Esti aici:
Prima pagină > Blog > personal > Ce-ar fi fost dacă n-ar fi fost?

Ce-ar fi fost dacă n-ar fi fost?

Aş fi fost eu cel în cămaşă cu carouri care ar fi bătut covoarele de Cisnădie? Habar n-am ce păcatele mele aş fi făcut azi dacă nu pica nea Nicu. Ştiu că, fix acum 20 de ani, în anul întâi de facultate fiind, injectat de Europa Liberă, m-am hotărât să plec la Sinaia, în vacanţă, mai repede. Un oraş care mi-a oferit totul şi nimic. Acel acasă care mi-a dat răsfăţul total şi care, în acelaşi timp, mi-a fost de o ostilitate făţisă. Şi care, cel mai probabil, ar fi rămas acasă până astăzi. Deşi mi-am dorit mereu, cu disperare, să evadez dintr-un cătun cu pretenţii care mă strângea.

Aş fi fost un inginer mecanic ratat şi frustrat de cruda realitate că n-am ajuns nici al doilea Dudu Georgescu şi  nici măcar noul Cristian Ţopescu. Probabil că la Mefin Sinaia, ajuns (după stagiatura pe coclauri) prin transfer cu mari intervenţii la MICM. O întreprindere fanion a industriei de profil, unde mi-a lucrat aproape tot neamu’. Cu excepţia mea, în ciuda biografiilor romanţate de Net care mi se pun în cârcă.

M-aş fi însurat cu vreo colegă de uzină (dacă n-o luam din facultate ca să ne chinuim cu naveta între locurile de repartiţie), aş fi intrat în partid fix ca să stau la trei camere pe Platou şi aş fi ajuns la 15:30 acasă. Aş fi mers duminica la meciuri (unde aş fi povestit vecinilor ce mişto a fost la Dinamo-Steaua şi la Steaua Anderlecht) sau după ghebe şi, în drumurile spre cumpărăturile pe sub mână din timpul săptămânii, aş fi băut coniac albanez din ceaşca de cafea mânuită cu dexteritate de Rodica de la Palace. Copiii mei ar fi făcut schi şi ar fi trăit cu eterna iluzie (vânturată de maică-mea cea veşnic hiperoptimistă) că valoarea se ridică la fel ca untdelemnul la suprafaţa apei. Mi-aş fi petrecut concediile, prin sindicat, pe minunatul litoral al Mării Negre (cred că la Neptun-Olimp) şi aş fi bătut covoare. Nu ştiu dacă pe alea…

http://www.youtube.com/watch?v=spR7-6IcPIw

N-o dau mai departe ca leapşă. Cine are chef e liber să scrie unde pofteşte…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

149 thoughts on “Ce-ar fi fost dacă n-ar fi fost?

  1. Victor, am sa fiu sincer. Am incercat sa fac exercitiul asta de imaginatie pe care l-ai propus si mi s-a zburilit parul in cap dupa primele secunde. Nu, n-am sa spun ce anume ar fi fost pentru mine….. probabil ceva asemanator cu al multor oameni ce posteaza aici.
    Chestia este ca m-am gandit apoi ca acum 20 de ani niste oameni care au iesit in strada, care au murit, au fost raniti sau au reusit sa scape teferi ne-au schimbat destinele radical, chiar daca acum unii dintre noi suntem nefericiti.Nu despic firul in patru daca a fost sau nu Revolutie, daca a fost deturnata sau nu. Fara patetism, asta s-a intamplat: schimbarea destinului unei natiuni. Oricand este loc de mai bine, dar sa traiesti in intuneric, la propriu si la figurat este groaznic si cam asa era, cred eu cam pentru cei mai multi dintre noi.

  2. Dupa cum probabil stiti: “soarta mea a fost hotărâtă de destin”. Adicatelea, as fi fost tot primarele de sector, as fi fost tot in partidu asta, doar ca asta ar fi fost singuru partid, si as fi avut aceieasi colegi. Garantat VanGhelie !!!

  3. Cum plec in vacanta, Victore iti urez Sarbatori fericite si un 2010 macar un pic mai bun (desi nu prea cred).

  4. Luand in considerare starea politica a superbei noastre tari,oare va mai fii o revolutie?dupa cea din 89′ ultimul lucru pe care mi l-as fi dorit era ca sa-mi vad copiii trecand prin acelasi lucru.Trist

  5. Domnule Ciutacu,o fraza din postarea sotiei dumneavoastra,citez,”secventele necenzurate din filmele americane in care o ea comanda pizza prin telefon.(Acum comand cu sila pizza…)”mi-a sugerat un alt titlu pentru acest subiect,si anume “Cum este pentru ca a fost?”Sarbatori cat mai placute va doresc.

  6. @Narcis
    Pentru ca sa fii inginer, pe vremea aia, trebuia sa te duca capul … muuuuuuult, sa inveti cu nemiluita si sa iti placa tehnica si competitia 🙂
    Aveam un profesor in facultate care se uita la noi, fetele, stramba din nas si zicea : daca nu simtiti cum trece curentul prin fire ce dracu’ cautati aici?
    Si ca sa-i arat ca simt cum trece curentul prin fire am lucrat o intreaga vacanta de iarna in laboratorul de masini cabland toate mesele de laborator, tot 5 mi-a dat la examenul de laborator ca cica “m-am nascut cu lipsa la cantar si nu ma gandesc decat cum sa ma marit si sa torn plozi, iar tara are nevoie de barbati!” 🙂
    Dar nu-mi pare rau ca acum imi schimb singura becurile in casa :))

  7. WHAT IF?…cred ca plecam din tara cu tot cu lista lor comuna si fugeam unde vedeam cu ochii…poate aveam copii mai devreme ca sa ia repede cetatenia,poate nu…dar sigur nu mai stateam in tara.De ce?Pt. ca meseria mea era de asa natura ca trebuia sa dau cu subsemnatu’sau sa fac socialiste si interne pana la pensie,ca aveam rude si prieteni fugiti…deh.In rest poate parintii mei o duceau mai bine si singuri,fara sa ii ajut eu…poate nu.Poate tata mai traia,poate nu…Dar sigur marea majoritate o ducea mai bine,pt. ca mai bine la noi se raporteaza la casa,masina,concediu,frigider plin,chiar daca ne luam copiii de la teme sa stea la pachete ore in sir.Poate aveam mai multi intelectuali,mai putini manelisti.Poate aveam mai multa cultura si educatie,cele 12 clase te lasau cu ceva in afara de gustul amar al muncii patriotice…poate nu.Poate ne culcam mai devreme si poate citeam mai mult,poate nu.Poate copiii mei sau ai lui sau ai tai reuseau sa ajunga cineva,undeva,candva,poate nu.Dar ce stiu sigur e ca acum copiii mei nu mai au nici o sansa sa ajunga aici cineva,nu vor face parte din partid,nu vor linge pe nimeni si nici noi parintii nu vom da spagi pt. asta…sau poate da.

  8. “Ce-ar fi fost dacă n-ar fi fost?”
    Am fi gandit profund la ce ar fi fost daca ar fi fost.
    Pacat de cei care au murit acum 20 ani.

  9. Am trait cu furie comunismul ceausist, am fost cautat de baietii buni, parintii mei au fost anchetati pana in ’89 pentru niste prostii pe care le spusesem eu la microfon la o ceremonie dedicata scaderii cheltuielilor de inarmare, dar au scapat pentru ca eram prea mic. In 20 decembrie 1989 imi asteptam iubita, care era in tabara la SOVATA si aveam grija de mama mea ( care plangea ca voiam sa merg cu unchiu-meu in fata consiliului local, sa dam jos puterea locala ) si mama ei ( eram in clasa a XII-a si aveam deja 18 ani ). Ce as fi facut azi ? NU as fi fost omul repartitiilor, inginer fiind : probabil ca nu as mai fi cutreierat chiar toata tara , ci numai vreo 2-3 regiuni. As fi fost casatorit cu aceeasi femeie si as fi avut acelasi copil. NU AS FI FOST CRESTIN. Tatal meu avea ELCROM inca din 1987, parca…si mergeam exact la SINAIA in concediu in fiecare an, daca ar mai fi trait doctorul DINU, care il trata pe tatal meu. As fi vizitat infinit mai putine tari, as fi avut o biblioteca mai mica de vreo 10-15 ori, as fi avut cel mult o LADA, sau un TRABANT, nu un “…”, m-as fi uitat la acelasi video FUNAI, nu la ce ma uit acuma. As fi lucrat pe un calculator FELIX ICE, nu pe “…”, nu as fi stiut probabil ce inseamna internet si nici telefon mobil “…” As fi ancorat si re-ancorat antenele pentru MOSCOVA 1,3 si 4, si “sutienul” de CHISINAU. Sigur nu as fi putut pleca definitiv in GERMANIA si nu as fi putut rezista probabil presiunii de a deveni si membru al partidului comunist. Cu siguranta insa, chiar comunist fiind, la ora actuala m-as fi simtit mai mandru ca sunt roman, decat azi cand stiu cine este presedintele reales in mod democratic, al ROMANIEI. Insa, poate cel mai important lucru ( poate s-a putut intrezari printre gandurile mele nu prea ordonate ) ar fi fost ca as fi avut un orizont mult mai ingust si as fi fost, din acest punct de vedere muuuult mai sarac .

  10. Eu m-am prins mai greu care era ideea… Sorry!
    Mai întâi aş fi avut grijă să intru cât mai rapid în PCR. În felul ăsta nu mai avea grija unui dosar incomplet pe motiv de insuficientă implicare în dezvoltarea multilaterală a societăţii noastre. Apoi aş fi privit salivând peste gard la restul Europei, la filmele americane, meciurile de la bulgari şi muzica nouă primită prin Germania. Aş fi citit în loc să pierd serile la tv, aş fi mers la un film sau un spectacol în loc să-mi fac griji pentru ce lege se va modifica mâine, aş fi făcut mai mult sport şi m-aş fi bucurat de mai mult timp liber!
    Până la urmă ar fi venit în România şi internetul şi maşinile secondhand şi portocalele şi tv color… poate n-ar fi proliferat manelele şi piţipoancele!!!
    Nu putem să restartăm la nivelul lui 01.09.1989? Că eu Revoluţie n-aş mai vrea! Mă lasă rece dacă mă ascultă şi mă urmăreşte Securitatea sau STS/ SRI/ SPP…

  11. Aveam doar 11 ani si singura nemultumire pe care mi-a provocat-o schimbarea a fost ca n-am mai ajuns comandanta de unitate asa cum trebuia sa devin in vara lui 90 .In rest mi-a parut bine desi n-aveam clare perspectivele .M-am bucurat , cat putea un copil sa se bucure si de alegerea lui Iliescu in 20 mai , am luat din nou premiul I si , din septembrie nu a mai fost nevoie sa purtam uniforme . Asta a fost un castig pentru mine .

  12. stimate domn,eram laboranta la fabrica de ulei si aveam o colega care repeta aproape zilnic…of,la toata lumea ii mai moare cite cineva,numai noua nimeni…eram navetista in trei schimburi,schimbasem cartea cu statutul de mama si sotie si…soarta te duce acolo unde vrea ea…si a venit ZIUA…Si ce daca,traiesc la fel…ba sa nu/l minii pe d/zeu acu pot sa/ti scriu citeva rinduri la calculator..s/ar zice ca am cistigat ceva…Are rost sa mai povestesc mai mult ?..ca am avut o afacere la care a trebuit sa renunt atunci cind sotul a facut accident vascular?ca traim din pensie si numaram ,ca multi altii daca ne ajung banii de medicamente,…ca …doar ca ma rog sa nu ajunga si copii si nepotii sa gindeasca asa despre vremurile de azi…in rest numai de bine…

  13. azi e mult mai crunt ca in perioada comunista si nu se mai revolta nimeni… termini facultatea si nu ai loc de munca… stai cu mata pana la 70 de ani cand iti lasa mostenire casa ca nu ai bani de chirie si nu esti in stare sa-ti iei o casa.. . da hai sa fim toti pro democratie… democratie care n-a mai ridicat nici o cladire pentru popor de 20 de ani… ba chiar a daramat cateva si le-a lasat de izbeliste pe alea aproape gata. regimu asta beton in care daca ninge 2 zile nu mai poti sa-ti scoti masina din “parcare” si te duci cu metrouu care pute a balta de cum dai sa cobori scarile, si unde ploua indiferent de anotimp si stare a vremii; unde nu mai stie sa numere ceasu de cat timp a plecat precedentu tren.

    democratie care a inasprit securismu de care a vrut lumea sa scape… si pot sa o tin in enumeratii pana maine.

    mie nu mi se pare nimic bun de 20 de ani incoace… democratia nu-ti da decat senzatia de libertate, cand tu defapt esti constrans de foarte multi factori. diferenta e ca lipsa de libertate era atunci pa fatza acum e pa shestache. … si la cati prosti sunt in tara asta.. si in ce stadiu.. nu au cum sa realizeze subtilitatile… si cred ca au facut mare branza prin rascoala din ’89(ca aia numai revolutie nu e). toata lumea e rebela, vrea libertate si se da cu curu de pamant tipand si in anu 2009 jos comunismu.. fara sa se gandeasca ca multi nu se bucura de liberatatea din 2009 nici cat se bucurau de aia din ’89.

    asta e cel putin democratia din tara romana. da in sfarsit … basescu presedinte!

    concluzionand : cand londra a pus la punct primu tronson de metrou(1863)… boierii complotau sa-l dea jos pa cuza ca nu puteau sa fure destul. asta e defapt preocuparea romana… nu prosperitatea… cum sa faci sa furi. [… te face sa te intrebi de ce au fost decapitati intr-un fel sau altu toti din tara asta care au vrut sa faca ceva.. asa ca paranteza.]

    daca s-ar face alegeri intre basescu si ceausescu, basescu l-ar bate la cur intr-un stil barbar pa ceausescu… pentru simplu fapt ca el zice cu gura ca e democrat. realitatea e ca din pdv profesional l-a intrecut de mult pe ceausescu.

  14. Daca traiam si acum in vechiul regim,imi pierdeam mintile in fabrica de mobila(unde mi-leam pierdut 6 ani),si asteptam seara sa pun paturile in geam si sa ma uit pe video la filme cu Bruce Lee si Van Dame.Diferenta*criminala*dintre vremurile de atunci si cele de acum este ca,atunci aveam cu ce dar nu avem unde.Acum,avem unde,dar nu avem cu ce. Asa ca,hai sa ne adunam cu totii si sai tragem o hora a bucuriei ca daca nu avem cu ce,macar sa avem cu cine.

  15. Eu nu ştiu ce aş fi făcut azi. Pe vremea aceea eram un copil naiv de 13 ani, pui de activist P.C.R. (tatăl meu era preşedinte de C.U.A.S.C.), care visa să ajungă al doilea Duckadam, pentru că pe Lăcătuş& co. îi bătură greu A.C. Milan în finala din acelaşi an, şi dacă era Duckadam…
    Din perioada aceea amintirile mi-au rămas estompate. Mai rememorez doar frânturi, de tovarăşu sau tovarăşa. Mai ţin minte că bunicul meu a plâns de bucurie, iar tatăl meu a venit acasă mai repede şi mai bucuros. Şi peste toate plana FRICA. Ne era teamă.
    Astăzi resimt aceeaşi teamă. Se va schimba ceva? Vom mai putea rămâne NOI ÎNŞINE? Mâine, mereu mâine…

  16. Draga Victore,

    Cine stie ce-ar fi fost daca n-ar fi fost?

    Cit priveste persoana mea or cam acelasi lucru ori un GLONTE-N CAP, simplu!
    Pe la vreo 18 ani la o lectie de constitutie, imi trece prin cap o idée timpita si-l intreb pe profesor, Nu-i Corect cu Egalitarismul asta ca noi nu prea aratam la fel, suntem deosebiti in aptitudini iar unii care muncesc putin ( ard gazul, fraierul de mine ma refeream la orele de MUNCA PATRIOTICA VOLUNTAR OBLIGATORIE DE LA CARTOFI si de la Spectacolul de LABELE POC pe stadionul REPUBLICI la Cintarea Romaniei) i-au aceeasi nota de 10 la Practica cu toate ca trebuia sa facem ELECTROTEHNICA la Automatica. Unde-i Egalitarismul? Si nu-i Comunismul asta Incorect?
    M-am ales cu mustruluiala si ‘Stai jos Dobitocule!’.
    Uite asa au inceput neconcordanta intre cum intelegeam eu lucrurile si cum le vedeau ei. Continuind cu multe altele inclusiv incercari de trversari ale frontierei si implicari in 19-21-22 Decembrie in Bucuresti.
    Sunt multe de povestit, dar ma amuza cind ii auzi pe unii nostalgici despre fostul regim, ‘Tot mai bine era pe vremea lui Ceasca’. Pt ei poate, pt mine NU!
    La 10-12 ani devenisem expert in Cozi la : Lapte, Carne, Hirtie Higenica, ‘La ce-o fi, dar trebuie sa apucam ‘ca doar suntem printer primii la rind si stau de la 4 dimineta’, ii spuneam mame-i la 7 cind venea din schimbul 3 sa ma schimbe de la rind, ca eu sa ma duc la scoala’. Nu mi-a placut nici-o data lumina care se stingea sera si Tv-ul de 2 ore, din care 1 ora Telejurnalul, de televiziunea Bulgara care dadea meciurile de fotbal ‘cu purici’ si trebuia sa misti antena din 10 in 10 min, nu mi-a placut frigul in casa, si acum sunt obsedat de asa ceva. Nu mi-au placut zecile de ore de PUPINCURISM la care am asistat incepind cu clasa a 10-a, continuind cu armata, unde consideram o timpenie sa mori pt niste IDIOTI ( unde am avut acumulate 57 de zile de Arest si 1 luna de Batalion Disciplinar), apoi mai departe la locul de munca si la facultate, la seral, ca nu imi puteam permite sa fiu la zi cu toate ca am intrat al doi-le la Mecanica.
    Asa ca ‘ce-ar fi fost daca n-ar fi fost’? Sincer NU STIU?
    In schimb am anticipat ceea ce v-a fi, imediat dupa 18 Ianuarie 90 ‘IMGB face ORDINE’ si Alegerile 90 cind Campeanu si Ratiu nu au fost destul de rationali sa-si dea mana si ‘poporul’ asemenea anului 2009 a ales ‘FATA UMANA’.

    Dar daca intrebarea ar fi S-A MERITAT EFORTUL SI SACRIFICIUL?

    Raspunsul meu ar fi: Efortul pe care l-am facut in zilele alea se merita din plin. Sacrificiul facut de prieteni de ai mei care zac la Belu si de multi altii il apreciez din plin si venerez an de an. Sunt insa Milioane de ‘multii altii’ care nu au inteles si nu inteleg sa aprecieze toate astea si acum au poate ca soarta pe care si-o merita.
    ‘Their Loss not mine!’
    Unii indifferent de schimbare tot ’Camasa In Carouri o vor purta’!

  17. Sigur eu nu as fi stat in chirie.Nu as fi facut tzaxi,desi sunt inginer .Si sigur nu as fi avut covoare turcesti minunate si faianta galbena in baie.

  18. Fiindca ati adus aminte de Sinaia sunt eu avocatul “catunului cu pretentii”. E un orasel care si-a pastrat farmecul arhitecturii de alta data, iti ofera linistea si aerul ozonat dupa care tanjesti uneori in Bucuresti.
    Nici nu vreau sa ma gandesc la anii comunismului dar inevitabil azi, am facut o comparatie vizionand o parada militara, in an de criza , pentru placerea unui presedinte care-si preda singur stafeta , salutandu-si pentru a nu stiu cata oara, in acea zi, consilierii.E un cosmar?

  19. Mă gândesc uneori la felul în care fiecare alegere importantă ne îndreaptă viața pe o altă direcție. Dintr-o mie de vieți posibile, de ce o am pe asta? Iată cum și alegerile colective ne pot schimba viața. Acum 20 de ani eram în primul an de liceu, speriată de proful de fizică, un fel de Dumnezeu al mecanicii, care mă lăsase fără milă corigentă, deși plânsesem în față, la tablă, cu lacrimi mari de tot. Mi-a zis că, dacă vreau să trec, trebuie să fac în vacanță 300 de probleme. Ceea ce s-a și întâmplat, că pe el nici revoluția nu l-a schimbat în vreun fel. Aș fi fost, probabil, profesoară cine știe pe unde, poate chiar în Brăila, dacă aveam noroc, că pile nu prea… Asta dacă aș fi reușit să o conving pe mama să mă lase să dau la Litere și nu la Inginerie, cum vroia ea, că acolo se învăța o meserie serioasă, nu prostii… Aș fi citit pe ascuns cărți subversive, aș fi scris poezie de sertar, aș fi învățat copiii cum să viseze pe întuneric, când se lua curentul pe la 9 seara, aș fi mers în concediu la mare și la munte prin sindicat în hoteluri cenușii, cu recepții maro-cafenii, m-aș fi măritat cu vreun coleg de facultate sau de servici, trăind cu sentimentul ireparabilului, că de divorț nu putea fi vorba. Mi-aș fi repetat că libertatea este o stare a minții (ceea ce este adevărat totuși) și aș fi ascultat în fiecare seară cu dragul de tata Vocea Americii. Aș fi mâncat mult parizer, că nu-mi mai plăcea să stau la cozi de când luasem câteva bătăi pe tema asta, așa că salamul s-ar fi terminat de mult. De Crăciun aș fi așteptat să se coacă bananele alea verzi luate de la marinarii din port și aș fi mâncat portocale cu tot cu coajă, că mirosea frumos și nu știam că e cancerigenă. Aș fi împodobit bradul de plastic și aș fi pus sub el pentru posibilii copii personali pulovere și fulare croșetate de vecina sau cumpărate de la magazinul universal. Viața mea ar fi fost mult mai simplă, dar n-aș fi scăpat de sentimentul șoarecelui prins în cușcă, pe care îl am de altfel și acum, deși m-aș putea numi o ființă liberă. Liberă politic, deși condiționările sociale sunt cam aceleași oriunde, oricând. Aș fi avut însă bancurile cu Bulă și cu nea Nicu și Elena, care să ne dea senzația opoziției. Pentru ”frumoșii nebuni ai marilor orașe” care au murit în decembrie 89, să vă țină Dumnezeu suflete aproape, pentru familiile lor, mult respect.

  20. eu aveam alt plan. banatean fiind si in ultimul an de faculte visam la o repartitie pe malul Dunarii, ,,passul” de frontiera si cu neamuri la sarbi du-te frate. a venit revolutia m-a luat valul si vitejia si am ramas sa ma enervez cu Iliescu si copilul sau Basescu

  21. M-a pus pe ganduri tema asta si mi-am dat seama de un lucru : le sunt infinit de indatorat celor ce-au facut revolutia . Celor ce nu mai sunt , celor ce-au ramas .

  22. as fi fost “politician” de frunte , as fi incercat sa ajung in “elitele” partidului si apoi as fi stat la linistit “la cutie” asteptand sa treaca “revolutia” portocalie pentru a ajunge marele dizident … ops ..asta e acum sau un exercitiu de memorie ???? …asta sunt eu ? sau vorbesc despre unii de la tv ???? … memoria imi joaca feste …

  23. Pina la urma mama dvs. a avut dreptate.Valoarea se ridica la suprafata.O singura problema este de pus-cit tupeu ai sa o poti promova!Va rog sa nu ma intelegeti gresit.Avem valori in tara asta dar sunt cu prea mult bun simt si nu dau din coate sa fie vizibili. Analizati acest “nou” guvern si veti vedea de ce “nesimtirea” este la romani acasa.

  24. Scuze l-au intrerupt,am fost la Universitate,…
    o natie de NENOROCITI, acei oameni au murit pentru o tara de manelisti si securisti IMBUIBATZI,….FUCK ROMANIAN NATION
    ….. ar mai fi trebuit sa apara pe acolo ZAVORANCA SI COLUMBEANCA sa-si caute desuuri MOV… imi este SCIRBA DE ACEST POPOR….sunt 20 de ani Carmen, toti au uitat au sters cu buretele singele acelor copii, tati, mame, nepoti, bunici, ..s.a.m.d EROI ADEVARATI….pe TVR 3 este un simpozion organizat de un student la regie in acei ani, ACESTA a filmat cu o camera tot ceeace s-a intimplat acolo, printre invitati este si un Cuartet din Franta care va concerta ONORIFIC-(Printre ei si sotul vara-mii) la baricada,
    …. auzi tu TVR3… FUCK FUCAK FUCAK, BLEAHHHHHHHHHHHHH
    … DE CE AU MURIT? DE CE I-AU SCHILODIT PE ACEI OAMENI?..pPina cind ATITA NEDREPTATE PE ACEST TARIM??????
    NE RASPUNZI, LOCATAR VREMELNIC AL COTROCENILOR DIMPREUNA CU LICHELELE SI ACOLITII TAI DE CASA..

  25. da sti,un este un limbaj foarte dur folosit de mine, DAR AU MURIT OAMENI NEVINOVATI, CU TOATE RISCURILE AR TREBUI SA-MI POSTEZI ARTICOLUL, up to you, ar fi bine macar cei ca tine sa priveasca CRUDUL SI CINICUL ADEVAR DREPT IN OCHI, macvar si pentru DREPTL DE A SCRIE impotriva lor.

  26. La Revolutie aveam 35 de ani si eram un om facut. Realizat material, serviciu OK, familie, casa, relatii, oameni pe unde trebuia.
    Dar… Gura bate curu´. Umblam prin tara (delegatii),trageam la hoteluri bune sau ale partidului. Si comentam. de prost. Si m-au luat aia la ochi. Spre marele meu noroc a venit schimbarea si m-am putut ratoi la ei( atunci, in momentele lor de deruta). Si am luat-o in pribagie.Unde ca in basme, in 5 ani am avut totul la loc, ba chiar si mai mult. Astazi imi conduc firma proprie si sunt multumit. Ce-mi lipseste? Dorinta, de pe vremuri, de-a calatori. A fost visul vietii mele. Atunci nu se putea iar astazi nu-mi mai vine. Mai bine zis mi-e lene. Teribil de lene…
    PS
    Poate ca daca nu era Decembrie 89 (unde am fost in primele randuri), astazi eram boschetar
    sau in puscarie (sectia corupti?)…

  27. mersi, JOS palaria si respectul meu, asemeni , tuturor celor care mai au curajul sa-si tina COLOANA VERTICALA, ma repet o s[pun cu toate riscurile si chiar mi-as dori o i9nterpelare a LOCATARULUI CU PRICINA , MACAR 10 MINUTE IN DIRECT ORIUNDE …SA RASPUNDA, A FACUT PARTE DINTRE EI CA OFITER ACTIV sa va fie si sa ne fie CLAR.
    NUMAI UN OFITER AR FI PUTUT SEMNA FACTURI IN VALUTA CONVERTIBILA PE VREMEA LUI ceausescu.

  28. Azi e o zi mare,au murit oameni pentru libertate.Libertatea m-a costat o viata intreaga,multumesc lui Dumnezeu ca pe 22 Decembrie 1989 m-a scos din mana securistilor un inginer sef mic pe atunci, acum mare sef ,mare om .Pentru ca am distrus pancardele la defilarea din 23 August nu am primit nici casa,butelie,nimic ,doar suturi si anchete Azi sunt la fel de rebela si libera numai ca simt ca nu pot schimba nimic,unde lucrez eu sefii sunt mai comunisti decat comunisti si am si mai multe de pierdut ,averea mea familia.

  29. E o nostalgie în aer.
    Dacă stau şi mă gândesc, tot mai bine era înaite…pentru că eram tânăr şi la trup curat- vorba unui poet, azi uitat, pentru că nimeni nu mai citeşte poezie. Pe Mircea Dinescu o sâ-l urmărească, iarăşi, dacă nu se cuminţeşte.
    Azi, monarhul preşedinte si-a început noul mandat. Ironie a istoriei! Să ma pici cu ceară, dacă aş fi bănuit că din căciula istoriei o să iasă un Băse!!
    Mă apropiu de vârsta a treia şi dacă 15 ani am construit comunismul, alti 20 un fel de capitalism. O să ies, poate ,la pensie pe la 65 cu un ajutor pentru înmormântare!!
    Până atunci să auzim numai de bine

  30. SI acum hai sa-ti spun…
    1. base, tot pe o CORABIOARA, ar mai fi facut cam 2-3 mil de Euro,
    2. Andreea Pora ar fi lucrat cu drag si spor la Filatura de Bumbac de pe Popa Nan,
    3. Liiceanu – si-ar fi scris memoriile ..parfumate in LAVANDA fina pe sulul de HH igienica REFO,
    4. Turcescu,,,ar fi devenit biciclistul de partid LA 23 August
    5. Blaga, Putonier de companie pe aniaeriana,
    6. Udrea sefa cadre la ADESGO,
    7. Monica Mcovei, procuror adjunct la Petroshani
    8. Berceanu, intendent la CET CRAIOVA,
    9. Caltabosh-ul…Scuze Tuv. Cristoiu…REDACTOR SEF LA A -doua Scinteie a PCR
    10..rESTUL LAS LA IMAGINATIA FIECARUIA DINTRE vOI

  31. Si in 2004 Romania a dovedit ca e o tara de oameni destepti. A votat Basescu si a trait bine. Am ajuns sa-mi fie rusine in tara mea cand o vad atat de indobitocita. Basescu este luptatorul impotriva comunismului. Ce gluma plina de sadism. Sa va fie rusine ca locuiti si traiti in Romania dar va prefaceti ca nu vedeti gunoiul in care este Basescu si ai lui. Guvernul Boc, sluga fidela a lui Basescu a dat afara mii de oameni si multi altii ce au acasa copii de crescut sunt acum in somaj. Guvernul Boc a inchis zeci de mii de IMM-uri si tot guvernul Boc a inghetat posturile bugetarilor. Guvernul Boc a dat legea salarizarii unice care micsoreaza salariile cu cel putin 15%. Boc a dat concediu 10 zile fortate oamenilor ce muncesc cinstit. Acestor oameni li se respinge dreptul de a avea o iarna frumoasa pentru ca in pragul sarbatorilor BOC a taiat din lefuri. Cata fraiereala!! Nu-ti vine sa crezi! Romania e in cel mai mare rahat si noi ne gandim ce fac mogulii?….Trist.

  32. Deci la Mefin ,nu mergeai la fabrica de mezeluri sa mai tragi si tu o ruda doua de salam catre casa la nevasta si copii )))

  33. Incerc si eu sa-mi imaginez:
    Pai… Revolutia m-a prins cu doua premii, I si II la Concursul National “Cantarea Romaniei”, cu doua inregistrari TV si, dupa ce mi-ar fi trecut aerele de “impresionist”, (martorii de la faza nationala imi spuneau cum plangea lumea in sala din cauza mea atunci cand Labis transmitea resemnarea copilului luat la vanatoare): as fi terminat un liceu industrial sau agronomic in Calarasiul meu atat de oportunist si as fi incercat la ATF. Cred ca luam.
    Pe acelasi persan de la Cisnadie imi repetam zilnic finalul:
    “Ce-i? Inima? Mi-i foame…
    Vreau sa traiesc
    Si-as vrea… Tu, iarta-ma fecioara… Tu, caprioara mea…
    Mi-i somn… Ce ‘nalt ii focul.. si somnul ce adanc…
    Plang (si plangeam… pe cuvant!)… Ce gandeste tata?
    Mananc si plang.
    Mananc”
    Ma casatoream cu vreo colega de la teatru, prima data, si cu alta colega de la teatru, a doua oara. Nu stiu de ce, dar cred ca aveam doua caznicii.
    Ma intalneam cu Victor, desi nu ne cunoastem, pe Ghencea la un Steaua – Dinamo…
    As fi ascultat cu tata in continuare Europa Libera. As fi inregistrat benzi pentru Rostov-ul din casa… era posibil sa am un Cromatic… si o Dacia 1310…

    Ori…
    Daca tata insista mai mult decat a facut-o, eram ofiter MI. Esecul lui in aceasta meserie ma facuse la un moment dat ca si eu imi doresc asta. Noroc cu notele luate: 9,2 gramatica, 9,5 engleza si 2,3 istorie (materia pe care o stapaneam cel mai bine). In niciun caz nu ajungeam peisagist. Societatea de atunci nu ma facea sa stiu ca exista plansete, rapidografe si T-uri.

    PS: Sau…. traiam intr-o tara numita Romania, cu Basescu presedinte si injuram de mama focului…

  34. Ce sa zic ? La mine e mult mai simplu. Am patit ca in bancul cu nebunii, care vroiau sa evadeze din ospiciu, dar au renuntat pentru ca s-a daramat gardul.
    Planuiam sa fug din tara impreuna cu un prieten. A venit revolutia si pentru ca eram tineri, am pus botu’ si am sperat ca va fi mai bine in tara. Am trait multa vreme cu speranta asta, desi in fiecare zi a fost mai rau. Da, mai rau decat putea fi, mai rau decat meritam noi romanii, mai rau decat am fi putut face, mai rau decat ne-au dorit dusmanii, mai rau decat intr-un cosmar.
    Am plans, in sinea mea. Am plans cand a murit Corneliu Coposu, am plans cand am vazut Memorialul Durerii, am plans cand l-am auzit pe Cardinalul Todea vorbind despre inchisorile comuniste, am plans cate putin in fiecare zi pentru necazul neamului nostru. N-am plans niciodata pentru nefericirea mea. N-o sa ma scuz niciodata, pentru esecurile mele, spunand ca m-am nascut unde nu trebuia. O sa spun intotdeauna ca am fost un idealist sperand ca se poate schimba ceva in Romania. Si astazi mai sper in ceea ce pare imposibil.
    Am incercat, in fiecare zi, sa fac ceva bun, ceva care sa folosesca celor care ma inconjoara. Pot sa va spun un singur lucru. Niciunde, nicicand, nu ma voi simti mai bine decat acasa, dar asta e o chestie sentimentala. Creierul imi spune ca urmasii mei au dreptul sa traiasca in Mileniul III, toti romanii au dreptul asta. Prezentul ne refuza acest drept.
    Da, in sfarsit am plecat din tara. Da, in sfarsit sunt mai linistit. Da, am votat cu cei care au pierdut. Da, nu m-am gandit la binele meu, m-am gandit la binele celorlalti. Imi vine si acum sa plang pentru soarta poporului nostru.
    Eu am reusit sa ma agat de viata si cat am stat in Romania si cat am trait in afara. Ma gandesc doar la cei care au ramas acasa si care sunt condamnati la o viata plata, lipsita de orice sansa.
    As vrea, as vrea din suflet, sa am un motiv cat de mic sa ma intorc, dar ce vad acum ma face sa ma simt mereu mai strain de cei care s-au infipt la conducerea tarii.

    Dragii mei,
    va doresc Sarbatori fericite !

  35. I leave my life behind….
    I leave my memories away…
    I leave my friends so far…..
    I leave my soul at home….
    I leave Romania….
    But I wont leave my hope, my wishes, my desires, my soul mate, my aspirations, my ambitions….

  36. Victore, aduci cu Jacques Brel pilotandu-si avionul spre “Les Marquises” in poza cu sapca, si tigara este tot acolo…leit

  37. Aveţi dreptate, un scenariu absolut monoton şi deloc optimist, dar şi societatea asta de consum, în care valorile ca Udrea, de exemplu, se ridică la suprafaţă, mai abitir decît uleiul şi oricum pe alte legi ale vreunei fizici, nu pare a fi mai bună.

  38. Ce poate insemna o idee buna pusa in aplicare prost . “Zece pentru Romania” . Mircea Badea cel mai bun ziarist – “dar domnul Badea nu se considera ziarist si noi ii respectam opinia” . Cel mai bun sportiv – Adi Mutu , urmat de Chivu . Pentru ce , Dumnezeule mare , cand anul acesta Bute si Dragulescu au fost de departe peste toti ? Dumnezeu stie … Oameni de afaceri – nu mai insist , poate stiti clasamentul (cu Columbeanu , Tantareanu , Ilie Nastase , Gigi Becali) , dar “remarc” laudatio pentru Ion Tiriac al Cameliei Sucu – PENIBIL .
    Eu am ramas cu satisfactia ca scoala pe care am absolvit-o e intre primele 10 din tara . In rest , scuze pentru off-topic , dar nu-mi puteam stapani oroarea fata de atata diletantism . Explica multe din cele ce ni se intampla .

  39. taman ce aflai ca tzaranu’ badea e regele ziaristilor.frumoasa tara, pe vremea lui piticu’ nu s-ar fi intamplat asa ceva. oricum, ma bucur pentru el.

  40. Prietenul Badea te-a razbunat. A castigat la zece pentru….ce? in fata CTP-ului care l-a jignit anul trecut. s Si in lipsa nominalizarii dvs si a lui R. Tudor. Si ma bucur ca a preferat “penele” decit sa fie acolo pt.a primi titlul.
    Inca mai sunt si oameni adevarati nu numai analfabeti si amarati!

  41. Victor,
    Superba emisiunea din seara asta. Multumesc. Am vazut spectacolul din Bucuresti, dar ma bucur sa-l revad pe Tudor Gheorghe cu orice ocazie. Felicitari!

  42. :)))
    sa mor de nu ma bucur!!! iaca, Badea le-a tras un sut in kur cetepeului si hurezeanului!!!!!
    Chiar a fost minunat de uandarful!!! Dom’le Ciutacu! Ce-i al lui matale, nici D-zeu, nu-l ia!!! Da’ ce sut le-a tras badea!!!!!!!!!!!!!!!! sa traiesti badic!!!

  43. Da, am obtinut libertatea de a putea injura si parasi plaiurile mioritice saturate de ciobani…in rest nu prea am inteles noi ce este aia libertate

  44. Mda….ca “”decretel”” si eu as fi fost un sef de SMA, daca reuseam cu PCR (pile, cunostinte, relatii) si daca se descurca “”al batran””. Veneam la tine cu ceva “”merinde”” ca sa obtin niste piese de la Mefin.
    Atunci n-am apucat sa ajung in campul muncii ca deh, eram student la Revolutie.
    Nu o sa stiu niciodata daca era mai bine sau nu. Sa fie oare mai bine ca nu mai iau zaharul, faina, uleiul si painea pe cartela? Hmmm….ma indoiesc…nici pe vremea aia nu-mi lipsea ceva, iar pe “”cartela”” le luam asa, ca romanul strangator, sa nu se piarda. Sa fie oare mai bine ca nu alimentez la pompa doar cu 20 de l? Hmmm….nu cred..ca nici pe vremea aia nu-mi lipsea benzina, daca aveai ce sa dai la schimb. Sa fie oare mai bine ca pot sa injur in gura mare, oriunde, oricat si oricum pe cine vreau (asta teoretic, ca daca injuri pe cine nu trebuie…cine stie ce “”accident”” te paste)? Sa fie oare mai bine ca am “”libertate de miscare””,ca pot pleca din tara? Hmmm…nu cred…sunt plecat…iar patronii din afara sunt la fel ca “”aia dinauntru””. Si atunci…..ce-ar fi fost daca n-ar fi fost? Nu stiu…sa raspunda fiecare pentru el.

  45. @Blondu’…
    pentru ce?!!! pentru linistea mea si a multor altora! Pentru incisivitate si aroganta sustinute de bun-simt! Ti-o suna a non sens??!! Poate,da’ nu e!!! Eheheeee! Ne-am saturat de prostovani si moftangii. Si culmea! Romanul nu e chiar bolovan!

  46. In 1989, planul initial era ca Iliescu sa preia puterea in PCR in locul lui Ceausescu, deci nici vorba de vreo revolutie.
    Lucratura a fost planificata si realizata ca lovitura de stat.
    Iliescu voia ca FSN sa fie “organ de partid si de stat”. Adica avea aceleasi aspiratii cu Basescu din prezent.

  47. Tot ceea ce se intampla acum este o intoarcere in timp. Din pacate aceasta roata a vietii a sarit de pe ax odata ce baietii destepti au fraudat alegerile iar aproape jumatate din populatia tarii mai crede inca minciunile mai marilor zilei.
    Numai ca acum purtam si putin mov ca vorba aceea: ” PD-L ramane o mare curva mai ales cand se poarta in mov.”

  48. ce-ar fi daca..
    nu te-as fi cunoscut pe tine,pe badea,pe radu tudor(frumos baiat),pe dana grecu,pe gabi firea(nu am vazut in viata mea o femeie care arata din ce in ce mai bine),pe seriosul gadea,pe genialul stan, pe anivo-romaticu geoana.
    dar cel mai bine ar fi sa nu il fi vazut nici in vis pe HIDOSUL basescu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.