Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > La (cât se poate de) rece despre masacru

La (cât se poate de) rece despre masacru

charlie

E așa grețoasă revărsarea exhibiționistă de oportunism în spațiul public pe tema tragediei de la Paris, încât mai înțelept ar fi să tac. Dar nu mă pot abține. Deci…
– Sunt evreu după mamă, ortodox după botez, faptic nepracticant. Dar niciodată, în nici un context, nu mi-am permis să iau la mișto religia cuiva sau orice alt lucru definit drept sacru de o comunitate. Unii o fac și invocă în sprijinul atitudinii lor libertatea de expesie.
– Fără a contesta dreptul sacru al oricui de a publica orice se încadrează în conceptul libertății de exprimare și în interiorul cadrului legal definit (ar fi culmea s-o fac taman eu, cel slobod la gură ca un căruțaș), n-aș fi publicat asemenea caricaturi. Și mă refer atât la cele la adresa Islamului, cât și la altele, care vizează religii, comunități sau minorități; din motivul de mai sus și nu numai…
– Detest violența, reglările armate de conturi. Eu însumi scriu/vorbesc lucruri care deranjează, numai de stat cu dorobanții la ușă și cu frica-n sân că vine un dement și-mi zboară creierii nu mi-ar plăcea. Existența instanțelor de judecată, subiective cum sunt, mi se pare de ajuns în actualul stadiu de organizare a societății.
– Ceea ce s-a petrecut la Charlie Hebdo și în proximitatea redacției e oribil și de neacceptat. Franța, statul însuși, prin instituțiile sale de forță, trebuie să-i găsească pe criminali, să-i judece și, în măsura în care are dovezi ferme, să-i condamne. Nu să-i gîtuie în piața publică și nici să tremure în fața lor.
– Deși măcelul de la Paris poate fi încadrat în conceptul global de terorism, eu n-aș face-o. Mi se pare, pur și simplu, o execuție în masă. Și, de azi-noapte, nu încetez a mă întreba ca prostu’ ce terorist metodic și aplicat, care ciuruie o duzină de oameni fără să fie împiedicat de cineva, pleacă la atentat cu buletinul de identitate după el și-l mai și uită-n mașina folosită.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

74 thoughts on “La (cât se poate de) rece despre masacru

  1. Întrebare
    Cind a ieșit Coulibaly din magazinul evreiesc,de ce l-au împușcat mortal?Se putea trage la picioare,sunt posibilitați de imobilizare cu șocuri electrice,cu plase,etc?Ori,se vede clar cum politistul țintește să-l omoare.De ce?

  2. toti o dau pe limitele libertatii de expresie, cat de ofensatoare sunt sau nu sunt niste caricaturi, cat de competente sau incompetente sunt fortele speciale si serviciile franceze, etc etc .. cand erdogan a bagat la bulau niste ziaristi pe motiv de gura prea mare, s-a facut vorbire de comportament dictatorial.. de ce ? fiindca erdogan nu e profet, nici macar in tara lui ? dumnezeu care le-a facut pe toate, este si cinic si are si un simt al umorului gen charlie – e suficient sa ne uitam la creatia sa suprema – specia umana. bine ca serviciile noastre vor sa controleze computerele si telefoanele si cartelele prepay, pistoalele cu bile si spray-urile cu piper. cu kalashnikoavele se descurca fiecare cum poate – adica daca ai, faci pe nebunul daca ai chef, daca n-ai , taci si mori, deja asta nu mai e problema mancatorilor cu ochi albastri de fonduri de la buget.

  3. @Bondescu,
    Omul ala era inarmat si avea cateva crime la activ. In partea ailalta (trupe speciale) erau niste oameni care, indiferent de ce ordine primisera si de ce au de spus ziaristii/chibitii, doreau sa-si mai vada familia si prietenii. Asa ca, in cazuri de astea, nu cred ca se gandeste cineva sa dea vreo sansa unuia care s-a dovedit a nu avea probleme in a comite crime multiple.

  4. Mă întreb dacă măcar în acest al 25-lea ceas sunt luați la întrebări cei doi mentori ai lui Cherif Kouadi, Benyettou și Beghal, cei care au tradus după mintea lor Coranul, adică într-un chip cool, cu asasinate și final obligatoriu de „martir”, răsplătit în ceruri cu toate bunătățile pământești…

    Adevărul e că, după câte aflăm acum că se cunoșteau, securitatea franceză nu are nicio scuză, absolut nici una, că n-a stat cu ochii holbați cât cepele pe indivizii ăștia! Mie îmi sună a complicitate, voită sau nu. Dar nu contează cum îmi sună mie… partea tristă e că nenorocirea s-a întâmplat.

  5. @bigradu

    radule,nu forțez teoria conspirației.Cei doi frați știu că au ieșit din clădire trăgând,Coulibaly pare că e pe cale să ridice mîinile.Acuma,e greu de judecat cum se reacționează ,dar parcă sunt prea multe la minus și prea puține la plus.Iar,dacă se grăbesc acasă cei din trupele speciale mai bine iși aleg meserii fără riscuri.Pe vreme de pace și liniște își iau salariile,sporurile de hrană și efort.Eh,cind vine vremea tre`să-ți mai pui pielea la bătaie.E valabil și la noi,unii nu cred că mai trec nici baremurile periodice.

  6. apropo de libertatea (totala) de expresie, ca parte a traditiei franceze, a spiritului european, bla bla bla: de ce e propaganda comunista interzisa in Romania? Ai voie in UE sa publici si sa vinzi Mein Kampf?
    A, se va zice ca aia de la Charlie e satira, ca la jurnalisti e voie, ca ei are opinii… vrajeli!
    “Orice” fara limite e ceva extrem, prin urmare periculos prin urmare de interzis/limitat. Limita de numar de mandate, limita de viteza, etc
    Cam la fel si cu libertatea de exprimare, poate fi limitata; poate ofensa. D-aia revistele porno nu se vind oriunde sau se vind in pungi negre.

    Islamismul, ca orice religie, e totalitara. Problema cu ea e ca e totodata o religie expansiva, prozelitista, agresiva, violenta. Ca daca s-ar ruga linistiti de 5 ori pe zi la ei acasa, n-ar supara pe nimeni. Dar ei vor ca toata lumea sa faca ca ei, sa se supuna legii sharia, sa creada ca ei.
    Ei bine, asta nu merge, bai iahabibi. Europa nu a fost niciodata a voastra si nu va fi nici acuma.
    Ca urmare, treaba devine ori ei ori noi. Americanu a invatat asta, francezu pricepe mai greu. Da dupa inca 2-3 atentate tot pricepe…. uite, aia din Dresda sunt mai ageri la minte…

  7. Bondescu era inarmat si cu cateva minute inainte mai omorase 4 oameni… sa stea cineva sa i atinda tendonul, clavicula, gamba, degetul de pe tragaci era sinucidere curata… Parea ca ridica mainile … Daca te uiti in toate cazurile astea de terorism aia de la fac sfarsesc morti… Nu pentru ca cineva ii omoara neaparat ci pentru ca asa sunt antrenati… sunt setati ca inainte de moarte saa mai ia pe cineva cu ei… aia nu se grabeau acasa ( privesti cu mult meltenism situatia) doar vroiau sa-si revada familia… daca esti platit sa aperi viata cuiva esti platit sa ti aperi si propria viata si cand vine nebunu cu 4 crime la activ, inarmat poti fi sigur ca daca eziti victima vei fi tu sau un coleg de al tau… Sa ne amintim ca aceasta greseala de a incerca sa-l opreasca a facut-o si politista aia de acum e pe cealalta lume… Teoriile astea ca de ce l-au ucis and puteau sa-i salveze viata criminalului sunt doar pentru astia de va uitati prea mult la filmele cu james bond… in rest orice ezitare in astfel de cazuri este fatala pentru cineva!

  8. @Andrei

    Deci,e clar!Eu îs prost și tu,deștept!Atunci,ce mai discuți,aici,cu mine?Poate ai treabă și eu te rețin!

  9. @bondescu
    am vazut miste fatuce la brigade antiterorista care ar putea preda niste lectii utile, multor francezi… ce este interesant, ca dupa 3-4 ametiti pleaca 95000 insi, atat de bine instruiti au fost teroristii incat unul pierde catrela de idntitate iar celelalt chiar unul din pistoalele mitraliera care ajunge la un ostatec care din pacate nu s-a priceput sa dezasigure arma, altfel “profesionostii” francezi nu ar prea avut de furca decat cu doi teroristi si atunci, nu ar fi avut nevoie decat de 50-60000 de oameni.

  10. “you may say I’m a dreamer but I’m not the only one…”

    pana una alta…au iesit circa 3 milioane de francezi “comozi” in strada si intr-o zi de duminica iar liderii Europei s-au unit, au coborat in strada si la nivelul celorlalti cetateni de rand au marsaluit brat la brat impreuna. Eu salut asa ceva si am tot respectul pentru aceste miscari pasnice si civilizate.

  11. Am pornit faptul ca au trecut 48h de la atac,teroristii erau liberi,unii spuneau ca dureaza pt. ca s-ar putea ca atacatorii sa ramina fara resurse si sa fie prins,macar unul in viata.
    Apoi,am pus o intrebare.Daca asta e deajuns sa trezeasca din lenea de a gindi,atunci why don’t you kill me?
    Unei intrebari nu i s-au adus raspuns niste argumente,ci am fost categorisit drept meltean si fraier iubitor de filme cu bond 007.
    in rest,putem discuta.

  12. aud ca la meltenica v nuland ne baga pe gat legea big brother…ce vrei cand esti o nenorocita de colonie…dar ce atata discutie referitoare la suveranitate?

  13. decat rahatul de big brother mai bine instruim niste baieti si fete daescurcareti in Israel…ca jandarmeria franceza ne-a convins…

  14. Offtopic
    Am citit pe reportervirtual.ro ca la A3 s-ar reduce salariile si personalul.
    Reducerile de salarii si personal sunt condamnabile daca le face Basescu(si Boc) la bugetari dar sunt acceptabile daca le face Gadea in ograda patronului.
    Eu inca sunt curios cum va evolua A3 comparativ cu Academia Catavencu (dupa ce Iliescu a pierdut alegerile in 1996).

  15. e o carte de scris pe tema dificultatilor financiare ale unui post cu audiente fabuloase si, mai ales, a cauzelor reale ale acestei situatii. da’ n-am nici timp, nici dispozitia s-o fac

  16. Victore,
    Nu vreau sa fac chat, dar oamenii de acolo se laudau ca sunt profitabili spre deosebire de alte oficine (basiste).
    Evident, inteleg dificultatile prin care trec business-urile in general si presa in special. Intrebare este de ce oamenii de acolo mananca rahat cand stiu bine care (le) este situatia? Doar pentru ca mai tarziu sa se scufunde in rahatul pe care l-au mancat?
    Academia Catavencu l-a facut praf (intr-un mod mult mai elegant si fara interese politice) pe Iliescu, timp de 6 ani, lucru care a ajutat-o sa existe. A3 l-a facut praf pe Basescu timp de 10 ani, cu interese politice evidente si directe, lucru care a ajutat-o sa castige audiente si bani. Acu’, ca chioru’ a iesit le pensie, se pare ca si-au pierdut principal sursa de venit. Ironia sortii nu iarta pe nimeni.

  17. nu e nici o ironie a sortii. e o mizerie. erau profitabili. intr-o lume fara constrangeri, ar fi si acum. Voiculescu nu punea bani de-acasa pentru salarii, nu pune nici acum (nici n-ar avea cum). te las pe tine sa descoperi de ce au audienta si n-au cui s-o vanda. da’, te rog, nu incepe cu marea conduita morala a cumparatorilor de publicitate, ca nu m-am nascut alaltaieri

  18. E destul de greu sa vorbesti despre moralitate atunci cand e vorba de politca si jurnalism (scuze, dar asa apar lucrurile din perspectiva mea).
    Din pacate, ironia sortii este din nou vedeta: tara este condusa de PSD, PC si UNPR, partide pe care A3 le-a sustinut neconditionat si a avut grija sa ascunda gunoiul sub pres impotriva oricaror evidente. Ordonatorii de credit sunt de la PSD, PC si UNPR. Iar acum, tu-mi spui ca A3 are audienta da’ n-are cui s-o vanda, fiindca cei pe care i-a sprijinit se fac ca ploua. In privinta privatilor, nu am nici o idee si/sau comentariu.
    Mi-e greu sa cred ca Basescu, acu’ iesit la pensie, mai are vreo influenta (semnificativa) asupra celor care “manaresc” bugetele de publicitate (publice si/sau private).
    In privinta audientei A3 eu cred ca ar trebui ca A3 sa se gandeasca ca nu toti cei care-i urmaresc sunt spalati pe creier si cred, neconditionat, ce se spune acolo. Eu am vazut multi care urmareau A3 si nu aveau prea multe cuvinte de lauda (ba din contra).
    In sfarsit, Academia Catavencu a avut decenta sa-i multumeasca lui Iliescu pentru ca a ajutat-o sa existe. Chestie de eleganta. La A3 nu s-a intamplat asa ceva. Diferenta de vremuri, caractere, etc. in favoarea AC.

  19. felicitari politistilor belgieni, pentru lucru bine facut. aud ca in zona se afla si presedintele nostru…sa-i fi influentat cumva? de …lucru bine facut.

  20. Cred ca si dreptul la exprimare ar trebui sa aiba o limita, daca nu de bun simt, macar legala. Chiar daca sunt ei mai diferiti si talibanii aia sunt tot niste oameni si faptul ca au fost atacati prin presa in repetate randuri a avut binenteles si repercusiuni. Nimeni nu e de neatins, asa cum putem sa vedem foarte usor si in politicul romanesc cu persoane care credeau ca banii ii fac invincibili.

  21. DanG@

    reprezentarea gandirii tale, exprimate ieri(dupa cum scrie: pe 16 january 2015 la 10:40), prin postarea scrisului tau, imi face scarba.ai inteles? poate ca n-ai inteles: S C A R B A
    “si faptul ca au fost atacati prin presa in repetate randuri a avut binenteles si repercusiuni.”?????
    dar hai sa continuam “repercusiunile” prin faptul ca nu-mi convine ceea ce tu scrii: INAPOIATULE SUFERIND DE REDUCERE SI INTUNECARE MINTALA ACUTA…..hmmm? ce zici?
    uite asa, sa-ti bag 2 plumbi in cap, ca sa continui sa demonstrez, ca NIMENI NU E DE ATINS NICI CHIAR TU!hmmm? ce ai zice?

    hai sictir! cei ca tine imi provoaca sila si neasemuita scarba!
    ……”si dreptul la exprimare ar trebui sa aiba o limita, daca nu de bun simt, macar legala”
    SI CE AR MAI TREBUI INCADRAT IN “LIMITELE” TALE CRETINULE?

  22. Una pentru week end:
    -Ați văzut filmul de după atacul asupra redacției,cind frații Kuachi au tras inspre o masină a politiei care le bloca iesirea ,masina poliției a dat inapoi și a facut loc masinii teroristilor să iasă de pe străduță.
    De ce mașina poliției nu a urmarit masina teroriștilor,măcar de la distanță?Au rămas pe loc,nouă ni s-a spus câ nu-s de găsit,cînd ei au dat nas în nas cu o mașină de poliție imediat după atentat la 100 m de redacția hebdomadarului.
    Nu cred în teoria conspirației,cred că teroriștii erau niște prostănaci ,iar polițiștii și trupele speciale nepregătiti,fară proceduri clar stabilite,dedați la trai bun în timp de pace,pe banii plătitorilor de taxe.Dar,nu putem să spunem că asta e cauza,e mai simplu să cerem o lege big brother,nu?Și mai mulți bani pt servicii și trupe speciale.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.