Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-mi provoaca scarba > Ghidul supraviețuirii meltenești afară

Ghidul supraviețuirii meltenești afară

Niste suflete ori extrem de sensibiloase, ori neghioabe, ori rauvoitoare au simtit nevoia sa se revolte plenar fiindca mi-am permis a-mi exprima democratica parere de persoana privata protrivit careia calitatea concediului scade proportional cu numarul romanilor intalniti. Ma doare la zece metri-n spatele cozorocului. Dat fiind ca am promis detalii celorlalti, obisnuitii acestui blog, revin, sub forma unui ghid aproximativ al nesimitirii romanesti in strainatate, cu amanunte, fara a pretinde ca TOTI romanii pe care i-am intalnit fac asa. Din nefericire, insa, romanii decenti, care stiu sa se bucure de fiecare clipa dupa un an de munca, sunt nedrept inghititi de magma cotropitoare a cioflinagrilor.

– Meltenii vin in gasca. Ii recunosti mai ales seara, cand pe terase vezi (puse cap la cap) mesele lor tovarasesti, unde se urla vartos si se rade grobian, se bea pe porunceala si se numara victoriile de peste zi asupra capitalismului turc.

– Meltenii intra-n apa-n haita. Majoritatea habar n-au sa inoate, dar – odata scapati in baltoaca – blocheaza cate un colt de piscina. Stau tepeni ca prajinile, socializeaza, mai vorbesc la mobil ca ramasii speciali acasa. In esenta, se racoresc in grup.

– Meltenii apasa pe butonul de la lift pana le vine sangele-n cap. Nu conteaza ca le blocheaza pe toate, ca alti turisti nu pot pleca pana nu se ridica narozii de pe beculetul rosu, ca nici macar ei nu pot ajunge mai repede. Daca n-au prins ei cutia luminoasa, da-i in saracie pe ceilalti, sa stea si sa inghita.

– Meltenii pun intr-o farfurie cat un om normal in trei zile. Sigur ca nu pot manca atat (sunt si ei constienti de asta), dar macar sa-l arda pe fraierul de turc. Sa ramana, nene, in farfurie, ca d-aia platiram all inclusive, nu-i asa?

– Meltenii se strang la un fotbal pe terenul de tenis, incep prin a se injura intre ei cand fac echipele, continua prin a se blestema tot timpul meciului si termina apoteotic prin a-si poști nevestele cand scorul le e defavorabil. Dar, invariabil, incheie seara armonios, cu sotiile si copiii alaturi, la mesele de botez constituite aproape spontan in timpul si dupa masa de seara.

– Meltenii au copii urlatori, care fac ca toate visele pe marginea (sau in interiorul) piscinelor. Singura consolare e ca nemtii si rusii au copii si mai nesimtiti, si mai prost crescuti ca ai lor.

N-am pretentia ca am cuprins toate aspectele manifestarii parvenitismului romanesc ieftin in strainatate si nici macar ca mi-am amintit integral ce ne-a scarbit la conationalii nostri in ultimele doua saptamani. Daca voi avea strafulgerari, voi executa update-urile de rigoare. Acum doi ani, cand ne-am simtit minunat, eram printre cei 2% romani din hotel. Acum, din nefericire pentru noi, faceam parte dintre cei 28% romani din total. Si zau ca – nu credeam ca ajung a scrie asta – ne-au lipsit rusii majoritari altadata.

P.S. Pont pentru un viitor concediu luminos: evitati a folosi intermedierea agentiei de fite Tez Tour. Au locurile cele mai bune (care se pot obtine, insa, daca va miscati din timp, si de la alte agentii), dar, cu toti banii rusilor si proptelele politice ale turcilor, promptitudinea si calitatea serviciilor sunt doar niste simple deziderate.

UPDATE: Aseara, capiat de somn, am uitat sa scriu ca serviciile si conditiile de la Delphin Palace raman, de departe, cam tot ce am intalnit mai bun in domeniul turismului de huzur si leneveala.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

52 thoughts on “Ghidul supraviețuirii meltenești afară

  1. Prostia pe care ai facut-o a fost ca te-ai dus de mai multe ori in acelasi loc.Nu aveai cum sa nu vezi neajunsurile.Anul trecut am fost la turci si m-am simtit bine dar mi-am dat seama ca este prea mult sa mai merg odaata.Anul asta m-am dus in Spania si crede-ma desi nu a fost all inclusiv m-am simtit mai bine ca in Antalya.in viitor schimba destinatia ai sa fi fascinat de locurile noi pe care le vezi si n-ai sa mai observi romanii.

  2. @mirela: e al patrulea an consecutiv de concediu in Antalya. la un moment dat, am spart cu Mallorca, dar tot la turci era odihna mai tihnita. e bine si acum, nimic de spus, dar zau ca nu vreau sa ma simt ca la Mamaia.

  3. si uite asa ai ajuns pe aceeasi lungime de unda cu mircea mihaies (vezi editorialul lui din evz). data viitoare solutia este sa mergi undeva prin peru sau chile. partea proasta ca vara la noi la ei e iarna. dar poate inveti sa schiezi.

  4. @Andrei Bădin: mai bine ma-njurai de mama decat sa ma compari cu fariseul ala:)) stiu, bre, sa schiez, ca m-am apucat pe vremea cand toti prostii care se dau azi cu placa se rugau de parinti si la organizatia de pionieri sa-i trimita-n tabara la Sinaia.

  5. V-am vazut la aeroport la plecare .Nu am indraznit sa va felicit pentru emisiuni , aparitii tv. si articole . Nu am vrut sa deranjez. V-am urat in gand vacanta frumoasa . Eu plecam la Amsterdam . A fost tare bine.
    Un an la fel de “curajos” !

  6. Mitocanul ramane mitocan, indiferent de nationalitate si de banii pe care ii are!

  7. Ai mare dreptate….am venit cu aceleasi impresii din Creta. A fost primul an cand mi-am petrecut vacanta in Grecia, n-am fost deloc Turcia, tocmai pentru a fugi de romanasii nostri parveniti.Nu de putine ori am ascuns faptul ca sunt romanca. Cat despre agentiile de turism din Romanica….sunt de scris romane, din pacate cu rele.

  8. @Doamna Ioana Petrache
    Pe decizia dvs. de pensie scrie “invaliditate- boala obisnuita” pentru ca, probabil, medicul de la expertiza medicala a emis un act in care aprecia ca boala dvs. se incadreaza la “invaliditate gradul III”. Primind dosarul dvs. medical, Casa de Pensii pe teritoriul careia domiciliati nu putea sa emita decat o decizie conform celor consemnate de medic! Altfel spus, pe deciziile de pensie ale celor care sunt incadrati de medic la “invaliditate gradul III” scrie intotdeauna “boala obisnuita”, este o formulare-tip!
    Daca ati lucrat in sistem “acord global” ori in grupe de munca si veti obtine adeverinte de la fostii angajatori, puteti beneficia de un cuantum marit al pensiei, cu conditia sa va adresati instantei judecatoresti!

  9. Vad ca de deontologul din oficios deja ti s-a zis deci recomandarea e : Monte Carlo neica. Acolo e drept ca o sa inveti limba rusa de nevoie dar macar aia miros a miliardari nu a tzoape de Pipera 🙂

  10. ce vrei nene acuma?sa-si lase acasa proastele obiceiuri?Iar cand ai banuti la punguta,mai rau le scoti in evidenta.Inca e bine,nu a ajuns pe acolo tiganetul cu porumb si seminte.Daca da,urmatoarea destinatie de vacanta,Antartica!

  11. din acest cadru mai lipseste ceva nu?
    pentru o imagine de ansamblu corecta ar trebui sa mai stim:
    – ce marca auto poseda martafoiu (sau a venit cu avionul?),
    -daca se mai si culca si la ce ora,
    -daca nu era dintre cei ce-njura la greu guvernul pen” ca-l ingroapa in impozite si taxe
    -daca-n copilarie nu si-a terorizat parintii cu mofturi de genul friptura -i prea fripta,apa-i prea uda si sapunul face spuma,un mertan e prea banal un ferrari-ideal
    -daca a citit ceva in ultimii 22 de ani si daca si cat chat-uieste
    -si era sa uit ce culoare are poneiul sau.
    s-auzim numai de bine

  12. sunt si in turcia destule statiuni unde nu intalnesti urma de romani, doar englezi, germani, etc; si unde te simti mult mai bine; iti dau pe private numele unei asemenea loc daca vrei.

  13. acolo (in fotografie )se vede raza de lumina si dincolo de ea ,linistea inserarii devine palpabila-sa moara marele licurici de necaz.

  14. sa rahatesc pe ei si in tara, si in afara. apoi se intorc in tara sa ne povesteasca ei cat de jmekeri au fost si cum i-au fraierit pe x,y sau z. majoritatea se duc in afara din snobism.

  15. Sa inteleg ca daca mi-a placut un hotel sa nu mai merg data viitoare tot acolo. 🙂 Cred ca o sa-ti fie foarte greu sa gasesti un alt operator decat tez tour. Majoritatea agentiilor lucreaza cu ei.

  16. @Doamana(domnisoara) Gabriela Pintea
    Buna ziua,
    Multumesc pentru clarificare,dar eu va spun sincer pe decizia mea de invaliditate medicul de la expertiza medicala(care a fost un om corect) a scris:”invaliditate gradul II”.Va rog sa ma credeti,ca mintea mi-a ramas totusi intreaga.Poate totusi boli neobisnuite sunt SIDA,TBC,cancer…,stiu eu?
    Am lucrat la intrepridere de stat pana in toamana anului 1999,cand s-a privatizat-e o intrepridere de rasunet intern si international,am avut contract de munca,am negociat salariul(vorba vine,cat ti-a dat ,atat ai luat).Am avut si o functie de raspundere(sef laborator,apoi analist studiul materialelor);can am facut dosarul de pensie am beneficiat de toate adeverintele care lamuresc conditiiile de munca,toate sporurile pe care le-am avut,asta e.Cineva de la Casa de Pensii mi-a spus acum ca sporurile se acorda la pensia de varsta,nu la pensia de invaliditate.Pentru orice roman,indifent de gradul de cultura sau de incultura,nu sunt clare lamuririle care sa-i foloseasaca sa stie cum se apreciaza pensia.
    Deci pot sa fac o contestatie,nu-i asa?Trebuie sa vad daca asta se face la Casa de Pensii sau la instanta judecatoreasaca.
    Multumesc pentru raspuns.

  17. asta se intampla zilnic in tara. nu este nimic nou! asta vezi si daca esti in concediu si daca nu esti. asta este cresterea de dupa revolutie. astia suntem. iti sugerez ” sulaina siti”. desi sunt tulcean in peste 30 de ani am fost de 3 ori acolo – de 2 ori luna trecuta – si nu cunosc pe nimeni. servicii brici, pensiuni super si preturi acceptabile. marea super curata, plaja frumoasa si libera … fara manele la terasele de pe langa plaja, mancare buna, canalele aproape … daca esti pasionat de pescuit … chiar am ramas placut impresionat! iti recomand asta pana nu se prind “meltenii” !!! si trebuie sa-ti mai spun ceva … cand mergeam de la tulcea la sulina am avut un mare soc!!! am vazut un tanar de peste 18 ani citind o CARTE !!!!! deci chiar stia literele si chiar pricepea ce citeste!!!! si chiar nu era brown sau altceva usor! era putina literatura rusa!!! am ramas stupefiat si eu si sotia … care credea ca doar copilul mijlociu al nostru mai citeste … deci poate totusi mai exista o sansa – in cazul in care acel copil nu pleaca din tara dupa facultate – scuze de stres dar chiar daca nu are legatura decat tangential cu subiectul am simtit nevoia sa o spun! o zi buna … fara “melteni”!

  18. Salutare imparate si welcome home 🙂

    Revenind la pasaretul migrator prin tari mai calde decat a noastra (greu de crezut asta) as spune ca mi-e dor de perioada in care plecam din tara si nu auzeam romana decat pana pe Otopeni… Interesant e ca chiar cei care dau motive strainilor sa ne eticheteze drept tigani sunt si cei mai ofuscati de aceasta situatie… Daca e ceva care ne caracterizeaza este clar primitivismul si spiritul de manelist retard… Cine nu ma crede sa mearga pana in gara la Termini in Roma sau pe plaja in Bulgaria sau Turcia…

  19. pai moncher, evident ca unde sunt multi romani e o parte mai mare din romanica. si doar de aia te-ai dus acolo, si nu la mamaia, ca sa mai scapi de mediu, de oameni, etc.
    cat despre bufetul suedez, intr-un fel e de asteptat, dupa ce vorba ceea, la noi se rupe micu-n doua, si de la paine iei numai coaja, iar musatrul e intarit pe farfurie. mai scapi de astea, si atunci iti faci de cap.
    problema adevarata nu sunt romanii in concediu afara, ci conditiile de acasa care ii fac sa se comporte asa.

  20. Conform statisticilor care confirma spusele tale, Antalya a fost destinatia preferata a romanilor in vara aceasta.

    Acum va intelege toata lumea de ce Bombo s-a dus la Polul Nord – preferabil cu ursii polari decat cu … 😉

  21. Bine ai revenit, Victor! Ceea ce se intampla este datorita faptului ca, la noi, s-a inversat demult scara valorilor. Nu mai conteaza nimic in afara de cat de umflat iti e buzunarul cu bani. Eventual, daca esti intelectual (facut la scoli adevarate mai pe vremuri) esti luat de prost sau considerat sluga. Pana la urma, daca nu ne vom obisnui, vom fi considerati niste inadaptati. Drept e ca nu ma grabesc a ma obisnui cu astea numa de dragul de a fi privit bine de marlani…..
    Ca sa trecem la lucruri mai serioase: de cand incepi sa prestezi la A2?

  22. Salutari si welcome back to reality!

    Noi am fost pe langa Delphin adicatelea la Royal Wings. Bune toate mai putin, in ordinea asta, rusii, nemtii si romanii.

    Rusii de o nesimtire extraordinara au ocupat locul 1. Inclusiv personalul de la hotel vorbea mai mult ruseste decat alte limbi – franceza de pilda lipsea din program (s-au rugat unii de noi – turisti – sa la facem o traducere din engleza in franceza… ca receptia hotelului nu parlea decat rusa, engleza si germana).

    Nemtii sunt asa cum sunt pentru ca probabil zic daca turcii ne-au invadat sa le dam peste nas la ei acasa.

    Romanii erau usor de recunoscut asa dupa cum spuneai si tu. Erau doua familii venite cu tontii acolo si din cand in cand una din ele striga catre barbata-sau pe plaja: …baga un telefon la mata si vezi daca trebile merg bine… si altele de genul asta. Am fost suparat ca nu ziceau de politica sau altele macar asa aveam update-ul facut. In plus, seara la parcul de distractie exista cate cineva care zicea copilului baga-te mama in fata daca vrei sa te dai ca eu altfel plec. Saracul copil stresat de mama care se grabea nu stiu unde sarea randurile sa se bage. Cand ii explicai femeii ca mai sunt si alti copii inainte celui plasat la intrare si toti ar vrea sa faca acelasi lucru, ea s-a intors si zis ca nu vezi ca-i scoate pe toti si deci sunt locuri. Ii repeti femeii ca mai sunt altii in fata si copilului ei ii vine randul dupa inca vreo 10 minute si aceeasi explicatie din partea ei a venit.Ce sa faci daca vorbim aceeasi limba…

    La noi ce mi-a lipsit cel mai mult a fost cafeau turceasca, aia adevarata. Nici pe bani nu era.

  23. Din pacate, trebuie sa-ti dau dreptate…aceiasi oameni de proasta calitate i-am intalnit si in Grecia, intr-o locatie care mi-a fost recomandata ca fiind “fara romani”. Nu pot sa cred ca am ajuns sa evit locurile cu romani, dar din pacate, marea majoritate sunt tarani. Nu stiu cum se face ca nici cei care se pare ca mai calatoresc, nu au reusit sa se uite in jur si sa vada cam ce inseamna sa fi civilizat.

  24. este dureros ca am ajuns sa discutam despre semenii nostri si prin forta lucrurilor din acelasi neam ca despre o specie paralela ce ajunge sa ne sufoce sa ne distruga identitatea,ca despre o etnie conlocuitoare .
    dar asta-i omul nou,pe care ne-am straduit sa-l plamadim din rasputeri in decursul a peste 20 ani propovaduiti de mister brucan.un tip gregar,carcotas,suficient sie insusi,semidoct,arogant,smecher prin definitie,inadaptat si inadaptabil,fara o morala minima ,fara credinta,fara respect pentru orice ar putea sa semene a valoare, ignorant total reperele acestui termen. banul(obtinut mai mult sau mai putin usor dar in cele mai multe cazuri fraudulos ) ii dau puterea si credinta nestramutata ca totul i se cuvine si ca ,tot si toiate trebuie sa se invarta in jurul lui.
    ca anecdota as putea sa va spun ca ne aflam cumva in ipostaza ingrata a tinerei sotii care ,cunoscand carentele (dar mai putin calitatile)
    viitorului partener de viata ,isi propune sa faca din acesta *un om ca la carte *.la bilantul a 20 de ani(daca il apuca)constata ca,nu numai ca nu a schimbat nimic dar,a reusit sa strice si ce bruma de calitati avea omu si ca ,bineanteles nu-si da seama unde s-a gresit.
    s-auzim de bine

  25. @sorin.domnule este o caracterizare exhaustiva si mai mult decat exacta.bravos mai sus am spus si eu cam acelasi lucru dar intr-un plan mai treoretic.inca o data BRAVOS.pentru ceilalti-cred ca merita citit macar articolul.

  26. Fiind vorba de concediu, consider cä, este vorba despre o activitate privatä, nu este la latitudinea cititorilor, adeväratul ziarist, supunänd atentiei, acestora din urmä, evenimente publice, viata privatä ( cu bune si rele ), privindu-l personal !…

  27. Et in Antalya ego. Nu la delfin, dar tot 5 stele, cu o puternica majoritate rusa si o galagioasa minoritate romaneasca. Minoritatea includea si un lider de partid cu suita corespunzatoare. Altminteri, curat, frumos, camere mari si foarte confortabile, piscina superba, bauturi bune, cafea turceasca inclusa in pret (narghileaua era “extra”), spatii imense, orhidee prin toate colturile, restaurante, inclusiv unul pentru copii, aquapark, muzici, zaiafet. Totul OK, dar la anu’ merg in alta parte.

  28. Melteni, auzi la el:))))
    Dar dacă ai scăpat de faza cu scosul casetofonului pe terasă, cu “de-alea de ale noastre” … încă e bine.

  29. salut !
    Ai fost mai breaz?? Ciutacule ? de te-ai rusinat de ” meltenii” pe care-i incurajezi? afisindu-ti vacanta?? Sper ca ai vb doar english… sa nu te confunzi cu ei ! huh

  30. @Doamna Ioana Petrache
    Asteptati, va rog, pana maine seara! Se pare ca, din graba, colegele mele de la una dintre Casele Locale de Pensii au gresit!
    In privinta lucrului in acord global sau a primelor, acestea nu sunt luate in calcul la pensie deoarece legislatia in domeniu este contradictorie si interzice aceasta. In schimb, instantele au stabilit o practica judecatoreasca foarte clara: cine a platit CAS trebuie sa primeasca o pensie conform contributiei, indiferent de tipul de pensie de care beneficiati!
    Legea nr. 19/2000 este un dezastru; ingrozitor este faptul ca a reusit sa treaca prin parlament!
    Conform art. 87 din Legea nr. 19/2000, contestatia se introduce la tribunal, in termen de 45 de zile de la comunicarea acesteia! Dar eu va rog sa mai asteptati o zi!

  31. Am fost si eu anul trecut in Creta la all inclusive si i-am putut repere pe romani de departe, fara sa ii aud cum vorbesc. Sunt de acord cu tine. Anul asta ma duc in Turcia la 5 stele si sper sa fie bine.

  32. @Doamana Gabriela Pintea,
    Multumesc foarte ,foarte mult pentru noul raspuns.Astept ceea ce doriti sa mai imi transmiteti.
    Apreciez cu tot sufletul bunavointa si capacitatea Dvs.de a ma lamuri in aceasta problema.
    Poate am inteles eu gresit sau nu am putut intelege cum s+a procedat cu stabilirea pensiei.Daca va fi asa,accept asta,dar macar sa fie corect procesul care s+a aplicat.
    Multumesc inca o data.
    Cu tot respectul cuvenit,
    IoanaP

  33. Stimate Domnule Ciutacu,
    Desi nu ma regasesc intr-una din categoriile de suflete enumerate mai sus, salut revenirea la afirmatia initiala prin care TOTI (romanii) eram bagati in aceeasi oala… Nu trebuie stigmatizat un popor pentru niste pitifelnici, vorba stim noi cui… fiecare cu uscaturile lui, fie ca se cheama romani, rusi, germani, englezi.Ignoranta este un cuvant minunat prin care, atunci cand vrei, poti sa nu auzi si sa nu vezi.

    Am fost in aceeasi perioada,eu doar o saptamana, in acelasi hotel, v-am salutat, am schimbat o vorba… Am admirat discretia unei familii frumoase, cu preocupari firesti, de vacanta.
    Am fost in ceva locuri, inclusiv in Mallorca, ader la parerea ca nicaieri nu trandavesti mai cu spor…

    Cu stima,
    d.

  34. @Daniel Ionescu: niciodata nu mi-am permis sa bag toti romanii in aceeasi oala. cam asta-i principala diferenta intre mine si marele intelectual Patapievici. in rest, imi place sa cred ca ati remarcat si dumneavoastra aspectele care m-au determinat sa scriu respectivul post. multumesc pentru aprecieri, sper ca v-ati simtit bine.

  35. si pana la urma diagnosticat,radiografiat ,catalogat ,urat sau hulit ,niciodata indrumat si, solitar sau in grup ete ca romanu se afla in situatia conationalilor nostri adica ,toti al bat si toti injura …. dar chir nimeni nu l-a pregatit nu l-a atentionat atunci cand a iesit si el din tara,dupa o juma de secol cam care ar fi nivelul minim de educatie comportamentala si civilizatie necesara ;nici acasa(ca nu-i place oricum sa citeasca)nici la scoala(ca n-a prea fost iar agentia e multumita ca trogloditul marka banu si atat inrest ?ce-o da domnu….
    s-auzim numai de bine

  36. @Doamna Ioana Petrache
    Intrucat colegele de la Casele Locale de Pensii nu se pot lamuri pana nu vad mentiunile de pe decizia emisa de medicul de la expertiza medicala, maine o sa va dau un numar de fax si, daca sunteti de acord, o sa va rog sa o trimiteti in copie, in atentia mea.
    Daca se vor contrazice colegele pe care le voi intreba, am posibilitatea sa cer unui sef de Casa Locala sa va reverifice dosarul de pensie; sper ca locuiti in sectorul 1 sau in 5, am o relatie excelenta cu sefii acestor Case Locale.

  37. @Doamna Gabriela Pintea,
    Multumesc inca o data pentru raspuns.Sigur ca va pot trimite o copie a deciziei prin fax,dar,eu nu locuiesc in Bucuresti,apartin de la o Casa de Pensii Judeteana.Eu am sa va scriu pe mail-am gasit adresa Dvs.pe blogul din arhiva,a d-lui Ciutacu,ca sa imi trimiteti acolo nr. de fax.
    Multumesc foarte mult pentru sprijinul Dvs.Poate acest sprijin ma va lamuri si ma poate ajuta.
    Cu tot respectul,
    IoanaP

  38. si uite o alta vedere asupra exportului romanesc de educatie (preluata de mine si postata aici in sprijinul ideii enuntate in acest articol):
    Mircea Mihăieş:
    “Nicăieri nu-l poţi radiografia mai bine pe ciocoiul român decât în străinătate.”
    Acolo, pe fundalul unor civilizaţii aşezate, al regulilor unanim acceptate, al politeţii şi grijii de a nu crea disconfort celuilalt, însuşirile considerate acasă drept mărci ale identităţii se decupează ca petele de smoală pe cămaşa alb-imaculată. Am tot sperat că intrând în contact cu lumea occidentală ne vom depăşi carenţele educaţionale, ne vom debarasa de bădărănia naturală şi vom reuşi să atingem idealul comportamentului înalt: acela de a trece neobservat.

    Ei bine, nu. O săptămână petrecută într-o insulă grecească mi-a readus cu agresivitate aminte din ce fel de ţară vin, cine sunt şi cum arată cei mai activi dintre contemporanii mei. Am văzut la lucru – şi lucra neobosit! – noul tip de român: ţoapa cu pretenţii, hahalera cu morgă şi fantele cu damf de „bată-l crucea”. Adică românul de oarecare succes. Oi fi avut ghinion, dar n-am întâlnit decât mârlani, nesimţiţi, neciopliţi, femei vulgare, chilipirgii, lăudăroşi gata să-şi exhibe bogăţia – fie că era vorba de „gipanul” de ultimul tip, fie de amanta arătoasă, cu bust generos şi râset colorat-isteric. Nimeni nu vorbea la volum normal.

    Comunicarea se făcea fie prin strigăte, fie prin urlete, dar neapărat cu ochii scoşi din orbite şi gesticulări precipitate. Eşantionul pe care l-am avut sub priviri mi-a reamintit uluitoarea noastră uşurinţă de a trece instantaneu de la iubire la ură, de la şoapta amoroasă la reproşul icnit din toţi bojocii. Între langurosul „Hai, pisicuţo, s-o facem acum”, al amantului tomnatic, şi zbieretele tatălui sâcâit de plodul care voia o îngheţată: „Ia-l de pe mine, că-l omor!”, ai întreaga agonie şi tot extazul neaşezării româneşti.

    Aşa cum se vede la televiziuni şi în paginile de ziar, românul a abolit spaţiul dintre privat şi public. La restaurant, auzeai limpede, peste zece mese, ce program avuseseră cu o seară înainte, ce „paraşute” au agăţat, ce tehnici infailibile de a se strecura la piscinele hotelurilor scumpe au inventat şi, last but not least, cum să bagi spaima în pietonii de pe marginea drumului, în drumul bezmetic spre discotecă. Totul intersectat cu informaţii detaliate despre „şmenurile” care îi aşteptau acasă, despre „ţepele” pe care le-au dat, le dau şi le vor da până la adânci bătrâneţi.

    Pe plajă, româncele par să fi rămas singurele moştenitoare ale dezinvoltei generaţii „Flower-Power”. Dacă englezoaicele, nemţoaicele, olandezele, italiencele, grecoaicele (vorbesc din ce am văzut în această vară) abandonează cu greu costumele de baie ce amintesc de moda anilor 1900, pe românce le detectezi într-o clipită. Buzele rujate strident, lascivitatea studiată a mişcărilor (femeia română nu coboară la plajă fără pantofi cu toc de 15-20 de centimetri!), zecile de tuburi cu unsori para-solare pălesc sub şocul ţinutei „topless”, ce-ţi oferă o gamă inepuizabilă de sfârcuri şi silicoane reîmprospătate, evident, pentru această ocazie.

    N-are importanţă că drumurile insulelor greceşti sunt strâmte, în pante agresive: „gipanele” în leasing îşi fac datoria, scrâşnind apocaliptic din roţi, acoperind pentru o clipă chiar tânguielile ca de ferăstrău neuns ale maneleler răcnite din boxele superperformante ale maşinii. Ce contează că grecii au marcat cu vopsea galbenă spaţiile unde parcarea e interzisă! „Mprţ!”, vorba unui personaj dintr-o epistolă a lui Caragiale: „Ce, paznicul nu e şi el om, n-ar bea şi el o bere?” şi, cling!, câteva monede cad aristocratic din mâna rumânaşului, cuibărindu-se în buzunarul grecului fericit că în insula lui nu vin doar constipaţii de englezi şi nemţi, „care, după ce că sunt zgârciţi, mai sunt şi pretenţioşi!”.

    Adevărul e că românul plecat în concediu e generos. Cu o condiţie: ca toată lumea să vadă că el e „în bani” şi că nu e o problemă să dea bacşişuri care sfidează orice concurenţă. Cred, de asemenea, că dacă i-ai cere să te ia în maşina-discotecă, ar face-o cu mare plăcere: înseamnă că semnalele transmise cu disperare spre exterior au fost recepţionate. Iată, el a ajuns „în capul trebii” şi, de-acolo, plutind deasupra mulţimii de „fraieri”, îţi arată ce va să zică traiul fin. Or, toate aceste manifestări spun că suntem departe de maturitatea socială. Trăim mai ales în zona emoţiilor primare, în care bucuria şi suferinţa răbufnesc din senin. Nu avem răbdare nici să construim, nici să trăim cum se cuvine. „Consumăm” şi „ne consumăm” în scurte ejaculări existenţiale, înscrişi într-o competiţie ale cărei reguli au fost de mult abandonate în lumea civilizată.

    Cu mai mulţi ani în urmă, am luat decizia să nu mai calc pe litoralul românesc (locul unde, în schimb, te calcă „gipanele” în timp ce stai la plajă!) tocmai pentru că mitocănia devenise insuportabilă. Iată că am ajuns campioni la exportul masiv de proastă creştere. Aştept cu interes primele sejururi ale ciocoilor pe o planetă îndepărtată. Iar noi, ăştilalţi, ne vom mulţumi să-i privim la televizor. Pe unii cred, de altfel, că i-am şi zărit în cortegiul funerar al lui Caiac.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.