Esti aici:
Prima pagină > Blog > Caruta cu deontologi > Bine că sunteţi voi deştepţi, pricepuţilor!

Bine că sunteţi voi deştepţi, pricepuţilor!

După făloasa confruntare Antonescu-Băsescu, am urmărit şi reacţiile. Dincolo de cele privind desfăşurarea turnirului televizat, m-a interesat în mod special cum a fost percepută prestaţia moderatorului. Despre care eu însumi am scris că a fost copleşit şi care, la rândul lui, povesteşte, aici şi aici, ce şi cum a fost.

Nu-l cunosc personal pe Mihnea Măruţă, am schimbat maxim două-trei rânduri de amabilităţi pe mail, am răspuns o singură dată unui chestionar online standard pe care l-a iniţiat privind situaţia de la Cotidianul şi, în general, citind ziarul cât l-a condus, mi-a făcut (de la cuvenita distanţă) impresia unui om mult mai echilibrat şi cu bun simţ decât liota sceleraţilor care umplea pe atunci paginile de opinii.

Plecând de aici şi citind ce a scris-răspuns Mihnea Măruţă, pot spune că, dincolo de stângăciile inerente ale unui om care n-a mai făcut aşa ceva, atacurile pe care şi le-a luat în freză sunt disproporţionate şi, multe dintre ele, nemeritate. În primul rând, omul e (după demisia de la Cotidianul) şomer, are un blog şi vrea să revină în pâine. Evident că s-a agăţat cu disperare de o şansă nesperată pe praful ăsta, care l-a adus subit sub privirile aproximativ tuturor celor interesaţi de politică. Orice om normal şi cu interes pentru propria-i carieră şi viitorul imediat ar fi făcut la fel. Ştiu că lucrează la un proiect cu Hotnews, dar îmi place să sper că, om chibzuit fiind, îşi doreşte mai mult decât să mâzgălească pe pereţii oficinei de Net.

În al doilea rând, mă distrează copios că majoritatea criticilor de specialitate îi sunt aduse de oameni care au văzut un studio de televiziune numai la televizor. Numai cine a lipit vreodată năsucul de geamul unei regii de emisie într-un astfel de moment de încărcătură politică şi emoţională maximă ştie despre ce-i vorba în propoziţie. Te căpiază toţi sceleraţii, consultanţii, băgătorii de seamă, staff-urile candidaţilor, joci pe sârmă, orice gest sau întâmplare ţi se disecă şi impută. Iar după război, evident, mulţi viteji se-arată, explicându-ţi doct ce-ar fi făcut ei.

Omul a fost echilibrat, show-ul tv n-a degenerat, cei doi candidaţi au putut vorbi, iar poporul suveran şi consumator de tv i-a putut cântări în paralel. Eu nu ştiu dacă aş fi putut ţine linia dreaptă, chiar dacă la momente de acest tip îmi impun să las în sertar clasica-mi subiectivitate. Fie şi numai pentru asta, părerea mea e că s-ar impune, pentru toţi cârtitorii de meserie de pe marginea şanţului, un sincer şi călduros ciocu’ mic! Da, nu vă străduiţi să-mi amintiţi că Badea şi cu Gâdea nu vor fi de acord cu mine, ştiu deja. Dar farmecul inegalabil al acestui trust e că în fişa de post a tonomatelor cu ieuro nu scrie că trebuie să fie mereu de acord între ele.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

73 thoughts on “Bine că sunteţi voi deştepţi, pricepuţilor!

  1. Noi, in casa, am ramas cu impresia ca moderatorul a fost mai indulgent cu Basescu, dar nu a vrut sa bata la ochi. Subiectul legat de agricultura cred ca a fost stabilit de dinainte sau, ma rog, la cererea expresa a marinarului. Probabil a zis el ca rupe gura targului. N-a rupt-o.

  2. Total de acord! Desi ma asteptam la o incitare spre mai mult sange, dat fiind ca a fost practic prima “confruntare” oficiala si moderata intre doi “granzi” ai turnirului in derulare. Intra-devar moderaturl nu s-a pierdut dar mi s-a parut un pic prea spectator decat arbitru. Nu stiu cine a a ales intrebarile insa ele conduceau nu spre o confruntare ci mai degraba spre o expunere. ii doresc moderatorului sa fi fost o experienta benefica pentru el si sa intre curand in paine. dezabaterea a fost un mic preambul la ce va sa urmeze in cazul intalnirii de la ASE. Sper sa fie in sfarsit “dezvirginat” Basescu si sa nu riscam sa pice bila de pe cladire (nici nu stiu daca mai este acolo dupa renovare, dar prietenii “stie” la ce ma refer!). In alta ordine de idei am pierdut emisiunea lui Gadea de dupa confruntare, aia in care dati note, si nu gasesc decat un fragment de vreo doua minute, iar pe inregistrarile oficiale nu apare. vreo idee unde s-o gasesc?

  3. Ce-ai beiut?! Rumpe-l! Nimernicu’! De ce nu i-o lovit în coaie?! De ce n-o arătat că el are coaiele?! Să-i lovească-n coaie cu coaiele lui!

    Bun, trecând peste asta… mie mi se pare cel mai distractiv, la cât îs de speriaţi ameţiţi ăia să nu iasă ceva greşit, cum l-au luat pe el din pijamale, că “hai să modereji, vrei?”.

    Cre’că dacă Mihnea avea, săracu’, ceva pe foc când l-au sunat, se duceau la Loţi, ăla care strânge pungi cu bucăţi de covrigi de pe Bariţiu şi urlă în maghiară la tine: “moderálás akar?”

    Ăia ar trebui să-i ţuce bombeuele lu’ Mihnea, că l-au găsit mai somnolent, aşa…

    Cum, fă, să chemi moderatoru’ în ultima clipită, să ţâpi covoru’-n hol şi banneru’ pă părete şi dă-i cu dezbaterea?

  4. Mosule revin cu un alt aspect ca tocmai ce imi adusei aminte. Mi se pare mie sau e si referendumul saptamana asta? voi nu aveti de gand sa abordati si subiectul asta? nu ati atins aproape deloc in emisiunile TV partea cu reducerea sau nu a numarului parlamentarilor.

  5. Inainte de toate felicitari tie pentru articol, comentariu, parerea pertinenta, obiectiva si de mare bun simt! Subrsciu la cele scrise de tine, domnule. Si eu am apreciat impartialitatea si lipsa de agresivitate a acestui moderator , dar mai ales faptul ca un lucru pe care in Romania prea putini moderatori il reusesc ca sa nu spun refuza s anume faptul ca i-a pus pe candidati in prin plan, nu persoana sa! Va imaginati ce-ar fu fost cu Turcescu care mi s-a parut atat de penibil ca a zis de nu stiu cate ori ca fusese el invitat si-a refuzat!

  6. Domnule Ciutacu,
    Parerea mea este ca dl Mihnea Măruta s-a descurcat bine. Sigur ca se putea si mai bine dar asta nu mai conteaza acum.
    A reusit sa fie echilibrat si asta este cel mai importnat.
    Cu deosebit respect

  7. daca ai face un fel de adunare al sondajelor locale sau regionale din toate zonele tarii,genu celui de mai sus ,cred ca am avea o mai buna imagine decat cea mai prezentata de isomar sau altii

  8. mie mi s-a parut extraordinar baietul asta. nici nu s-a vazut, n-a influentzat cu nimic discutia, decat, timid, a deschis piste pentru discursuri. mi-am adus aminte de de ctp cum a influentzat “duelul” nastase-basescu. si nu e ok acum. bine, ca eu ca mi-s “antibaselesc”, si as vrea sa-l vad pe jos lingand asfaltul, facut muci si plangand dupa un pokal de j8b,dar pe bune, baietul asta chiar a fost ok. a fost ca majoreta cu pampoane dinaintea meciului de rugby si si-a jucat super rolul. a fost discret si cuminte. urmeaza meciul greu. astept cu nerabdare portelanul lui basescu in asfalt:)

  9. In orice caz nefericita alegere a moderatorului. Aveam pretentii la staff-urile respective. Dar asta-i viata in tarisoara noastra, la asa catindati asa staff-uri.

  10. Cred ca se putea si mai rau din partea moderatorului, indiferent cum s’ar fi numit el!
    Poate ca nu a fost “Dumnezeul moderatorilor”, dar nici nu mi s’a parut ca s’ar fi facut de rusine, mai ales ca, pana la urma, nu a fost deloc un show plictisitor.

  11. Intru totul de acord cu tine!

    Omul a fost super ok, in conditiile in care s-a asumat lipsa lui de experienta ca moderator. Dar ca si-a facut bine treaba este evidet:
    1 – nu a fost contestat de staf-urile celor pe care i-a moderat.
    2 – opinia publica vorbeste de temele/subiectele discutate si nu de impartialitatea/lipsa de obiectivitate a omului.

    Remarcabil si neasteptat.

  12. mihnea maruta avea nevoie ca cineva ca tine sa spuna cuvintele astea. nu am inteles de ce televiziunile care au transmis in direct s-au straduit sa-l tina in anonimat. s-au ferit sa dea macar un prim plan de 5 secunde cu el, ceea ce nu e in regula, nici din punct de vedere profesional, nici colegial.
    povestea alegerii lui ca moderator este in sine un subiect de presa…sper sa apuc vremea cand jurnalistii din tara asta vor avea constiinta unei bresle.

  13. Nu am nici o pregatire in domeniu care sa ma poata face sa vorbesc despre prestatia moderatorului, dar, ca tot romanul, o voi face 🙂 In primul rand, mi s-a parut, cel putin la inceputul confruntarii, ca este partinitor in ceea ce-l priveste pe chior, dar tre’ sa recunosc ca a facut-o mai discret. Apoi, mi s-au parut insipide intrebarile (aia cu agricultura a fost totala). Nu a stiut sa puna intrebari din care rezultau altele si asa sa rezulte o dezbatere mai “vie”. Apoi aia cu ceasul a fost totala! Singurul caruia ii expira timpul era Antonescu. Daca cumva ii expirase si chiorului, marlanul nu se lasa si-si termina pledoaria. Deci n-a fost oprit. Faptul ca Antonescu l-a batut pe marlan la curul gol m-a facut sa trec peste tot ceea ce a insemnat disfunctionalitati!

  14. Mai bine un moderator anonim, si nu o vedeta, gen Firea. Asa, toata atentia s-a concentrat asupra duelului dintre cei doi.
    Si chiar ma bucur ca a fost o dezbatere improvizata, fara dosarelul din care sa citesti strategii, proiecte si viziuni. Basescu era exact ca imparatul din poveste, care umbla gol prin multime, crezind ca are cele mai frumoase haine. Si toti, inclusiv cei apropiati, vedeau cat e de penibil, dar nu indrazneau sa-i spuna nimic. Si cel care a avut curajul sa strige “Imparatul e gol”, a fost un copil. La fel se intampla si cu Traian Basescu. De-ar sti el cati din PDL il critica si sunt constienti de “valoarea” lui, dar nu au curajul sa-i spuna. Sa nu mai vorbim de marea majoritate a romanilor, care spun toti”E prost, si va iesi din nou doar fraudind alegerile!” Pentru noi, romanii, copilul care l-a demascat pe Basescu, a avut curajul sa-l sa arate cat de “gol” este acesta a fost Crin Antonescu.

  15. Signore si nasce, non si diventa.

    Asta e pentru lătrăii care scriu în editoriale că Ciutacu e așa și pe dincolo, în principiu câh. Triștii ăștia degeaba zbiară pe toate drumurile că-s boieri și dau ochii peste cap atunci când un ziarist folosește un cuvânt mai tare. Domnia nu-i ostentativă, și te naști cu ea.

  16. Nu l-am remarcat pe moderator dar în schimb am pris ce au zis ambii confruntaci. Atenţia a fost pe ei şi ăsta era şi scopul nu? Moderatorul şi-a facut treaba bine.

  17. Visul vietii mele, dom-le Ciutacu, a fost si este
    ca o singura data in aceasta lume a Romaniei,din momentul in care se da startul la campania electorala, SA NU MAI APARA LA TV SI NICI IN EMISIUNI RADIO NICI MACAR O POZA DE-A UNUI CANDIDAT SI NICIUN FEL DE ATINGERE LA EVENIMENTUL RESPECTIV! habar n-aveti cat bine le faceti la toti chiar daca-i vorbiti de rau.Bineinteles nici in presa, am uitat…

  18. Pacat ca nu il cunoasteti, este unul din cei mai corecti jurnalisti clujeni, un om temperat, si mai ales de mare bun simt.
    Profesional este foarte bun. Face parte si din conducerea Asociatiei Presei din Cluj.
    E un jurnalist echidistant.

  19. Confruntarea a fost cu doi candidati pentru presedentia Romaniei?
    Unde-i steagul Romaniei atunci?Il vad pe cel al UE..doar

  20. Uite despre ce vorbesc deontologii, aia adevarati.
    Pai ce m-a interesat pe mine la confruntare, batalia intre cei doi, MECIUL si nu prestatia arbitrului. I-a pus-o pe var la ambii? Da, iar daca unul a ratat si altul a bagat-o in atze, cu ce e de vina.
    A dat lovituri libere si de coltz?
    A dat la fiecare si faptul ca nu l-am remarcat, asa cum vrea sa fie remarcat Brad Pitt-ul din arbitrajul fotbalului autohton, a fost OK. Faptul ca nu au adus un MAHAR de prin televiziuni, care putea sa se dea in stamba, cred ca a fost una din cele mai inspirate alegeri. Un mahar potrokalizat i-ar fi luat victoria lui Crin si Base scotea cel putin un egal.

  21. Imi vine destul de greu sa cred ca Basescu si-a pierdut atat e mult flerul incat sa o ia atat de urat in confruntarea de sambata cu Crin Antonescu.
    Chiar daca vorbim de o confruntare intre un om liber, proaspat si unul care de 5 ani a pierdut exercitiul dialogului. Basescu se afla de 5 ani intr-un monolog continuu.

    Lansez un scenariu pe care nu l-am auzit pana acum. E foarte putin probabil dar nu imposibil. Basescu a facut blat pentru a-l avea pe Antonescu in turul 2. Stiu ca e SF dar de dragul speculatiei argumentez:

    1. Asta ar putea sa explice si nervozitatea presedintelui. Cand vrei sa faci blat si echipa adversa inscrie fara numar iti poti pierde calmul, oricum fragil la Basescu.

    2. Cred ca Basescu nu mai poate pierde/castiga voturi pentru primul tur: a ramas numai cu nucleul dur + cativa sarmani (pot fi multi) care il voteaza pentru un kil de zahar si/sau ulei. Nu cred ca mai poate urca. Cel putin nu in primul tur.
    E riscant dar atat timp cat sondajele de opinie sunt masluite putem face orice speculatie: dintre cei 3 posibil candidati in turul 2 Crin Antonescu sta (din pacate) cel mai prost la notorietate plus ca dupa parerea mea voturi diponibile pentru Crin Antonescu in primul tur ar mai fi de la cei care oscileaza intre el si Oprescu plus cei care nu cred ca se rezolva ceva indiferent cine ajunge presedinte. (Fac ramasag, nu pe viata mea, ca Mircea Badea va vota duminica).

    Dar ce ziceti daca Basescu are un tel mai nobil decat acela de a ne onora cu inca un mandat. De aici chiar ca nu mai pot fi convingator oricat de fan al teoriei consipiratiei ai fi. Din motive de patriotism SIC, SIC. face blat si in turul 2, castiga Antonescu, Basescu se retrage eroic…pe vapor, PNL si PDL fac guvern cu Johanis premier, Romania merge spre normalitate.

    🙂

  22. Si mie mi s-a parut in regula moderatorul . Avand in vedere presiunea care a existat , interesul general pentru confruntare , cred ca s-a descurcat bine .

  23. a fost ok ca si moderator, poate n-ar fi stricat sa fie mai prezent si sa se impuna mai mult ca moderator dar mult mai bine asa neutru decat sa gafeze prin exces de zel. mi se pare potrivit si pentru meciul geoana /basescu.
    in alta ordine de idei cum naiba omul asta e somer in timp ce unii gen radu moraru sau mircea marian sunt platiti ca sa emane ineptii?

  24. Salut!
    Eu locuind in Cluj-Napoca vad altfel lucrurile.
    Sunt putine ocaziile in care Clujul se poate “lua la tranta” cu Bucurestiul, in afara de sport. Era o ocazie pentru edilii portocalii de aici sa arate ca putem organiza un astfel de eveniment, poate singurul pana la alegeri, asa cum trebuie. Insa ei au preferat sa organizeze o adunatura de nespalati imbracati in portocaliu veniti din toate satele si comunele din cluj, cu 100-200 de autocare sau cate dracului au fost. Ai vazut si tu, omu recunoaste pe site ca nu ii place si fuge de televiziune. E ca si cum l-ai pune pe alberto tomba sa alerge in turu frantei…Maruta zice in blog ca farmecul a fost ca i-a lasat pe fiecare sa zica ce vrea…GRESIT! as fi vrut pe unul care sa nu ii lase sa zica ei ce vor, ci sa fie pusi in situatii dificile, sa se vada sangele din instalatie, asa a iesit ce a iesit, lovituri sub centura, marlanii…fiecare cu ce a vrut…NU mi-a placut!

  25. Spre deosebire de orice moderator bucurestean Mereuta a fost kiar ok lasand oamenii sa se dueleze fara sa intervina aiurea cu vreo fraza asa-zis inteligenta. Bravo lui. Pe Dana Grecu as fi vrut-o 😀

  26. offtopic:cazul hayssam impune inainte sau dupa alegeri declansarea proced. de impeachment!!!
    AFARA PLOUA!

  27. Din postul asta ar trebui inteles ca prestatiile “moderatorilor” nu pot fi evaluate decat de cei care au stat cu “năsucul” lipit de geamul unei regii de emisie?

    Sau accentul cade pe opinia unui om care “ştie despre ce-i vorba în propoziţie” si care apreciaza ca “Omul a fost echilibrat, show-ul tv n-a degenerat” ?

  28. @parvan: din postul asta se intelege ca nu-i usor sa faci ce-a facut omul ala. libertatea de a comenta o are oricine, da’ zau daca inteleg cum poti sa judeci un om pentru o activitate pe care tu n-ai prestat-o niciodata.

  29. Era speriat de ceea ce i se intampla… De fapt, daca il cheama Maruta nici nu trebuie sa stim mai mult: numele Maruta in peisajul media romanesc, este destinat mediocritatii, si, mai mult, esecului.

  30. Recomand / rog din tot sufletul, cand ai timp, intra si citeste te rog ce scrie aici

    Sunt atat de scarbit de oamenii astia care NU STIU sa vorbeasca propria limba si totusi se baga in subiecte (evident) mult peste capacitatile lor intelectuale…

  31. prestatia a fost relativ mediocra din punctulmeu de vedere al telespectatorului simplu, insa nu am eu calitatea de a aprecia obiectiv si pertinent, las oamenii cu preagtire sa aprecieze.

  32. @RaSpo… Lasa ca ne-a trimis Clujul pe unul Statu-Palma-Barba-Cot , de toata minunea! E drept, “sa se ia la tranta” cu cineva n-a fost in stare, fiindca n-are putirinta, el fiind un biet”yes-man”, dar cert e ca, daca mai functiona ceva in tara asta,acum putem fi linistiti; s-a ingrijit el sa trantesca totul la pamant! Am vrea ca daca, mai aveti multi asemenea lui, sa bagati Clujul in carantina, sau sa-i puneti “sa se ia la tranta” intre ei. Sa-i institutionalizam costa mult si tarisoara e saraca!

  33. Impartial , echidistant , corect + 2 intrebari via Blaga cu dedicatie pentru marinaru chior = un job in eventualitatea ca Basescu da gol din ofsaid.

  34. Victor: Ii judecam pe altii proiectand propriile reprezentari. O facem frecvent cu totii. Problema reala sta in vehementa. Adica poti avea pareri despre cum te-a tratat medicul la consultatie … dar nu poti sa ai pretentia ca ai fi un medic mai bun 🙂

    PS: Ca sa nu creez confuzii: felicitari pentru postul asta.

  35. Sunt de acord cu Victor. Si mie mi s-au parut un pic deplasate atacurile astea furibunde impotriva moderatorului…Omu’ nu a fost stralucitor, dar nici catastrofa. A fost decent.
    Se uita un singur lucru…un moderator trebuie sa fie ca si Dumnezeu…sa nu il vezi niciunde, dar sa-i simti prezenta peste tot. Nu este el obiectul show-ului…el pune doar scena in actiune unde ii lasa pe candidati sa se desfasoare. Si din punctul asta de vedere a facut bine. As avea doar 2 comentarii (de profan) de facut.
    – Parerea mea este ca a insistat un pic prea mult pe educatie, cand e clar ca un presedinte are prea putin de a face cu bugetul si cu problemele educatiei..astea fiind prerogativele guvernului (sa-i spuna cineva asta si marinarului!)
    – m-a distrat un pic accentul lui greu ardelenes. Fiind obisnuit cu talk-showurile din Bucuresti, sa aud un accent ardelenesc vero-vero mi s-a parut un pic hazliu.
    In rest, numai de bine.

    PS> Comparand cu o confruntare unde modereaza CTP de exemplu (cu tot respectul cuvenit..chiar imi place CTP-ul) unde moderatorul apare ca si al treilea candidat din cauza anvergurii, mi s-a parut interesanta aceasta dezbatere tocmai prin prisma anonimitatii moderatorului.

  36. Crin a avut 1o clase peste basescu, ceea ce nici nu e greu. Nu am mai votat din 96 si credeam ca nu mai votez niciodata. Nu cred ca o sa fie altceva dar am fost convins de catre Crin ca imi merita votul.

  37. @RaSpo: fiindca nu reprezinta nici o noutate, ci doar o modalitate de-a lu’ Basescu de a discredita o breasla din care Bogdan nu mai face parte si de a deturna atentia de la temele de campanie care-l dezavantajeaza evident. dupa prezidentiale, cu placere.

  38. Totusi dupa prezidentiale sunt alte probleme mai mari de rezolvat cum ar fi “Baselu la mititica” pentru dosarul flota.

  39. ok, multumesc pt raspuns, eu unul nu l-am considerat niciodata ziarist, ci mai mult comentator. Astept atunci dezbateri pe teme care il dezavantajeaza pe tiran! Jos cu el!

  40. Hai sa fim seriosi Victor ca s-a vazut din satelit ca omul a fost depasit.Si pe langa ca depasit si pro basescu.
    Cel putin ultima parte a fost penibila cand Basescu vorbea non stop…incerca si Maruta sa intervina dar Basescu:
    – Inca 30 s
    – Da dl.Presedinte,bineinteles

  41. Nu stiu daca doamna Maria Basescu a fost prezenta din convingere sau obligata sa participe la confruntarea dintre cei doi candidati.Eu am convingerea ca nu si-a sustinut sotul asa cum a lasat Basescu sa se creada.Cred ca dansa nici nu se incadra in acel grup de sustinatori.dumneavoastra ce parere aveti?

  42. pertinente vorbe ai grait, Victore. Sa fiu sincer, ma asteptam si de la tine sa-l iei pe Mihnea la 11 metri. Demn de tot respectul gestul tau, de neasteptat in marea aceasta de ipocrizie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.