Esti aici:
Prima pagină > Blog > Chestii, socoteli > Au întinat nobilele idealuri ale frizeriei

Au întinat nobilele idealuri ale frizeriei

Citeam ieri dezbaterea profundă iniţiată de muza mea perpetuă. Cred că m-a marcat, fiindcă azi dimineaţa m-am trezit croit să scriu ceva tangent la temă, mai facil, dar care mă roade de multă vreme încoace. De nişte ani, nu mai avem frizeri şi coafeze, ci hair stylisti(e). Cred că de la pogorârea legandarului Dârţă printre noi, muritorii păroşi cu televizoare-n case. Nu mai avem frizerii şi coafoare în marele oraş, ci saloane de înfrumuseţare. Starurile genului, vezi Geta Voinea ori personajul de mai sus, joacă-n reclame şi/sau au ajuns staruri tv. Cu Geta chiar am avut fericirea de a fi, vorba lu’ ţăranu’ de Badea, chiar coleg de trust.

Mi se pare o dileală la cap. Deşi am şi posibilităţi financiare suficiente, şi eventual acces peste rândul de snobi la zisele saloane, mă tund şi mă bărbieresc, cam de când ne-am mutat în Rahova, cu foarte rare excepţii, la Mario&Ella. Este o (un) frizerie/coafor de cartier de la parterul unui bloc comunist, dotat(a) civilizat, curat(ă), care aparţine unui mic industriaş simpatic şi respectuos care a făcut primii bani adevăraţi după Revoluţie vânzând (la propriu) gogoşi. E locul unde nu stau la coadă (sunt programat perpetuu) şi unde, după caz, nea Aurică (mai des) şi doamna Nina (mai rar) ştiu exact ce să scoată dintr-o faţă de grătar de mici.

Amândoi sunt frizeri(ţă) cu mână şi experienţă adevărată de pe vremea lu nea Nicu, amândoi s-au adaptat (fără fiţele vânturate-n zilele noastre) la cerinţele şi pretenţiile democraţiei lu’ peşte fript, amândoi îşi fac meseria remarcabil. Nea Aurică e, ca imagine şi talent, definiţia frizerului: ţigan (ho, activiştilor civici, nu săriţi, e apreciativ, nu discriminator!), dat cu briantină, ghiuluri pe degete, cămaşă şi cravată sub halat, realmente impecabil. Nu mă lasă să mă ridic de pe scaun, poa’ să pice guvernul în direct, până nu termină lucrarea: tuns, bărbierit, spălat pe cap, frecţie, uscat, spumă, fixativ, ceară de luciu. Pe lângă el, ăştia alde Dârţă au întinat nobilele idealuri ale frizeriei. Voi cum vă mişcaţi în povestea cu foarfece?

UPDATE: Dat fiind că prima ştire jurnalului Antenei 3, care tocmai se difuzează, este despre reţinerea permisului de conducere al Monicăi Columbeanu, cred că, totuşi, trebuie să-mi fac o programare la Vali Dârţă. Jenico, pregăteşte odată costumul pepit cu vărzucă la gât pentru şuviţele alea de care vorbeam!

Comentarii

comentarii

Similar Posts

78 thoughts on “Au întinat nobilele idealuri ale frizeriei

  1. Pe mine ma tunde de 4 ani un barbat, la un coafor mic, tot de cartier, in timp ce ascultam (inevitabil) Mozart. Nu e hair stylist, dar e cel mai bun.

  2. Termenul de hair stylist e foarte bun; doar nu erau sa-si zica “frizer de caine”… Hair stylist da caine, asa mai mere…

  3. In sectorul 1 n-am prea gasit, din pacate, frizerii cinstite, de-astea de care folosesti dumneatu.

    Ultima data m-a tuns o tanti atat de plictisita incat molipsea si masina de tuns, care capitula in fatza podoabei mele capilare.

    In Cluj, insa, frizeriile astea fac legea 🙂 Batrani de-aia unguri mirosind a colonie. O placere. Cam combinatori ei, putin asa. Trebuie sa insisti sa NU te spele si sa nu te maseze.

  4. Ei….lasa-ne cu asta…”fata de gratar de mici”…nu mai face pe modestu’ k nu e cazu’

    Eu una (ca sa nu fiu off topic)nu prea ma MAI risc…am avut norocul sa intru “pe mana” Getei Voinea, ocazie cu care am reusit sa-mi pastrez datorita ei podoaba capilara (cat mai ramasese)

    de atunci, nu ma mai risc
    ptr cei cu plete…e mai greu

    p.s. bine ca ai mai schimbat subiectul…altfel cred ca am ajunge toti la un grad de isterie care “dauneaza grav sanatatii”

    Pa

  5. Adevarul e ca unele frizerii de cartier stiu cum sa isi pastreze clientii: unii mai cu fitze, altii mai normali …
    Eu ma tund tot in Rahova de vreo 10 ani, cu toate ca m-am mutat de vreo 7 ani de acolo.
    Am mai facut cateva ”experimente” pe la unele ”saloane de infrumusetare” din Colentina/Pantelimon/Doamna Ghica, dar mi-a trecut repede. Pe langa intrebari de genul: – “Auzi, da’ unde te-ai tuns pana acum? Si de ce ai venit la noi?” am mai primit si replica de final: Daca nu-ti place nu mai vii data viitoare…

  6. la noi cam toate lucrurile se fac “la moda” si la fenta… de ce sa nu se faca si asta?

    eu am frizerita mea de la 12 ani (nu va ganditi ca am prea multi ani, doar 23) si nu as da-o pentru niciun “herstilist” d’asta panarama. 🙂

  7. Adevaru’ k eu unu’ merg cu tarsala la frizer , am emotii cand stau pe scaunul ala si nu stiu de ce , iar cand se termina treaba abia astept sa rup usa’n doua si sa plec . Apropo de acest articol , este fenomenal cum ai putut sa te gandesti la acest subiect ! BRAVO !

  8. Eu ma uitam hipnotizat la frizeri cum il tundeau pe tata cand eram mic. Mi se parea ca e o meserie foarte placuta.
    Acu’ vreau sa ma fac judecator…

  9. …mai prin cartier, mai pe la o fitza prin saloanele “ultramoderne”. Hai sa zicem ca la fete este mai complicat. insa tot respectul pentru cei care isi iubesc meseria si au reusit sa se adapteze si sa se mentina. Au respectat clientii.

    Si daca tot se dezbate un asemenea subiect, un stomatolog bun imi recomandati?:D

  10. Eu de vreo 6-7 ani ma tund singura.Am parul lung,inchis la culoare (ma si vopsesc singura),si f frumos (asa imi spune lumea).Merg la coafor (unul fara fitze,cu niste bomboane de meseriase) doar la misiuni imposibile pt mine,gen coafat pt nunti,banchete,etc.
    Am tuns,vopsit si aranjat cred ca peste 15 persoane de gen feminin,si nu o sg data (semn ca le-a placut ce mi-a iesit,si au mai vrut),fara sa fi lucrat vreodata in domeniu.
    Si pentru ca am constatat ca ma pricep cat de cat,m-am gandit sa fac un curs de hair-styling,cine stie,poate imi aduce o paine in viitor,desi am alte planuri.M-am razgandit insa,pentru ca nu cred ca as avea rabdare cu toate moacele fitzoase si toate nasurile in vant cu care as avea de a face.Mai bine investesc intr-o foarfeca profesionista,nu? 😀

  11. Imi aduc aminte de un coafor la care am mers in oraselul meu natal (Caracal) acum vreo 3 ani sa-mi fac ceva la par, aveam o nunta de onorat, si la parul meu loc or putut doar sa-mi puna niste biguiuri (cred ca asa se scrie) si mult fixativ, rezultatul o fost ca acasa sa ma spal si sa revin la natural:) de atunci trec pe la salon (in Londra nu avem coafoare) doar sa mai tai din par o data pe an, nimic mai mult;)) Sa mergi la salon/hair stylist e un trend, nu mai este o necesitate.

  12. Artistii contemporani imbraca diverse forme. La noi, sunt la moda creatorii de moda si hair styl-istii. Sa fim sinceri ? Sunt doua meserii la care suntem repetenti. Normal ca bietii frizeri au fost izgoniti de marlanii cu fitze. Saloane de infrumusetare ? Aici incepem sa fim realisti. Daca vezi cine reprezinta majoritatea clientelei iti dai seama ca au de lucru baietii. Cata vreme colectiile de silicoane nu ajung pt pavoazarea unor mormane de sunci, e normal ca trebuie sa fim civilizati si sa ne adresam saloanelor de infrumusetare. Piercing-ul le starneste resentimente, asa ca se restrang la maseuze si hair styl-isti. Ca sa fie tot tacamul complet, tatuajele vin sa inlocuiasca metodele mai brutale de insemnare. Pe scurt, asa trebuie sa ne rasfatam slutenia.

  13. Bai eu am incercat cu o her-stilista d-asta si m-a certat ca de ce nu ma tund altfel, ca freza nu e trendy, etc. Imi venea sa-i trag trei palmi. Bai tati, de cand trebuie sa platesc pe unii sa aiba pareri despre mine. Prin urmare am ramas sa ma tund la tanti Silvia, femeia care ma tunde de 20 de ani si care stie perfect ce vreau.

  14. La foamea de azi sa mergi la hairstilist este o fita de Dorobanti dar sunt sigur ca in curand vor tunde si ei la 10 lei de cap.

  15. unde se coafeaza atat Udrea cat si Antonescu in cazul in care a acceptat invitatia cucoanei..
    Glumesc.. tunsul pentru mine e ca si taiatul unghiilor, sunt barbat si nu am nevoie de cine stie ce profesionisti sa-mi umble prin par, oriunde e un scaun liber , ma asez si-i spun sa taie, sunt atent pe ce pune foarfeca, apoi il las sa-si faca treaba.

  16. Se plangea cineva ca nu exista frizerii cinstite in sectorul 1. Exista. La una dintre ele, in Pajura, lucreaza sotia mea. Ea este si frizerita, si educatoare, de pe 15 septembrie. Si le face cu profesionalism si pasiune pe amandoua.

  17. D-le Ciutacu,

    Ceea ce publicati si , ceea ce faceti in viata de zi cu zi,ma determina,pana acum,neconditionat, sa va apreciez mult si sa va iubesc,in sensul bun al cuvantului…
    Nu stiu cum ati arata daca v-ar tunde un hair-stylist;dar sunt convinsa ca nici din curiozitate nu veti calca pragul unui asemenea.

    Cu toata aprecierea,
    Ioanap

  18. Se duc meseriasii , ramanem cu hairstilistii .
    E valabil in toate domeniile.
    Sa-i dea D-zeu sanatate lui Nea Aurica si D-nei Nina , ca daca incapi pe mana unora ca Dartza Partza, iti pune parul pe bigudiuri si ti-l face suvitze.N-ai cum sa te dai la ei ca intri in conflict cu legea antidiscriminare si uite asa ne luam ramas bun de la ciorba de fasole cu costitza, dupa care si in somn imi curg balele si ne indreptam cu ambele degete spre Sushi.

  19. Pentru ca tot o impopotanam limba romana cu fel si fel de expresii ciudate, de ce n-am accepta termenul “beautician” pentru tot ceea ce reprezinta ‘infrumusetarea, intinerirea’ noastra” Este un termen atotcuprinzator. “Servicii coafor stilist’ in programa de bacalaureat mi se pare total deplasat.
    Off topic: Asteptam mai degraba un subiect cu tenta macar politica la emisiunea Dvs. la ora 21:OO!!!Pana atunci facem turul orasului, dar nu in cautarea frizeriei.

  20. Am vazut mai demult, pe Discopery, un documentar despre cheliosi.
    Unu’ din aia de care-i plac lu’ Badea spunea: “Nu esti chelios adevarat daca nu te razi singur pe cap.”
    Ei, se pare ca sunt cam de 10 ani un chelios adevarat. 🙂
    Gilette, BIC, Philips, pamatuf, PASTA de ras (nu spuma)… si am numai 31 de ani. 🙂

  21. To “No sweet”:

    Se spune bigudiuri (de la “be good”), e un neologism preluat, dar care nu mai e trendy. Ma bucur ca mai exista si oameni cu bun simt, care mai si intreaba atunci cand nu sunt siguri de ceva. Toate cele bune !

  22. Eu ma tund/aranjez, manichiura, pedichiura in acelasi loc din 1990 (un coafor mic, de cartier). Fara exceptie. Doar coafezele le-am schimbat intre ele. Nu sunt cu ghiuluri ca-s tinere toate, dar lucreaza de pe vremea lu’ nea Nicu. Au invatat la scoala de atunci.

  23. Mă amuză şi pe mine snobăreala cu “hair stylist”, ca şi cea cu “make-up artist”. Şi îmi aduc aminte că am citit, într-un roman englezesc de prin 1930, de un frizer celebru din centrul Londrei, care, într-o epocă în care termenul de “hair stylist” ajunsese la modă, prefera să scrie pe firmă, simplu, “Barber”.

  24. Cand vad frizurile realizate in direct de multi “stilisti”, ma gandesc ca nu m-as da pe mana lor nici sa ma plateasca. Pe mana lu’ Darta, nici atat.Uitati-va un pic la aspectul sau. Puneti un psiholog sa-l analizeze.
    Apreciez munca bine facuta, de oameni dedicati muncii lor, chiar daca e salon de cartier. Este vorba de orice fel de munca atunci cand e facuta foarte bine de oameni obisnuiti. Pana la urma cine le confera celebritatea? Probabil, tot dvs. presa.

  25. Update: ca sa va pice bine ascultati si motivatia Monicai_Colombeanu. Am ras copios.

  26. @belzebut – bigudiuri am vrut sa scriu si eu, dar grabindu-ma mi-a iesit altceva, am vazut dupa ce am dat trimite:( oricum ar fi tot nu eram sigura ca asa se scrie, THANKS:)

  27. Pe mine ma tundea un nene , in cartier, contra a 50 mii. Ieftin si bun. Are un caniche negru pe care il cheama Nero. Este simpatizant PRM, mereu face politica, are poza lui Wadim sub sticla ce acopera masa. Mai are si un calendar tot cu Wadim. E ferm convins ca Guvernul Mondial si francmasonii doresc sa distruga Romania. Reprezentatul lor in Romania este Isarescu iar Pingelica e singurul care s-a opus si l-au omorat pt. asta. E un tip simpatic, te tine de vorba, abia mai pleci din stabiliment. De obicei, il tromboneam rapid: “hai mai repede nea’ Cristi ca incepe meciul pe GSP si vreau sa vad etapa”.

    Fiara.

    PS: Altfel, tipul e ok, respecta normele de igiena, nu barbiereste cu briciul. Evident, nu da bon si nu baga in casa.

  28. Ciutacule,

    Nea’ Aurica al tau, barbiereste ? Cu biricul ? Daca da, e cam nasol , ca n-are voie dupa cum zice la Reglement. Baga in casa banul si da bon ? 😉

    Fiara.

  29. @Victor
    Bun spus. Baga si partea a doua, aia cu “Au intinat idealurile croitoriei”. Si partea a treia, si-a patra…, ca multe tampenii s-au banalizat.

  30. Ai păr – ai probleme!
    Mie îmi place să clămpănesc alt termen, fără de care nu se mai poate: SPA! Şi uelnes, fireşte.

  31. Oaia se tunde din frageda pruncie la frizeria de langa bloc.

    Scandura de lemn cu ajutorul careia ajungeam la nivelul frizerului pe scaun cand eram doar un smoc de par, se afla in continuare langa dulapul cu foarfeci, masini de tuns si alte cele, pentru ca si alti pui de oaie sa se bucure de ea.

    Vorba frizerului, tine capu’ sus!

    Oaia carliontzata.

  32. Ciutacule,

    Si nu se zice “salon de infrumusetare” ci Beauty Salon, da ? Hair Studio, Hair Salon, etc.

    Fiara.

    PS: Ce muzica se aude in BACKGROUND la nea’ Aurica ?

  33. Eu ma misc bine, merci. Aurica il chema si pe frizerul meu, de la Opereta veche, de pe vremuri, cand tu nici nu erai nascut. Pe urma am trecut la nenea Carol sau Corci, de venea si la domiciliu. Sigur, toate astea sunt fitze, hair-stylist si make-up-ist si autostopist si sinonimist etc. Traim intr-o perpetua fictiune, totul este fals, efectuat la comanda si doar de fatada. Chiar si dialogurile astea, nu stiu cui folosesc ?

  34. Povestea asta cu frizeria seamana destul de mult cu dragostea nedisimulata a Cetepeului pentru Dacia 1300. Mi se pare irelevant cum se numeste prestatorul de servicii (i.e. frizer sau stilist), si nu ma impresioneaza notorietatea proprietarului stabilimentului. Ma intereseaza sa fiu tratat respectuos, sa fiu tuns bine si sa platesc un pret decent. Eu merg la un salon unde se ingrijeste de mine un tip a carui titulatura e probabil “junior hair stylist”, care are parul verde si sculat in cap. Sunt multumit pentru ca ma tunde bine, pentru ca prosoapele, ustensilele si suprafetele sunt curate, pentru ca salonul mi-e usor accesibil si pentru ca platesc doar 40 lei.

  35. Ai dreptate in ceea ce spui, chiar fratele Getei Voinea pe care o invoci spunea intr-o emisiune de-a ei cum peste noapte nu mai ai cum sa fii frizer, e musai sa te numesti hair-stylist. Cu toate astea unii din ei sunt oameni care stiu intr-adevar meserie, au facut o multime de cursuri in strainatate iar a tine mereu pasul cu “tendintele” si a multumi o sleahta de parveniti fitosi nu e deloc usor.
    Bineinteles nu e vorba despre de-al de Darta asta, exista si oameni cu adevarat buni in meseria asta care nu sunt disperati sa se afiseze in tot locul.

  36. Domnu’ Victoras, io am o par-stilista care e prietena mea cea mai buna, ma face la ea acasa,noroc ca sta la curte si nu o reclama vecinii de palier. Plus ca ea lucreaza si pe la “televisiuni” in aceeasi calitate de par-stilist. Deci m-am scos, nu?

  37. @Homo scelerosus: CTP adora Dacia 1300 din fata Casei Scanteii si pana-n parcarea unde-si tinea la umbra Freelenderul. mie chiar imi place sa ma tund in cartier. bine, el nici n-are ce tunde, deci trebuia sa-si gaseasca alta demagogie de promovat. ca nu-i usor sa bagi 300.000 euro intr-un ziar nou.
    @Dana: da’ de unde stii ca Darta chiar nu tunde bine?

  38. Uite k la userii blogului tau le plac si posturi fara politica , nu ma asteptam sa ai atatia vizitatori intr-un timp asa de scurt ! Bravo tie sau lor ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.