de stat. Vorba românului: “Din căcat bici nu poţi să faci”.

  19. idiotului astuia de betivan, care anatemizeaza A3, trebuie sa i se readuca in memorie, si, va rog sa faceti asta, timpurile cand se caciulea la grivco, cand A1 il ajuta sa castige in 2004, in conditiile in care tvrlibera-i inchidea usile…
    e paranoic rau, rau de tot!

  20. Victore , mi-e greu sa ma hotarasc care aveti dreptate , referitor la speech-ul lui Basescu:
    – initial am avut parerea ta , ca Basescu face un teatru ieftin, cu ochii înlăcrămaţi, faţa voit chinuită şi eternul “Iliescu e de vină”. plus agenturili şi, mai nou, Voronin … 😡 Ori asta ar insemna ca Basescu inca se controleaza perfect si stie EXACT ce face , dar in cazul asta a repeta placile mai mult decat uzate si perimate : “Iliescu si minerii” , “Felix si televiziunile” , “Antonescu si tradarea sau distrugerea tarii” devin un non-sens pt. cineva lucid si calculat ! 🙄
    Asa ca ar fi posibil ca varianta lui Radu Tudor sa fie mai aproape de adevar:
    – un Basescu incoerent , furios si disperat de frica , frustrare , izolare tot mai evidenta , etc. , pare mai real. 😈
    Oricum merita de urmarit …

  21. E grav fratilor si in seara asta era sub influenta Wisichiu-lui. Mai era putin si plingea ca atunci cu “ draga stolo´´.
    E momentu sa fie dat pe faras.
    IN STRADA FRATILOR CA VA IA PIELEA

  22. azi luasem o pauza ca ma dor toate oasele de oboseala,
    miine sint pe baricade,
    DEMOLAM MAFIA BASISTA
    basescu,
    MARS LA PUSCARIE

  23. Da, pfuuuuiiii! Mi s-a luat o piatră de pe inimă! Supremu’ știe să vorbește! Crezui că comuniștii (cacofonie asumată), minerii Iliescu, Mogulii și tonomatele 😉 i-au furat până și cuvintele! Mă sâmțăsc mai liniștit oleacă! 😆

  24. @Maria…Maria Basescu cumva, doamna??? Sau o admiratoare? Adica ne spuneti pe scurt ca suntem niste huligani ciumpalaci pe care ne indoctrineaza voiculescu..Hahaha..Incepe sa se simta disperarea in postarile portocalii si asta nu poate decat sa ma bucure!

  25. Bunica-mea, cand eram copii si incepeam sa scancim din te miri ce ne zicea: “nu te mai pizdi”. Nu stiu daca am mai auzit in alta parte, dar asa ne zicea bunica. Ei bine, Basescu e cum eram noi atunci. Din nimic se pizdeste. 🙂

  26. Mi-am amintit, legat de ce ziceai deunazi de Ponta si vazandu-l pe Diaconescu. Cred ca foarte scrobitul nou ministru de externe e dovada clara ca Ponta nu-i vandut. Adu-ti aminte; cat timp Geoana era singur candidat era liniste si pace. Cum a aparut Ponta ca alternativa, cum au inceput agitatiile si l-au scos la inaintare pe Diaconescu. De ce oare? Au fost chiar imprudenti pentru ca l-au deconspirat cu ocazia asta. Probabil ca miza era suficient de mare ca sa merite riscul.

  27. Victore, demontati repede diversiunile ce se anunta in seara asta sau maine , unde cred ca se vor produce contramanifestatii…

  28. D-le Ciutacu,
    Ma o0bsedeaza ce a spus scarba asta de basescu?!
    “Se observă o veselie a demolării.”
    Sa-l ia dracu’!!!

    IoanaP

  29. Deci chiar am dreptate! 🙂 La B1 turcica vorbeste despre cum nu a raspuns Iliescu revolutionarilor :)))) Cu un revolutionar 🙂 S-au panicat grav baietii!!!

  30. E de bine, e de bine. Un fel de draga Stolo adresat populatiei. Imi pare bine ca le spune direct oamenilor, ce are de gand: Sa continue ca si pana acum. Mai grav era daca promitea ceva, si unii ar fi putut sa-l creada. Pana una alta, noi cei din Bistrita suntem din ce in ce mai multi, scandand cu tot mai multa pasiune: “iesi afara, javra ordinara”.Sper ca cei ce au iesit astazi pentru prima oara, sa fie alaturi de noi si maine.

  31. ,,Şi nu pot să nu observ că mesajul domnului Ion Iliescu, care, nici mai mult, nici mai puţin, aproape de pe masa de operaţie, transmitea că preşedintele în funcţie trebuie să răspundă, în condiţiile în care dânsul încă nu a răspuns nici pentru mineriade, nici pentru victimele de la Revoluţie,,….tare faza…daca ala nu a raspuns nu raspund nici eu de nimic si nici pdl-istii mei nu pot raspunde ca au mai fost unii inainte care au furat si nu au platit. Da dom presedinte acum ne putem explica dezmatul prezidential si pdl.

  32. A vorbit ce a vorbit si in starea bizara in care se afla, pentru ca e foarte nervos, frustrat si capabil de orice.

  33. Bai nene, ce s-asteptau cacanarii lui Basescu sa se aleaga de poporul asta, in urma masurilor criminale pe care le-au luat, de isi tot fac cruce cand apar pe la TV.

    Care erau asteptarile lor sa se intample si ce s-a petrecut de fapt?

  34. Victore,

    Din cate imi amitesc eu, protestul din Piata Universitatii de acum 22 de ani a fost impotriva comunismului si pentru adoptarea punctului 8 de la Timisoara (probabil au mai fost cateva puncte, dar pentru mine astea erau cele mai importante).

    Protestul a inceput spre sfarsitul lui Aprilie 1990 si s-a incheiat pe 15 Iunie 1990. Pe 20 Mai 1990 au fost alegerile (duminica orbului).

    Rezultatele alegerilor arata ca de fapt Protestul din Piata Universitatii nu a obtinut nimic. Iliescu (un comunist de frunte) a castigat cu 83% iar FSN-ul (urmasul PCR) a castigat 66% din voturi. Mai mult Iliescu a fost presedinte timp de 10 ani. Punctul 8 de la Timisoara nu a fost adoptat nici acum.

    Cred ca, din pacate, protestul din Piata Universitatii nu a facut decat ca Iliescu si PSD sa castige mai multe voturi.

    Revenind la zilele noastre, demostratia din Piata Unversitatii din zilele noastre paleste in comparatie cu cea de acum 22 de ani (mesaj, organizare, prezenta civica, etc.) Singurul lucru care o mentine este media. Si nu neaparat din cauza partizanatul politic ci din interese pur comerciale: cresterea audientei si a ratingului duc la cresterea veniturilor din publicitate.

    Intrebarea mea este: crezi (credeti) ca protestul asta va ajuta opozitia sau puterea? Zgomotul din pietele oraselor din tara unde se desfasoara proteste este disproportionat de mic comparativ cu “zgomotul” de la televizor.

    Parerea mea este ca acum 22 de ani protestul a ajutat puterea.

  35. Acum e clar. VORONIN e vinovatul.Apoi ILIESCU.
    E clar: Basescu e bolnav.Mi-e mila dar nu plang .
    Va rog chemati-l pe Arafat cu camasa de forta. Ba nu cu doua. Cealalta pentru Marica. S-au asta nu-i nebun. E HOT. Pardon smecher.

  36. E regretabil ca un protest veritabil impotriva escrocului de Basescu si a gastii de infractori portocalii va suflat vant (nemeritat) in panzele lui Ponta si Antonescu, pentru ca acesti doi oameni nu reprezinta neaparat vointa strazii ci opozitia oficiala fata de regim, care coincide in anumite puncte cu vointa strazii.

    In ceea ce il priveste pe Basescu – s-o dai din nou in moguli, Moscova, Iliescu, Vantu, Patriciu si altii, cand lumea a iesit in strada de FOAME, e chiar mama penibilului.

  37. @ bigradu

    Acum 22 de ani exista o singura sursa de informare pentru “Romania profunda”, cum ii zicem (aia care face politica la crasma sau dupa slujba de la biserica). Si TVR, sursa de care ziceam, a reusit sa transforme Piata Universitatii intr-o adunatura de golani drogati care i-a speriat pe alegatori. Iliescu aparea, in contrapondere, ca un om echilibrat, sigur pe el, care nu va schimba mare lucru: slujba va ramane la fel, cu salariul nu mare, dar bunicel, munca nu prea multa, in schimb Iliescu va aduce ce Ceausescu n-a adus: abundenta pe rafturi (sau oricum indestulare) , libertate de miscare, chiar un concediu “afara”. Era normal sa castige Iliescu atunci. Chiar si in Cehoslovacia, unui comunist reformator ca Dubcek i s-a dat credit intr-o prima faza (a fost presedintele Parlamentului).
    Oamenii nu mai sunt aceiasi. In primul rand sursele de informare s-au diversificat.

  38. Este regretabil ca Ambasada SUA, atat de guraliva si de spontana in alte contexte de doi lei, acum tace malc… ca curva’n papusoi… mizand pe mecanismul asa-zis “democratic” intr-o tara in care democratia a fost de mult calcata grav in picioare.

  39. Mi-a placut de Basescu in starea patologica in care se afla ! E pus la colt, ultimele tunuri cu Rosia Montana si Legea Sanatatii nu i-au iesit. Are cosmaruri cu muribundul Iliescu ce il bate la popularitate ! Muahahaha !

  40. Vad ca multa lume confunda situatia de strada de acum cu cea din 89 in ideea ca are loc acum, ca si atunci tot un fel de “revolutie”.

    Din pacate situatia difera semnificativ. Ceausescu a picat in 89 datorita unei lovituri de stat a unor generali pe care ii insultase grav si a unei gasti disidente din PCR care abia astepta sa puna mana pe conducerea PCR (nici vorba de vreo revolutie in planurile acestor oameni).

    In prezent, din pacate, situatia nu sta deloc asa. Escrocul de Basescu nu numai ca are majoritate parlamentara, cu sprijinul unor tradatori de tara (votati de popor intr-o gasca si aciuati in alta) dar si-a si cumparat cu bani grei niste generali in posturile cheie de represiune… fapt care ii justifica in mare masura atitudinea.

    E frumoasa miscarea de strada… dar, din pacate nu si suficienta ca sa se intample ceva in Romania.

  41. acum venii. n-a contat vremea.
    bocancii de parasutist si speranta in ziua de miine
    fac toti banii.
    a fost frumos, inclusiv spectacolul suporterilor.
    jandarmii au gabjit un baiat ce-a sarit pirleazul.
    lumea a fost civilizata.
    am inteles ca fiinta extraordinara si-a dat si
    astazi in petec jignind in stinga si-n dreapta.
    mereu l-am contestat pe Ion Iliescu, dar ce-a
    spus Basescu despre el (faza cu “patul de spital”)
    a fost o mirlanie, iar asta din punct de vedere
    tactic e o prostie, pentru ca fiinta extraordinara
    “reuseste” sa ne uneasca si coalizeze pe toti
    impotriva sa.

  42. Si uite asa va castiga din nou PSD-ul alegerile in Iasi ..

    Nechita primar for ever (Iasul are cele mai distruse drumuri din Romania). Aeroport, niciodata (aici avem un pistodrom bun pentru deltaplanuri, nu e nimic ca-n Cluj sau Timisoara). Firme putine, salarii mici. Iasul va fi rosu pentru todeauna. De data asta, contra tiranului ..

    Oamenii saraci din Iasi asteapta pomana; sau munca la stat. Iar multi dintre noi din Iasi (ca mine) mai degraba plecam din Romania decat sa dam de la noi pentru lenesi.

  43. @Palpatine I: n-am inteles ce legatura au Nichita cu Basescu si Iesii cu Piata Universitatii

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.