Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-mi provoaca scarba > Fie ca Lumina Sfântă să vă intre-n ochi!

Fie ca Lumina Sfântă să vă intre-n ochi!

UPDATE: Înregistrarea emisiunii

Mă irită smerenia colectivă ipocrită. Mă enervează demenţa din trafic şi hoardele barbare din magazine. Mă plictisesc eternele reportaje de la televizor cu mieii încă vii din oboare şi ăia beliţi şi livraţi la portbagaj în parcările ministerelor. Mă indispun finii care-şi aduc subit aminte de naşi; la fel şi viceversa. Mă scot din minţi sms-urile standard trimise întregii agende telefonice sau pe grup. Mă enervează reţetele recitate şi puse-n practică live, sfatul medicului, contorizarea apelurilor la 112, iepuraşele sexy şi roşii din cluburile de noapte, popii moralişti şi pastoralele lor nesfârşite. Mă îngreţoşează gospodinele rumene şi reuniunile demonstrative ale familiilor în jurul meselor cu bunătăţi. Mă dor ochii de-atâta Iisus din Nazareth lăţit pe televizoare. Mă lasă rece apelurile şi îndemnurile de a fi mai bun. Allah akbar!

Comentarii

comentarii

Similar Posts

214 thoughts on “Fie ca Lumina Sfântă să vă intre-n ochi!

  1. @AntiM:

    Sa stii ca nu numai cei credinciosi au fanaticii lor. Sunt exagerat de multi atei care isi sustin cu atata fervoare ateismul, incat pare ca-i deja o religie.
    Frumoasa postarea ta, pe care ai scris-o la 17:41. Achiesez, pentru ca si eu consider ca ‘a crede’ nu este neaparat egal cu ‘a convinge si pe altii’, ci cu ‘decenta trairii intime’.
    Insa mi-a fost dat sa intalnesc de-a lungul anilor, chiar in grupul extins de prieteni sau de rude indepartate, ba uneori pana si in spatiul virtual, persoane care isi sustin ateismul si il ‘propovaduiesc’, cu o tarie demna de invidiat chiar si de catre un crestin practicant. Cateodata ma intreb daca cei care sustin ca sunt atei desavarsiti, nu cumva au un gol in suflet pe care incearca sa si-l umple iscand polemici cu cei care cred, doar de dragul controversei sterile, in asa fel incat sa-si ofere raspunsuri propriilor lor persoane, la diversele intrebari care-i framanta.
    Pentru ca una e sa fii ateu si sa ‘ti se rupa’ de orice are legatura cu religia, si alta e sa fii ateu si sa faci spume la cel mai mic licar de lumina sfanta infipta ostentativ in ochi. 🙂
    La fel cum si viceversa e valabila. Simtirea si trairea intima asa cum ai descris-o tu in comentariul tau e o treaba, pe cand fanaticismul dogmatic similar cu Inchizitiile Catolice, e alta treaba.
    De-aia zic. Poate ca si ateii au credinta lor, insa nu-si dau seama de existenta ei. Pentru ca a crede in existenta nimicului si a sustine cu tarie lucrul asta, rivalizeaza oricand cu credinta in divinitate. 🙂

  2. @Cãtãlin Ionescu: draga Catalin, una-i una, alta-i alta;
    eu nici nu cred, dar nici nu ma omor dupa prosteala tipic
    romaneasca din preajma celor doua sarbatori crestine.
    Ce sa fac ca sa te conving ca nu cred, sa jur pe rosu ? =))
    Nu stiu de ce, dar tare-mi pare ca daca un alt user semna
    in josul textelor de mai sus (in locul celui cu care ma
    semnez), nu mai erai tu acum plin de certitudini.

    Apropo de ateism, ce zici, incercam un Dexonline ?

    PS: eu nu propovaduiesc ateismul, ci imi sustin pozitia;
    putin imi pasa de ce cred ceilalti; daca tu nu ai proprietatea
    termenilor (si ai demonstrat asta cu virf si indesat de-a lungul
    timpului, aici pe blogul asta), e problema ta; totusi citeodata
    e bine sa spunem lucrurilor pe nume, asta gratie lui Victor Ciutacu;
    daca vorbesti de “steril”, uita-te la tonele tale de balast din
    postarile anterioare in care nu spui absolut nimic.

  3. Toata prostia asta incepe inca din scoala generala, unde religia a devenit disciplina obligatorie de studiu…

  4. Nu stiu ce va suparat badea si ciutacu, eu am ras oricum se intrebau unul pe altul cum e cu aia sau alta,dar nu au emis vre-o parere cat sa supere pe cineva iar badea era absent si plictisit iar ciutacu cred ca abia astepta sa isi aprinda o tigare,cunosc semnele si eu sunt mare fumator,in rest calm dragii mei ,sa nu uit; adevarat a inviat

  5. @ソリン
    1. M-ai convins, esti ateu si nu te compatimesc pentru asta 🙂 (indoiala mea vine doar statistic pentru ca cei mai multi dintre cei ce se declara atei, nu sunt si in fapt)

    2. Nu crezi in biserica si in cler, dar ai asteptari (postarea ta 16Apr-17:23)

    3. Dupa cum “consatenii” tai au cultul sacrificiului de sine exersat si impamantenit in multe generatii, tot asa “consatenii” mei au credinta in Christos sadita adanc in fiinta lor de-a lungul a generatii. Apelul meu nu iti e tie adresat, ci acelora dintre “consatenii” mei care cred ca si mine (si nu sunt putini) ca viata sociala a celor care avem in comun nu numai un areal geografic, ci si un bagaj exsitential, poate fi organizata si in fapt dupa cum ne e crezul. Pentru asta nu trebuie nici sa-i suprimam pe cei care nu cred ca noi, nici sa ii convingem sa o faca, ci doar sa le aratam ca organizarea noastra sociala (in sanul careia au ales sa traiasca) poate fi benefica tuturor (ex:dragostea pentru aproape poate, si trebuie, sa fie germene de coeziune sociala, nu slabiciune exploatata materialist).
    Desi puteam (pot) oricand ramane sa traiesc oriunde in lumea larga, eu am ales sa traiesc alaturi de oamenii cu care am cel mai mult in comun la nivel afectiv, motiv pentru care ma dor nemijlocit manifestarile descrise foarte corect de Victor, dar le consider doar efecte.

    4.Imi pare bine sa stiu ca esti foarte greu manipulabil, dar imi pare rau ca ai ales sa te impotrivesti de departe.

    @Cãtãlin Ionescu
    nu e fanatic in ateism, e doar aroganta de a combate auto-convingator pe lucruri ce nu i-au starnit vreodata cu adevarat interesul

  6. @AntiM:
    1. da, telul vietii mele era sa te conving pe tine;
    2. n-am asteptari, da’-mi place sa-i rîcîi, din
    moment ce ei se erijeaza in instanta suprema a binelui;
    3. aia era in epocile anterioare, acum au devenit
    mai umani; sa fii iubit, crezi in cine vrei, n-am
    predicat eradicarea crezurilor, religiilor, din
    contra, chiar am scris ca fiecare e liber sa creada
    in ce vrea; ok, onoare muncii, ramii si traieste
    unde vrei, exista libertatea de miscare;
    4. “binele” si “raul” (individual/global) sint
    percepute diferit de la om la om.

    Din dorinta de a-ti explica intr-o anume forma
    convenabila lucruri pe care nu le poti intelege,
    si pe care nu vrei sa le intelegi, pentru ca asta
    e constructia ta (deoarece afectivul primeaza logicii),
    tragi concluzii precum dai cu nuca-n perete.
    Nu toti sintem la fel, limiteaza-te sa caracterizezi
    ceea ce cunosti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.