Esti aici:
Prima pagină > Blog > Chestii, socoteli > Au întinat nobilele idealuri ale frizeriei

Au întinat nobilele idealuri ale frizeriei

Citeam ieri dezbaterea profundă iniţiată de muza mea perpetuă. Cred că m-a marcat, fiindcă azi dimineaţa m-am trezit croit să scriu ceva tangent la temă, mai facil, dar care mă roade de multă vreme încoace. De nişte ani, nu mai avem frizeri şi coafeze, ci hair stylisti(e). Cred că de la pogorârea legandarului Dârţă printre noi, muritorii păroşi cu televizoare-n case. Nu mai avem frizerii şi coafoare în marele oraş, ci saloane de înfrumuseţare. Starurile genului, vezi Geta Voinea ori personajul de mai sus, joacă-n reclame şi/sau au ajuns staruri tv. Cu Geta chiar am avut fericirea de a fi, vorba lu’ ţăranu’ de Badea, chiar coleg de trust.

Mi se pare o dileală la cap. Deşi am şi posibilităţi financiare suficiente, şi eventual acces peste rândul de snobi la zisele saloane, mă tund şi mă bărbieresc, cam de când ne-am mutat în Rahova, cu foarte rare excepţii, la Mario&Ella. Este o (un) frizerie/coafor de cartier de la parterul unui bloc comunist, dotat(a) civilizat, curat(ă), care aparţine unui mic industriaş simpatic şi respectuos care a făcut primii bani adevăraţi după Revoluţie vânzând (la propriu) gogoşi. E locul unde nu stau la coadă (sunt programat perpetuu) şi unde, după caz, nea Aurică (mai des) şi doamna Nina (mai rar) ştiu exact ce să scoată dintr-o faţă de grătar de mici.

Amândoi sunt frizeri(ţă) cu mână şi experienţă adevărată de pe vremea lu nea Nicu, amândoi s-au adaptat (fără fiţele vânturate-n zilele noastre) la cerinţele şi pretenţiile democraţiei lu’ peşte fript, amândoi îşi fac meseria remarcabil. Nea Aurică e, ca imagine şi talent, definiţia frizerului: ţigan (ho, activiştilor civici, nu săriţi, e apreciativ, nu discriminator!), dat cu briantină, ghiuluri pe degete, cămaşă şi cravată sub halat, realmente impecabil. Nu mă lasă să mă ridic de pe scaun, poa’ să pice guvernul în direct, până nu termină lucrarea: tuns, bărbierit, spălat pe cap, frecţie, uscat, spumă, fixativ, ceară de luciu. Pe lângă el, ăştia alde Dârţă au întinat nobilele idealuri ale frizeriei. Voi cum vă mişcaţi în povestea cu foarfece?

UPDATE: Dat fiind că prima ştire jurnalului Antenei 3, care tocmai se difuzează, este despre reţinerea permisului de conducere al Monicăi Columbeanu, cred că, totuşi, trebuie să-mi fac o programare la Vali Dârţă. Jenico, pregăteşte odată costumul pepit cu vărzucă la gât pentru şuviţele alea de care vorbeam!

Comentarii

comentarii

Similar Posts

78 thoughts on “Au întinat nobilele idealuri ale frizeriei

  1. M-ai înveselit dulce-amar şi chiar aveam nevoie.Subscriu la tot ce-ai spus pentru că mă simţeam oarecum stresată că eu n-am stilist…glumesc.Îmi pare bine că eşti chiar aşa cum pari,normal,fără “fite-n cap”.

  2. Ei bine nu, inestimabile, Aurica al meu – maruntel, mustacios ( mustata de-aia fina, ca o lama deasupra buzei superioare, ca un herpes mai intins ) – mexican fiind, a plecat in Eretz prin anii ’70, ’80 !

  3. Eu nu prea ma las pe mana oricui,pentru ca sunt patita.Am un salon favorit de coafura in Iasi pe care il frecventez,la nevoie,la fel cum am si un dentist favorit ,tot in Iasi.Pe mana celor de la mine din oras nu ma las,pentru ca mi-au demonstrat ca nu se merita.De doctori nu prea am nevoie,pentru ca o am pe mama ,deci stau bine,spre deosebire de altii.In chestii de astea care par lipsite de importanta la prima vedere,dar care iti pot crea un oarecare disconfort,merg pe recomandare.Poate la barbati aspectul fizic nu e asa de important,dar la femei…

  4. Pe vremea cand eram student la Iasi si mancam doar cartofi prajiti si oo 🙂 fierte de rupt in cur ce eram ma tundema la o frizerie de la Spitalul CFR. Era cea mai ieftina din oras dar tot timpul ma gandema ca poate frizerul tocmai a avut inaintea mea un client la o operatie de apenticita. In rest, cu 3 lei plecam si frzat si cu povesti hazlii despre operatii, medici si tot felul de alte porcarii. Tipic comunist, cu tuburi goale de fixativ in geam si poze pe pereti cu freze gen Badea (asta e de la protevist).

  5. Vad ca tactica lui Basescu incepe sa dea roade!
    Prea multa ciorovaiala unul cu altul intre cei care facand o clipa de armistitiu l-ar putea doborî!
    Dar, cred ca se prefera riscul de inca 5 ani maro!

  6. Domnul Pieleanu isi revine si sper sa ramana asa.Transmite salutari din partea tuturor privitorilor antena 3si2 hai si 1.

  7. 10q pentru ruperea de ritm, e benefica!
    Esti destept in cap, coane! Ne saturasem de itze si udreli 😉
    Acum parerea mea:
    Frizer, coafeza, hair stylist(e), ce mai conteaza cum isi spun daca te tund/coafeaza bine de iti vine sa le lasi bacsis?? Totul tine de profesionalism, se respecta si te respecta e ok, daca nu ar trebui sa se lase si ei pe mana noastra 🙂
    Si povestea:
    Cu recomandare m-am infiintat acum vre-un an la o coafura, Jacqueline, madam Jaqueline era de fapt musiu Jacques, dar asta-i alta treaba 😉
    In rest, fetele profesioniste, era curat, elegant, atmosfera politicoasa, produse bune, de marca si te simteai bine ingrijita.
    Faceai programare, nu asteptai, plateai cu card-ul daca n-aveai marunt, nici prea piparat, nici ieftinica, intr-un cuvant BUN.
    Plecai proaspata, radiind si stiind ca se vede ca ai fost la coafor iar bacsisul iti sarea singur din portofel.
    Acum, vreo doua luni, musiu Jacques hotari sa se retraga si sa-si lase pupila sefa de coafor care in cateva zile isi schimba denumirea in salon si se umplu de fum de tigara de ziceai ca iesi din cine stie ce bomba!
    Fetele curatele si profesioniste se schimbara cu unele cu coame colorate si pline de inele si pe degetele de la picioare, par pe jos si scaune lipicoase de fixativ.
    Facusem programarea, am asteptat vreo ora, ma gandeam ca nu trebuie sa judec oamenii dupa aspect si apoi ma si grabeam ca aveam o intalnire.
    Din pletele-mi in vant am iesit cu cu trei fire iar parul imi batea intr-un blond verzui cu iz de mucegai statut si cu aspect de matura incalcita!!
    Cred c-am speriat si taximetristrul ca a uitat sa puna ceasul…
    Noroc ca intalnirea nu era intalnirea vietii si-am putut s-o aman pana am devenit decenta, oarecum …
    Si-au pierdut clientele si cre’ca isi blesteama zilele dar eu acolo nu ma mai intorc nici daca se cloneaza musiu Jacques !!
    Acum, mi-am gasit alta coafeza si astept sa-mi creasca parul 😉 pana la vara imi fac cositza…

  8. @Virgil si normal off topic
    Cand am citit intrebarea “Auzi, da’ unde te-ai tuns pana acum? Si de ce ai venit la noi?” si replica de final :”Daca nu-ti place nu mai vii data viitoare…” nu m-am putut abtine sa nu rad cu lacrimi aducandu-mi aminte de o “asistent manager-a” adusa si pe post de tziitoare oficiala a unuia dintre actionari.
    Donsorica in cauza, otara cam ofilita si pavoazata din plin dar cu pretentii de diva cum aparea vreun mascul prin zona venea radiind si spunand la oricine vroia s-o asculte sau nu, cum respectivul “a facut subit o pasiune” pentru ea in cele 10 minute cat i-a inregistrat un contract.
    Intr-o zi, ma intorc epuizata din batutul in lung si in lat al frumoasei noastre capitale, si aud urmatoarea conversatie la telefon :
    (era pe difuzor pentru ca donsoara isi lacuia unghiile):
    El:- Alo, buna ziua, firma X?
    Ea:- Alo, da, de ce?
    El:- Ma numesc X-ulescu si doresc sa fac o comanda, la departamentul vanzari, va rog.
    Ea:- De unde aveti numarul asta de telefon si cine v-a pus sa sunati?
    El:- Conteaza?
    Ea:- Da. Normal. Aveti firma? Unde e firma?
    El:- Pagini Aurii. Da, am o firma care ar avea nevoie…
    Ea:- Sunteti insurat? Aveti copii? Cati ani aveti?
    Mi-a cazut cerul in cap! Nu am mai stat sa aud continuarea, mi-am adus aminte subit ca e ora 18:00 si ca ar fi trebuit sa mi se termine programul:)
    Dupa vreo doua zile a plecat… plangand… “pagini aurii” era contractul din care seful ei o platea regeste:))

  9. de ce vrea PDL asumare? ca sa-l scape pe basescu de povara explicarii faptului ca nu s-a facut nimic in mandatul sau si agenda lui a fost incarcata numai cu scandalui politice, demisii de ministrii, mape profesionale, scrisorele si paharele de visichi baute la Golden SPritz.

  10. Salutare Victor,
    eu, nefiind persoana publica am hatarat acu’ ceva luni da zile ca sa imi las buclele mai mari.. asa de experiment ca sa vad si eu cum este sa ai plete. Pana acum, rezultatul este, mai multe munca cu intretinerea lui si plete in ochi cand joc baschet. Inainte de a decide sa-mi las parul sa creasca in voie, ma tundeam la o frizerie unde tanti de acolo faceau treeaba buna. Imi aduc aminte acum, ce naspa este senzatia, atunci cand schimbi frizeru’, cand nu stie cum sa te tunda sau mai rau, sa mergi la unu care nu are nici o treaba cu foarfecele :(.

    Tot respectu’ ..

  11. Eu ieri m-am tuns zero jumate , pentru ca persoanele de sex feminin pe carele cunosc sunt de parere ca nu imi sta bine tuns zero si nici sa ma rad in cap nu este pentru mine !

  12. Si “hair” si “stilist” este cam mult.Daca nu participi la chermeze cu lumea “buna” unde sunt copii minori etc. nu poti tunde.Eu nu m-as lasa pe mina unuia care are o astfel de “mecla” ca cea din imagine nici mort.Ai nostrii “culti” baga “stillistul” in casa!

  13. Victore, imi place din ce in ce mai mult blogul sotiei tale! Am inceput sa va indragesc pe amandoi (bineinteles, si pe Vladut :)) si ma binedispun si, totodata, ma informez citindu-va blogurile. Felicitari!!!
    Parca la un mesaj anterior intrebai pe cine am vrea sa vedem in emisiune….eu as vrea sa-i vad pe “Fiara” si pe “Sukarit”. Sigur va fi o emisiune memorabila. Ii admir pentru ca sunt inteligenti, funny si poseda un f mare bagaj de cunostinte 🙂
    Va pup pe toti cu drag,
    Adriana

  14. cat despre tuns…la mine e mai complicat ca am parul ondulat….mult timp l-am avut lung….apoi m-am tuns scurt, brusc….tot in Rahova m-am tuns, la Petre Ispirescu, pe colt 🙂 (nu stiu cum se numeste ‘salonul’)…am ajuns acasa, am luat foarfeca si mi l-am mai scurtat eu, pentru ca nu ma facuse cum vroiam 🙁
    altadata am fost la un alt salon ca sa imi indrept parul….nu pot sa uit ce mi-a zis coafeza dupa ce mi l-a indreptat si scurtat un pic: “Nu-ti sta rau….”….Acum, ultima oara cand m-am tuns….l-am rugat pe sotul meu sa ma tunda (stiu ca pare ciudat)…imi place cum imi sta….pur si simplu am ajuns la concluzia ca foarte putine coafeze/ frizerite sunt competente, indiferent de oras….si, pana la urma, e vorva de ‘look-ul’ meu, nu-mi place sa arunc cu banii aiurea
    nu-mi vine sa cred cat am povestit :((…sorry

  15. daca as mai sta in bucuresti..ceea ce din fericire pt mine nu mai e de actualitate :))…cred ca as apuca sa ma tund in vizitele in provincie. experiente triste cu marile saloane bucurestene…probabil si fiind in necunostiinta de cauza..am facut alegeri mai putin inspirate….si probabil baietilor le este mult mai usor..noi fetele suntem mai “fixiste”….
    pt Cristina un stomatolog bun..testat de n-ori…zona brancoveanu… http://www.ghidul.ro/index.php?menu=firma&FirmaID=36841

  16. @Adriana: te-ai tuns, cred, la Mario&Ella 🙂 daca e cum iesi din Ispirescu pe Calea Rahovei, pe dreapta, atunci ai fost in proximitatea augusta a lu’ nea Aurica

  17. Victore,
    Si tunsul e o arta.
    Daca una are capu lovit cu tigaia-n crestet, trebuie sa stii sa-i scoti profilu. Daca are sapte vartejuri, trebuie sa tai asimetric, sa iasa bine forma. Daca are prea mult par, trebuie sa stii sa filezi cu foarfeca normala, nu cu aia cu dinti, ca se vede. Tre sa stii compozitie, sa simti culoarea si degradeul. Daca vrei sa faci arta din asta. Pentru fata ta de mici, si a colegului Badea care e tuns ca naiba, da acu e mai bine totusi, fata de cum era, deci, pentru voi, merge si la nea Aurica.
    Dar ai dreptate, basinile sunt multe in domeniu, si penibilul este dupa usa.

  18. Mi-am alocat 30 de secunde de imaginatie perversa. Situatia prelucrata ar fi urmatoarea: tu, in salonul de coafura al lui Dartza , el jucandu-se liber cu freza ta, amestecand culori si bretoane in capul tau… God, what a hell!

  19. Vazut clipurile alea cu Dartza si Naomi la majoratul ala? Eu as zice ca au intinat un pic mai mult decat niste nobile idealuri. Plus ca, teoretic, astia sunt aia care ne dau lectii de stil, rafinament si bun gust…

  20. Chestia cu tunsul e una dintre cele mai misto indeletniciri care s-au inventat spre relaxarea barbatilor :).

    Si ma bucur sa vad ca tot la frizeri seriosi ai ramas ! De la nea Titi de la Sinaia ai trecut la nea Aurica…

    Ps.
    Si eu tot in cartier ma tund, dar pe Novaci… Acum e mai nasol ca Oana (frizerita mea favorita) s-a mutat pe Salaj…

  21. „Opriti placerea la domnu!” este volumul memorialistic cuprinzand peste 400 de pagini, volum pe care l-am scris ca urmare a experientei personale acumulate in patrarul de veac jurnalistic. 18 ani (1967 – 1985) am fost reporter al Radioteleviziunii Romane realizand, printre altele, in exclusivitate, ultimii doi ani de existenta a emisiunii „Reflector”. Dupa obtinerea azilului politic in S.U.A. mi-am continuat activitatea gazetareasca fiind colaborator al Vocii Americii si infiintand revista saptamanala „Clipa”. Felii din viata culiselor Radioteleviziunii alcatuiesc grosul acestui volum. Sunt si alte amintiri, dar si un capitol substantial de analiza a prestatiilor actualelor „vedete” (circa 30) ale audiovizualului mioritic.
    Fragmente din aceasta carte se pot citi la:
    http://lectura.bibliotecadigitala.ro/?p=180
    http://www.romanianyellowpages.com/newspapers.html

    Cartulia in integralitatea ei sta la dispozitia doritorilor atunci cand click pe primul link.

    Sfantul Google mi-a oferit adresele de bloguri ale unora dintre aceste personalitati si imi ingadui sa postez pe fiecare dintre ele fragmentele care-i privesc pe respectivii. Deloc magulitoare, unele dintre aceste opinii, au scopul tragerii de maneca a impricinatilor, care au astfel prilejul fie sa-si etaleze fie narcisismul imun la critica sau, fie, dimpotriva, sa le bage la cap si sa incerce sa-si corijeze prezentele. 18 ani de meserie imi confera o oarescare credibilitate ca analizele „sine ira et studio” au un background profesionist.

    Băiat de cartier
    Unii ar numi-o cusur…

    Greu de găsit, aproape imposibil, un alt personaj din lumea audiovizualului mai potrivit pentru adjudecarea acestui premiu, decât domnul Victor Ciutacu. Naturaleţea sa în etalarea acestei calităţi îl face imbatabil. Calitate am zis? Unii ar numi-o cusur… Mă rog, fiecare cu părerea lui. Eu cred că e, mai degrabă, ceva recomandabil pentru un personaj care are drept ţintă majoră cantitatea şi nu calitatea audienţei. Deşi, drept să fiu, nici la acest ultim capitol dl Ciutacu nu stă prea rău. Cu condiţia ca receptorii mesajului să aibă o oarece afinitate pentru modul mai lumesc de interpretare şi exprimare a realităţilor de zi cu zi. Eu, unul, mă număr în rândul acestei categorii. Nu şi atunci când, destul de des, dl V. C. îşi iese din pielea jurnalistului şi i se trezeşte un fel de instinct iacobin, gata să trimită la ghilotină pe oricine suge sângele boborului.

    Nici lauda de sine din blogul domniei sale nu ar mirosi a bine, dacă nu o priveşti ca o autoironie, ceea ce, spre bănuitul său merit, pare a fi. Oare, pare numai? Una peste alta, însă prestaţia ciutaciană merită să fie urmărită.

    Valentin Verzeanu

  22. Apropo de barbierit… eu tot incerc sa gasesc pe la noi ceva produse mai bune decat astea de se gasesc pe toate drumurile, dar si la preturi rezonabile. Ma rog… calitatea se plateste. Dar as vrea sa platesc pentru calitate, nu pentru cat baga astia in reclame la TV. Ceva sugestii? Pe afara am vazut ca sunt o gramada, dar la noi nu am reusit sa gasesc decat ce au la barbierit.ro. A mai auzit cineva de ei? Hai bafta la brice.

  23. @Razvan. Nu e barbierit.ro ci barbieritdelux.ro. Iar frizerie d’aia ca lumea de face toti banii gasesti la Gentlemen’s Barber.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.