Esti aici:
Prima pagină > Blog > Antena 3 > Mintea limpede care spune Vorbe grele

Mintea limpede care spune Vorbe grele

UPDATE: ÎNREGISTRAREA EMISIUNII

Rectorul Universităţii din Oradea cere public omologului său de la Cluj retragerea titlului de profesor universitar al constituţionalistului Emil Boc, autorul performanţei de a fi trântit de două ori Legea educaţiei la Curtea Constituţională. Învăţământul a ajuns subiect naţional de dezbatere, dar nu pe teme de calitate şi adecvare la contextul internaţional, ci pe motiv de folosire electorală şi, ulterior, umilire a dascălilor. Un fost ministru al Educaţiei, Mihail Hărdău, este demonizat de propriii colegi de partid pentru că susţine public dezbaterea parlamentară a Legii educaţiei în detrimentul asumării răspunderii guvernamentale. Într-un context de isterie genaralizată, o minte limpede şi aşezată, profesorul universitar Andrei Marga, rector al Universităţii Babeş Bolyai şi fost ministru al Educaţiei, acuzat ieri de preşedintele României că a distrus învăţâmântul românesc, vine azi la Vorbe grele.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

52 thoughts on “Mintea limpede care spune Vorbe grele

  1. Din cate stiu eu,domnul Marga este considerat de breasla cel mai bun ministru al educatiei pe care l-a avut Romania dupa 1989.

  2. Din cate am inteles una dintre aberatiile din noua Lege a Educatiei o constituie scoaterea lui Eminescu din programa scolara pe motiv ca este perimat, la cererea ungurilor.
    Marko le-a aratat pisica lui Basescu si “Profesorului de Drept Neconstitutional” din cauza tergiversarii legii.
    Pretul platit pentru sprijinul acordat de UDMR actualei puteri poate fi pierderea Transilvaniei.
    Pasul 1: Atragerea UDMR de catre opozitie si suspendarea presedintelui.
    Pasul 2: Alegeri anticipate si scoaterea UDMR de la guvernare.
    Cand i-am spus unui prieten belgian care are functie mare la UNESCO ca ungurii fac parte din coalitia guvernamentala a ramas siderat.
    Parerea mea.

  3. Eu,cetatean roman,nu sunt de acord ca decizii importante ptr. mine si familia mea sa fie luate de maghiari.Astept cu nerabdare comentariile dlui Marga.

  4. Mi-a placut cum a fost ”abordat” d-l Stolo la Antena 3. Felicitari d-nei Grecu, d-lui Radu Tudor, D-lui Marga. Au coloana.

  5. Parca dl. Marga a introdus manuale alternative…foarte bune inovatoare chiar…daca el a fost cel mai bun ministru al invatamantului din Romania post decembrista este clar de ce invatamantul din Romania este unde este…
    Daca nu investim in educatie cu parere de rau suntem pierduti si din pacate nimeni nu intelege asta!

  6. NASUl are coloana ba . Cand se afla situat intre cele doua fese prezidentiale este cel mai echilibrat posibil , pupa fix intre ele .

  7. Domnule Ciutacu, sper sa nu va suparati pentru comentariul acesta, dar la televizor pareti cam slabit sau stresat extrem… nu uitati, sanatatea e pe primul loc, incercati sa ne luminati fetele cat mai multi ani de acum incolo.

    Un biban, sanatate!

  8. Plauzibil!
    Având în vedere numărul foarte mare de legi neconstituționale pe care le-a scris și pe care și-a asumat răspunderea, primul ministru Emil Boc a mai scris o lege prin care să-și interzică să mai predea drept constituțional. Legea a fost respinsă de Curtea Constituțională.

  9. l-am vazut pe boc (in seara asta )’reloaded’.cat tupeu are piticania…
    trebuie sa ne afirmam nationalismul.
    domnul Marga are obligatia sa lupte pentru Romania.nu mai e o obligatie de partid sau de serviciu.te rog mult sa-i transmiti asta, sub o forma sau alta,de la un ardelean abolvent ubb.

  10. Vai şi amar de noi,dacă am ajuns ca unul care citeşte pe Cărtărescu de vreo 7 ani să afirme despre profesorul Andrei Marga că a distrus învăţământul !!!
    Dacă este posibil să i se retragă titlul universitar(nu ştiu dacă e conferenţiar sau profesor),repetentului de Boc,s-ar face un act de dreptate.
    Omul acesta face de râs nu numai Universitatea clujană dar şi profesia de “jurist”!

  11. Il respect foarte mult pe Andrei Marga. Domnul Marga citea filosofie in limba germana inca dinainte de 89 iar astia de acum nu stiu nici macar o engleza decenta. Nu poti sa compari un Profesor ca Andrei Marga cu un autointitulat om de stiinta ca Funeriu. Nici macar nu pot sa rad de o asemenea comparatie. E absurda. Imi pare bine ca il aveti invitat la emisiunea dumneavoastra pt. ca intotdeauna mi se pare ca nu i se da voie sa vorbeasca atat cat as vrea pe la emisiunile cu mai multi invitati. Multumim Victor Ciutacu.

  12. Sunt zguduit de moartea poetului Adrian Paunescu, sunt plin de nostalgie, dar tot odata de ura profunda si ori cit asi incerca sa inteleg nu pot: De ce mama dracului sa dus sa intineze memoria unei intregi generatii? De ce nu se duce dracului la un sprit si sa ne lase sa ne comemoram morti asa cum e crestinesc?
    Simt ca sunt la limita rabdari nu mai am nici chef nici rabdare cu nenorpciti, trebuie sa facem ceva, retragerea titlului de profesor univessitar ar fi un inceput timid cei drept dar trebuie sa incepi de undeva.
    In perioada in care a fost Ministru Domnul Profesor Andrei Marga invatamintul avea stabilitate si o perspectiva europeana, dascali incepeau sa aiba demnitate si prestanta. A venit ABRAMBURICA si a inceput sfirsitul invatamintului Romanesc,iar futeriu l-a aruncat la lada de gunoi a umanitati.
    Ce perspective mai avem cu acesti ordinari? Trasneasca-i Dumnezeu de bamditi?

  13. Eu zic sa i se ia lui Emil Bondoc si cetatenia romana si sa i se dea in schimb un ou in cap.

  14. Da, mi-ar place sa-l vad pe Boc in fata unei comisii universitare, comentand stiintific si juridic motivarile Curtii Constitutionale privitoare la legile Boc.

  15. Este un motiv de reflectie faptul că decizii foarte importante pentru viata noastră se iau numai datorită înclinării balantei de către minorităti,ponderea cea mai mare având-o cea maghiară;si asta poate nu ar fi neapărat un rău,dacă pretul nu ar fi satisfacerea în urma unor presiuni vecine cu santajul a unor pretentii care nu concordă cu interesul national,ale acestei minorităti.În altă ordine de idei,numai alăturarea celor două nume:Andrei Marga si Emil Boc poate părea o impietate.

  16. @ Victor
    Sper ca nu te vei supara pe mine daca iti spun ce parere am despre Marga. Am observat ca la Sinteza Zilei este din ce in ce in mai prezent si este considerat un exemplu de competenta si moralitate. Pentru cineva care este familiar cu Clujul si dedesubturile vietii universitate de la UBB, aceasta preaslavire a lui Marga poate fi cel putin curioasa.
    Marga este renumit in Cluj pentru acte de nepotism facute pe fata, unii vorbesc chiar de coruptie iar altii vorbesc de incompetenta. Daca ultimele 2 sunt mai greu de probat, prima este foarte usor verificabila pentru ca jumatate din familia domnului Marga este angajata pe diferite posturi la UBB.
    Mie personal Dl. Marga imi este foarte antipatic, nu cred ca este o persoana care sa vorbeasca despre coloana vertebrala sau moralitate.
    Either way…mult succes cu emisiunea.

    PS Off topic: Ce spui de editorialul CTP-ului despre A.P.? Mi se pare de departe cea mai…frumoasa (scuze, nu gasesc alt cuvant) abordare a unui subiect destul de sensibil. (cei de fata se exclud hehe) Omu’ are multe pasarele dar ca talent de ziarist si scriitoricesc, jos cu shapca.

  17. RAMANE SA MEDITAM…..
    “In Germania au venit mai intai sa-i ridice pe comunisti si nu am luat atitudine pentru ca nu eram comunist. Apoi au venit dupa evrei si nu am luat atitudine pentru ca nu eram evreu. Apoi au venit dupa membrii de sindicat si nu am luat atitudine pentru ca nu eram membru in niciun sindicat. Apoi au venit dupa catolici si nu am luat atitudine pentru ca eram protestant. Apoi au venit dupa mine, dar, in acel moment nu mai ramasese nimeni care sa ia atitudine pentru mine”
    Martin Nimoeller

  18. Emisiune super! Putea dura si mai mult.
    PS
    Pentru o reclama idioata sa intrerupi emisiunea denota lipsa de bun simt fata de invitat si fata de telespectatori. Si nu este pentru prima data. Aici, in Germania, nu am vazut NICIODATA asa ceva. Penibil…

  19. Foarte bun interviul cu domnul Marga, uitasem ca mai exista domni in lumea politica romaneasca. Pacat insa de final, chiar putea fi lasat sa-si termine ideea 😐

  20. Evocarea personalitatii lui A. Paunescu prin interpretarea “Ruga pentru parinti” concomitent cu imaginile domniei sale in diferite ocazii m-a impresionat foarte mult.Se putea citi pe fata D-lui Ciutacu durerea ca a pierdut un poet gigant, mult mai mult un om, un apropiat al dumnealui.

  21. Emisiunea din seara asta a fost adevarat balsam pentru inima si minte. Pentru ca mi-e drag sa aud un om atat de rational, logic si cu o argumentatie atat de solid si simplu construita. Iar adevar mai mare decat “uzurpare constitutionala” si “uzurpare legislativa”, despre ce face basescu si ai lui cu legile din tara asta, nu-mi aduc aminte sa fi auzit in ultima vreme.
    Felicitari inca odata pentru emisiune si alegerea invitatului!!! Invitatul ar fi meritat 2 ore, pe putin!

  22. @Iordachel Gudurau: povestea intreruptului emisiunilor pentru reclame nu se va rezolva niciodata in A3
    @Drujbaru: eu n-am sustinut niciodata ca-i vreo lumina, dar, in comparatie cu alde Boc, e Luceafar
    p.s. decent textul lui CTP, dar nu pe masura talentului

  23. CE DIFERENTA intre domnul profesor Marga si ( nici nu stiu cum sa -l denumesc ) , personajul ala jalnic de Funeriu !!!…
    Bine se spune ca inteligenta omului e intiparita pe fata …
    Daca il inviti vreodata pe Funeriu , sa ii asezi in spate un scaun cu un suflator …
    Nu de alta dar trebuie sa si raspunda la intrebari , cred eu …
    Mai in gluma , mai in serios , aduceti – va aminte ca Eminescu sau Creanga au fost dati afara din scoli de oameni ca acestia , pe care ii avem acum in fruntea ministerului !!!…
    Inttodeauna a triumfat NON – VALOAREA !…
    La urma urmei , ce atata scoala ? … La ce iti trebuie ca sa faci pe ” vedeta ” pe Dorobanti ?…

  24. Eu sunt tot din Cluj si vreau sa mentionez ca domnul Marga, inainte de toate este un manager excelent ( Universitatea este totusi un model bun in Romania de azi ). Restul, inevitabilele acuzatii sau zvonuri sunt discutabile. Profesionalismul dansului nu este!
    of topic Despre AP am citit articolul domnului Dorin Tudoran si cel a lui Tolontan (cand inca era in viata), mult mai la obiect
    Emisiunea a fost buna si remarc ca a trebuit sa lucrezi putin. Domnul Marga are multe de spus si argumentarile sale, nemtesti, te felicit ca ai rezistat tentatiei de a intra peste el
    Numai Bine

  25. Super emisiunea,dar mi-a lasat un gst amar.Ce vom face?Cand si cu cine?Delicatetea,inteligenta,harul,calitatea de om,toate tasnesc prin toti porii.Un om care nu e apreciat,ba mai mult,e facut responsabil,in conditiile in care sub boc 2 legi ale ecucatiei au fost ratate.
    Pacat,mare pacat,nu ne folosim capacitatile la justa lor valoare,ba mai mult,le ridiculizam.Asta este singura lor sansa,atat ii duce capu’.

  26. Intr-adevar, are pareri pertinenete domnul Marga. Insa, dincolo de asta, a facut dese deplasari inainte de 89 in strainatate si punct.
    Alta rafuiala intre doua tabere. Fostii,la fel de actuali.

  27. Salutare Victor Ciutacu, ai vazut ce scrie basistul de tismaneanu despre A. Paunescu. El nu-l pupa in “base” pe basescu? Ce tupeu pe basescu sa apara la priveghiul lui A. Paunescu!!!!

  28. Foarte bun interviul cu Dl. Marga. Bafta tie si lui Mircea Badea la protestul de marti !!!!!!!

  29. Sunt de acord cu reprezentarea in Parlament a tuturor minoritatilor dar nu cu existenta unui partid ce nu se bazeaza pe o ideologie ci pe o etnie. Iar faptul ca acest partid este la guvernare si c-a reusit sa ajunga la putere in toate guvernele post-decembriste reprezinta o ineptie. Ma intreb daca exista partida romanilor in Italia sau in Spania. Ma intreb ce ideologie are UDMR-ul in afara transformarii lui Mihail Eminescu in Eminesc Mihaly.
    Si cetatenii maghiari din Covasna si Harghita au aceleasi probleme legate de saracie, somaj ca si populatia intregii tari. Deci diversitatea etnica este un castig al tuturor prin diversitate culturala si genetica. Iar enclavizarea si separarea pe ratiuni etnice reprezinta un nonsens intr-o Uniune Europeana.
    Pacat ca nu mai gandim (acolo sus) romaneste. Cei de etnie maghiara din Romania inclusiv UDMRistii sunt cetateni români.

  30. Prea multe eu nu ştiu despre profesorul Marga. Nu ştiu ce “păcate” are, dar am ajuns în stadiul în care, aproape nu mă mai intereseză decât că e om cu carte, de cultură, un “brontozaur”. Propun ca acest cuvânt să fie considerat ca o dovadă de înaltă apreciere pentru domnul profesor Marga, dar şi pentru alţii ca el. Că vorba lui domn’profesor, “decât FOSILĂ, mai bine brontozaur”! :))
    Ce să faci, Traiane, dacă nu ştii că nu te poţi pune cu oameni care îţi depăşesc cu mult inteligenţa, studiile, şi educaţia! De fapt, tu ştii, dar nu era în faţa ta, erai viteaz în televiziunea mogulului bun.

    Propun să-i iubim pe aceşti “brontozauri” şi, dacă se poate, să-i ocrotim, să mai stea multă vreme printre noi. DUPĂ, rămânem cu Piticul Porno, Biencuţa, Adelina, Nuţi Udrea, Anastase, Ancuţa Boagiu, dar şi cu : Vişan, Liga, Boureanu, EBA, Petrescu etc etc. Rog să fiu scuzată de cei care nu s-au văzut în enumerarea mea, deşi ştiu că aparţin “speciei”.

  31. Daca e adevarat ca vor sa-l scoata pe Eminescu din programa scolara, atunci trebuie sa-l scoata si pe Caragiale! Niciodata acesti titani ai literaturii române n-au fost mai actuali ca acum!Tocmai asta îi deranjaza pe dumnealor. Si pe vremea lui ceausescu (in mod voit cu litera mica), Caragiale a fost retras la un moment dat din scoli.Pai daca citesti “O scrisoare pierduta”nu ramâne decât sa schimbi numele personajelor cu cele ale “oamenilor zilei”si ai un tablou complet al politicii românesti de azi!Cititi Scrisorile lui Eminescu si vedeti cât adevar cuprind in ele si câta similitudine cu starea noastra actuala.” Ai nostri tineri stâlpi de cafenele”…Nu ma apuc sa dau citate,este bine sa citim, sa ne informam ca sa întelegem raul major pe care vor sa-l faca noilor generatii, pe care vor sa-i vaduveasca de adevarata cultura! Un popor neinstruit este mai usor de condus !

  32. Victore,
    Asa da. La o astfel de intalnire te uiti cu placere, te captiveaza. Interlocutorul, destept, cult,extrem de valoros, mai mult decat convingator si( desi se mai putea continua)cel mai bun ministru pe care l-a avut inv., dupa 89. Poate isi mai da si Tariceanu cu capul undeva, ca l-a preferat pe …Adormitei!

  33. Si cine e Rectorul Universităţii din Oradea care cere public omologului său de la Cluj retragerea titlului de profesor universitar? Eu l-am auzit doar pe Ioan Mang si Mang nu e rectorul Universitatii Oradea. E Cornel Antal care nu a scos nici o vorba despre acest subiect. Poate ma insel…

  34. Mi-a placut emisiunea cu dl.profesor Marga,nu stiu daca aseara as fi putut urmari altceva.Acum am ajuns acasa,in centrul Craiovei,la primarie se aud inregistrari ale Cenaclului Flacara…As vrea sa subliniez faptul ca marile caractere sunt decente si in durere,iar celelalte…s-a vazut.

  35. Asara io mi-am beut tata penzia la birt de nacaz. Arzo-ar focu’ de penzie ca nu-mi mai traba. Mi rusine sa imi mai ieu penzia din cauza lu’ Emilu’ nost adica Emil Gascaru de-o ajuns director la guvern.
    Ma Emile ma, cum ai putut tu face ashe ceva? Tat Rachitelele te suduie amu, de n-ai noroc ma!
    Ma tat gandesc cum a putut Emilu lu Nutu Naii sa ne vanda la bozgori cu Lejea Scoalelor? Adica noi tati de acii din Rachitele suntem refugiati si primim penzii de refugiati dupa bogzgori si el unu d’a nost ne vinde la ei? Apai amu io daca-mi ieu penzia de refugiat nu arat io ca un ticalos care isi vinde “ranile” pantru un pumn de bani? Adica noi tati acii in sat ne-am facut tarabe cu “ranile” facute de bozgori si luam penzii pentru ele iar pruncu nost la guvern ne face alte “rani”… O sa ajunjem noi estia din Rachitele sa ni se spuna ca avem bizniz de “rani bozgoresti”! Emilu’ le face si noi taiem factura.

    Domnule Ciutacu, io te rog frumos sa-i zaci la Emilu’ lu’ Nutu Naii cand vre sa vie acasa sa coboare din tren cu 2 ore mai tarziu… cam dupe Bors. De coboara ‘nainte n-a fi nime’ sa-l apere.

  36. oare cum se poate sa fie apreciat profesorul Andrei Marga de noi, cei care lucram in sistem, ca fiind cel mai bun ministru al educatiei, si sa vina un marinar sa spuna ca a distrus invatamantul romanesc. asa este: scolile profesionale s-au desfiintat in 2004 (cred..)deci nu are asta nici o legatura cu Pofesorul Andrei Marga.
    P.S. Nu ma pot abtine sa nu fac un apel la romani sa punem mana de la mana sa-i luam lui basescu un costum, ca sa nu mai mearga la un priveghi (indiferent al cui este) in pulovar albastru! offf…. omul asta este o rusine nationala si ne-a saracit atat de mult ca ne-a distrus si patriotismul…

  37. Nu stiu cat e de bun ca ministru sau nu , insa ma impresioneaza personalitatea si inteligenta lui . Face cinste invatamantului pe orice pozitie s-ar afla !…
    Ar fi bine sa avem mai multi oameni ca el !!!…

  38. fara suparare, domnul mang e pro-rector la oradea si domnul antal e rector, apolitic, da, chiar de pare greu de crezut. deci, ar fi bine sa corectati articolul si lasati sa apara acest post, nu-l cenzurati. va creati o realitatea viciata lasand doar laudele pe blog. iar domnul mang, a detinut in perioada guvernarii psd o firma de calculatoare in oradea, destul de mare, care (in timpul rectorului maghiar, cel cu delapidarea de 25 de milioane de euro) a furnizat universitatii oradea toate echipamentele IT. preturile va las pe d-voastra sa le intuiti. asadar, tova’su mang e o piticanie ce invarte niste afaceri dubioase.

  39. schimbarile acestea din invatamant o sa afecteze multa lume, avand in vedere ca deja in fiecare an se gasesc schimbari noi dar care in loc sa fie bune sunt din ce in ce mai tampite.

  40. Rectorul UBB Cluj sa rezolve problema doctoratelor fraudate ale UBBului si boc poate fi un inceput bun. E obligatia morala a celor de la UBB si a lui Marga sa retraga astfel de doctorate celor care se dovedesc ca nu poseda intelectul/cunostintele minim necesare. Catedra lui boc de la UBB e o frauda mizerabila si ar trebui sa-i desfaca contractul de munca si postul sa fie scos la concurs.
    Actiunile lui Boc sanctionate de Curtea Constitutionala demostreaza ca acesta nu poseda cunostintele minime ale unui absolvent de facultate. Marga sa-si faca datoria de rector si sa deparaziteze invatamantul superior (UBB) de capusele politice incompetente.

  41. Domnule Ciutacu,toate momentele tragice pe care le
    am trait in ultimul timp ,prin trecerea in
    eternitate a Poetului,cred ca au rascolit sufletele multor romani.Vor putea romanii sa vada acest eveniment ca pe un sacrificiu
    menit sa trezeasca constiinte sa le aduca
    aminte romanilor ca au o tara ,o limba care
    astazi se vinde contra bani si putere.
    pierderea fizica a lui Adrian Paunescu ca pe un
    sacrificiu necesar intru trezirea lor la
    sentimentul iubirii de tara? Aceasta trecere in
    revista a zbuciumului unei vieti inchinata tarii si oamenilor ei poate-of-a sunat cum
    sunau in vechime clopotele de primejdie.Cred
    ca multa lume ar regasi cu bucurie versurile
    Poetului in diferite momente la antena nu
    numai a d-stra ,dar mai ales a noastra a celor
    multi.
    Ma gandeam ca pentru marti la miting sa va
    propun sa le bagati pe gat -metaforic- parazitilor de la CNA punctul 19 din Declaratia
    drepturilor omului.Dar ,doamne,parazitii astia
    platiti gras sa urmareasca si sa snctioneze
    iformarea oamenilor privitor la mizeria si
    inapoierea in care ne arunca cei care siluiesc
    azi aceasta tara nu sunt decat niste viermi
    niste taritori in fata celor care-i platesc.
    Ultimul guvern a fost ,este cel mai mincinos,
    oscilant ,veros ,dar mai ales ascuns.Spun ca
    ne fac bine impotriva vrerii noastre.Adica
    suntem niste animale tampite pe care luminatii
    de ei ne duc de mana.Si comunistii ne credeau
    tampiti spunandu-ne ce avem voie si ce nu avem
    voie sa citim.Asta durea mai mult decat toate
    lipsurile pe care le induram .Si acum vine
    altul ,unul care nu-i in stare sa citeasca o carte ,a furat o tara ,la asta s-a priceput,
    si imi spune ca imi face bine impotriva vointei
    mele ,eu neputand sa inteleg ce stie el mai bine.Ba am inteles si cred ca multa lume la fel
    ca mine.Cat o sa le mai mearga?

  42. Salutari!
    Am urmarit emisiunea din 07 noiembrie 2010 a lui Gadea. Mi-a lasat un gust amar. Inversunarea lui Oreste si perfidia lui Ciutacu la adresa lui Mandruta pentru simplul fapt ca Mandruta avea o OPINIE proprie. Si culmea … era facuta pe baza unui fapt real (dupa cum sustine el). Cinste lui Mandruta! A doua chestiune legata de acest subiect este faptul ca desi am scris pentru sustinerea opiniei lui Mandruta pe http://www.antena3.ro/sinteza_zilei chiar in timpul emisiuniii. Mesajele mele au ramas neafisate. Rusine antenei 3. A cenzurat mesajele pro Mandruta. Am folosit exact acelasi limbaj ca si in acest mesaj. Am expus opiniile mele privind emisiunea, subiectul si invitatii. Am tras concluzia ca aveti la antena 3 un aparat de “sortare” a informatiei foarte “atent”. Bravo. Voi reanaliza tot ce am retinut din emisiunile antenelor. Am fost fan Sinteza Zilei. Pana astazi. Am fost fan Ciutacu … pana astazi.

  43. Buna emisiune! Totusi, un minim exrcitiu de logica se impune: Marga declara despre junele ministru de la educatie ca daca era bun, atunci nemtii l-ar fi tinut in continuare. Dar, parca si el a fost profesor la M”unchen. Pai daca e chiar asa o somitate, de ce nu l-au retinut nemtzoii?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.