Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Libertatea cuvântului, băgată la protocol

Libertatea cuvântului, băgată la protocol

tv

Mă deranjează până la nivel de greață fizică despărțirile lacrimogene și aluzive din presă. După atentatul de la Paris, cel puțin, dar nici înainte astfel de știri provocate n-au lipsit, libertatea de exprimare a ajuns iar mare stindard profesional și bariera peste (sau pe sub) care nu se poate trece. Brusc, niște oameni care au stat ani de zile într-un loc descoperă că așa nu se mai poate, că nu pot scrie/vorbi ce le dictează conștiința, că libertatea de conștiință e mai presus de orice și că viața bate filmul. Însă, fatalitate, nici unul nu detaliază groaznicele întâmplări prin care a trecut.Departe de mine gândul de a nega, mai ales pe fondul crizei globale a media, existența unor astfel de situații. Dar nici nu m-am născut alaltăieri să cred că, peste noapte, paradisurile libertății de exprimare s-au transformat în lagăre de concentrare a ideilor. Există ziariști care-și forțează plecările și după aia le dau o tentă dramatică, chestie de marketing sau PR propriu, la fel cum există și jurnaliști care pică victime contextului economic oribil sau – de ce nu? – inadecvării lor la linia editorială. În definitiv, nici unii, nici alții nu-s de condamnat. Fiecare încearcă să găsească o soluție de supraviețuire în junglă. Dacă-s talentați, se victimizează cu aplicație, dacă nu, suferă-n tăcere și caută. Iar publicul, mai ales ăla din rețelele sociale, se transformă, de cele mai multe ori, din spectator în jucător.
P.S. Nu insistați, nu mă răfuiesc cu nimeni, n-am de gând să personalizez textul

Comentarii

comentarii

Similar Posts

20 thoughts on “Libertatea cuvântului, băgată la protocol

  1. Unii,care cereau inchiderea unor televiziuni concurente si chiar anchetarea jurnalistilor din trusturi concurente,si-au pus la git,a doua zi dupa atentate,cartoane cu ”Je suis Charlie”.
    Peste doua zile s-au apucat,aceeasi,sa ceara sus si tare o lege big brother si,daca se poate,o reglementare la singe a libertatii de exprimare.
    Acuma,cu despartirile de locuri de munca unde,chipurile erau ingraditi-cine plateste,comanda muzica.Stiu toti asta cind se angajeaza,nu?

  2. -anual, mor cam 3000 de oameni pe soselele patriei.
    asta ce fel de terorism este ?fiindca, de multe ori, vinovatul poate fi si statul, care de 25 de ani n-a reusit sa construiasca autostrazile…nu intru in detalii
    -cam cati (mai)mor de malpraxis ?
    -chiar am ajuns un poor de teroristi incat toata suflarea tarii sa fie vanata ?
    -tot il aud pe individul ala agricol de l-a ajutat pe basescu sa-si gaseasca pamantul la Nana, de vine si spune ca pe el nu-l intereseaza daca e ascultat fiindca n-are nimic de ascuns .iesi, bre, in curul gol, atunci, si arata-ti-l ! 🙂
    -cum dracu’ nu intelege ipochimenu’ ca omul are o viata privata si ca nu suntem in’1984′ ?

  3. Se tot caută echilibrul dintre libertatea de exprimare şi cenzură din oră în oră. De urmărit unde se va ajunge în final.

  4. ” … publicul, mai ales ăla din rețelele sociale, se transformă, de cele mai multe ori, din spectator în jucător. … ” via bondescu

  5. Nu cred că există libertate de exprimare dincolo de linia editorială. Nişte excepţii poate că sunt, dar şi în cazul lor există o linie dincolo de linia principală. Cine plăteşte face muzica, să nu ne iluzionăm.

    Invocarea libertăţii de exprimare ca motiv de plecare spre alte zări (tot îm mass-media)cred că ţine de PR propriu.

  6. Victore, La Multi Ani! Cred, simt, percep, si tu esti in cautarea ta. Pacat, nici acum n-am inteles de ce te-ai dus de la Intact.

  7. Sa te folosesti de incercarile unor nefericiti, care cred ca-si apara profetul cu kalasnikovul, sa te folosesti de moartea unor caricaturisti, care confunda uneori umorul cu agresivitatea, in numele libertatii de exprimare, pentru a iesi, ca paduchele in frunte, intr-o lume defecta, nebuna, e lugubru. Paradoxul de a veni in apararea “libertatii de exprimare” intrand cu bocancii in drepturile si libertatile oamenilor e jignitor nu atat pentru libertati in sine cat pentru simplul fapt ca cineva crede ca poporul e tampit. Incercarile disperate ale tuturor politrucilor de a da legi in folosul celor din varf — uitand un singur lucru: mai devreme sau mai tarziu, oricat de sus s-ar catara maimuta in copac, tot va cobori si va simti cum se iau flegme in ochi si rahati in cap.
    Scuza-mi punctuatia, scriu de nervi…

  8. nu zic da spui : Oana Stanciulescu
    “paradisurile libertății de exprimare s-au transformat în lagăre de concentrare a ideilor”= “n-am mancat borsh” ?

    “jurnaliști care pică victime contextului economic oribil sau – de ce nu? – inadecvării lor la linia editorială” = a se vedea ratingul ei sub cel a lui laptop-Stan (intr-o vreme a fost favoritul meu eu fiind si eu laptop-Man)si directiva de reducere a costurilor inclusiv a lefilor din trustul Intact 10 % sub 5000 15% peste 5000

    “Dacă-s talentați, se victimizează cu aplicație, dacă nu, suferă-n tăcere și caută.” = unde ai vazut tu “jurnalist” sa sufere in tacere daca nu vorbeste el “per se” vorbesc altzii in numele lui.

    P.S. ii mai crede cineva ?
    Aparent totzi gugustiucii de pe retzelele sociale. “publicul, mai ales ăla din rețelele sociale, se transformă, de cele mai multe ori, din spectator în jucător”

    Ref Retzele sociale recent am revazut blue ray ca sa nu se supere 4K-ul “The Newsroom”.
    Mai ales cele doua episoade despre atentatul din Boston si rezolvarea sa faudulos-mincinoasa de pe Redit.

    Il recomand tuturor celor ce cred in idea (gogomania imensa dupa parerea mea si a episodului) ca retzelele sociale ar constitui si altceva decat un radio-sant in gura crasmei unde niste babe (de toate varstele si sexele) colporteaza ultimele barfe la moda.

    Deh americanii astia …. care nu intzeleg cum e chestia cu “tineretul frumos si liber”.

    Aaaa si ca veni vorba “Je suis Charlie” acesta totalizeaza doar in saptamana respectiva 52 de arestatzi in Frantza pentru ca au facut declaratzii de Gica Contra. C-asa-i cu liberatea asta “totala” a cuvantului se lasa cu parnaie daca chiar o iei de buna, mai ales in Frantza.
    http://www.cnn.com/videos/world/2015/01/15/erin-pkg-marquez-comedian-dieudonne-arrested.cnn

  9. nu stiu de ce, dar imi aduse-i aminte de o fabula din La Fontaine: “Lupul si cainele”

    si rescriu mai jos doar partea asta:

    “…………….
    Privind la câine,
    Lupul îi vede gâtul ros
    Şi îl întreabă:
    – Ce e?
    – Nimic!
    – Nimic?
    – Un fleac!
    – Şi totuşi ce e?
    – Este un semn de lanţ mai gros…
    – De lanţ? se miră lupul.
    Să nu poţi merge unde vrei?
    – Aşa, din când în când;
    Şi ce-i?
    – E mult din cale-afară.
    Nu-mi trebuie nicicum
    Mâncărurile tale
    Şi n-aş primi în dar
    Pe-un preţ de felu-acesta
    Nici o comoară chiar.
    Pe urmă lupul fuge,
    Şi fuge şi acum…”

    Victore, crezi ca mai fuge lupul si acum?

  10. si mie mi s-a parut ciudat ca si striblea,manastire,oana stanciulescu au avut cam acelasi comunicat cand au plecat acum de curand cu “libertatea de exprimare” …
    Sper sa spui ceva, Victor, si de propaganda asta imputita pe “securitate” cu big brother si cartelele prepay cel putin al b1 si realitatea brusc au descoperit ca stam rau la securitatea si legile astea 2 ne rezolva tot. si mor cand o aud si pe sorina matei “daca nu ai nimic de ascuns sa ne asculte , sa stie tot “

  11. diferenta intre un ziarist american si unul de aiurea, ambii sunt liberi sa scrie ce vor numai ca americanul e liber si dupa aia…

  12. ei, Victore, m-am abatut si eu cu putin off-topic, recunosc !m-a incitat primul tau comentator, ‘bondescu’ 😀

  13. Io as reformula putin fraza asta – “paradisurile libertății de exprimare s-au transformat în lagăre de concentrare a ideilor” – si as zice cam asa. Ai rabdat si-ai inghitit luni, la fel si marti, apoi miercuri si joi, vineri iar, sambata si dumnica la fel. Lunea viitoare, brusc, ti-ai dat seama ca nu mai poti si te-ai revoltat. Ce-ai patit? Nu-ti mai place? Ori ti-a ajuns pana-n gat?!…

  14. Am apreciat intotdeauna echidistanta D-voastra. Din pacate, o mare parte a ziaristilor nostri au cursuri scurte si ca model comportamental pe Cristoiu, care s-a crezut un Pamfil Seicaru contemporan. Si nu e !

  15. @Doru: John Scursoiu este un model pentru toti cei care incearca sa invete pupincurismul dus la nivel de arta vomitatului convulsiv. E greu … greu al dracului sa poti atinge performantele domnului, mai ales daca iti lipseste experienta buzelor pe curul tovarasilor.

    In ce priveste libertatea de expresie sunt pentru asta pana in panzele albe … dar in acelasi timp cred si pentru bun simt! Ma distreaza si pe mine curvasarelile unora din “presa” care abia dupa ce pleaca de ici colo cu o talpa in dos … au cate o revelatie cum ca … s’au simtit cenzurati … ca sa nu mai zic ca se apuca sa si muste de mana care i’a hranit. Ba da’o dracu … doare asa rau sa ai coloana vertebrala si sa nu te mai faci de rahan victimizandu’se?!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.