Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Argentinos Juniors, ţara noii făgăduinţe

Argentinos Juniors, ţara noii făgăduinţe

UPDATE: 25% din salariile de la stat, 15% din pensii şi ajutoare de şomaj, totul în minus, desfiinţarea subvenţiilor, supraimpozitarea veniturilor suplimentare ale angajaţilor din sistemul public. Băsescu latră la televiziuni şi cântă pe puntea Titanicului, dar avem Sarea şi Poşta. Argentina, here we come!

Vorbesc şi scriu de vreun an ca televizorul: România urmează, pas cu pas, traseul economic al Argentinei în relaţia de tristă amintire cu FMI. Zi de zi, ceas de ceas, realitatea mă confirmă. Pentru că nu sunt neam de grec şi nici nu vreau să mă apuc de predicţii pe bani, m-am gândit că, dacă tot facem o nouă Constituţie, e bine să schimbăm numele ţării. Nici măcar nu mai  e nevoie să recunoaştem datoriile externe, făcute pe alt S.A. intrat în lichidare. Să fie Argentinos Juniors!

P.S. Poate n-ar fi deloc lipsită de interes menţiunea că, după Revoluţie, toate înţelegerile cu FMI (alea puţine) s-au semnat de guverne româneşti din care Traian Băsescu a făcut parte sau pe care le-a pus el. Prietenii FMI ştiu de ce…

Comentarii

comentarii

Similar Posts

110 thoughts on “Argentinos Juniors, ţara noii făgăduinţe

  1. Am incurcat-o ! Pai ala batranu imi dadea lunar cam 30% din pensia lui ( aprox.1200 lei ). Sa inteleg ca mi se va aplica si mie procentul asta ? Sa-l ia dracu pe basescu asta si pe femeiu lui cu tot !

  2. Ascult discursul Capitanului…
    BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOCCCCCCCCCCCCCCCCCCC, unde esti Boooooooooooooocccccccccccccccc?
    Asta trebuia sa fie discursul tau….

    Cum era aia?
    “Sa traiti bine!” Traim…
    Un fleac, ne-ai ciuruit!!!

  3. Eu zic că a fost cântecul lebedei. A mai dat o sută la salariu.

  4. Chiar daca-s plina de draci, nu pot spune decat ca ne meritam soarta! Cu varf si indesat!Stam cumintei, acceptam, liniste, pace… ne-am invatat… Merge si-asa…

  5. Ciutacu eu cred ca Basescu te iubeste iar tu-l urasti degeaba:
    – a taiat din pensii si ajutoare de somaj ca sa-ti pastreze cota unica.
    – a redus salariile de lux ale profesorilor ca sa nu-ti mareasca tie TVA-ul.

    Nu-i asa ca-ti pare bine ca a iesit presedinte? Cred ca da.

  6. Ne-au facut praf. Ne-au pus la pamant.
    Ne ridicam. Ne scuturam de praf. Si ii distrugem si noi la randul nostru.
    Avem puterea, dar ne mai trebuie minte.

  7. Incepand cu 1 iunie 2010, se vor scumpi medicamentele. Tot atunci se diminueaza si pensiile cu 15%. Pana acum, n-a fost cazul sa-mi ajut financiar socrii, dar e clar ca va trebui s-o fac. Si cu ce??? Am “norocul”sa lucrez in mediul privat, cu un salariu de 1100 ron, din care sa-mi tin si sotul somer, si fiica. Mie nu-mi va taia nimeni 25% din venit, dar voi ajunge sa-l dau de bunavoie ca sa-mi sustin socrii. Tot “noroc”, parintii mei deja s-au dus, n-au mai ajuns sa fie pensionari.Nu mai trebuie sa-mi fac griji si pentru ei.
    Niste jigodii de ultima speta, acesti guvernanti.Nu doar impotenti, ci si rau-intentionati. Vorba lui C.T.Popescu, Ceausescu a fost impuscat pentru mai putin…
    Sunt extrem de curioasa cat de bine le este acelor 5 milioane de imbecili (imi asum duritatea termenului) care l-au votat pe nenorocitul de marinar, cu gasca lui oranj cu tot.Sper sa le fie la fel de bine ca parintilor mei.Dumnezeu sa ma ierte. Si Dvs., domnule Ciutacu, va cer scuze pentru termenii ireverentiosi.

  8. Diminuarea contrabandei şi evaziunii fiscale

    Fostul contrabandist comunist de succes – domnul Preş. TB a făcut azi la 18:00 pm, cu o întârziere de 20 de ani, propunerea din titlu, pe care, ca una ce vine de la un specialist, i-o respect, deoarece se referă la activitatea de bază a economiei Băsescu-Boc. Nespecificând nivelul reducerii, consider că procentul de 90% ar fi suficiennt pentru a depăşi momentul greu al existenţei noastre naţionale.

  9. Yessssss, romani savurati ce ati votat….!!! Bucurati-va…., daca mai puteti…
    Si pe mine ma afecteaza , nu zic nu , si , posibil destul de serios , dar EU si o buna parte din “contrashi” STIAM la ce sa ne asteptam , si ,pot spune , ca eram pregatiti de tot ce poate fi mai rau ; dar am norocul ca am invatat MULTE DE LA VIATA , si stiu sa restrang “atat cat mi-e patura”…. Sa-i vad pe cei care nu stiu (si au votat portocaliu) … 😉

  10. Argentina si Grecia au iesit in strada sa isi strige nemultumirea. Nu se va intimpla asa ceva in romania. Toata lumea stie asta inclusiv presedintele. Sa traiti bine!

  11. Domnule Ciutacu:va iubesc si va admir la un loc cu MIRCEA BADEA,GADEA,DOMNUL STAN ,RADU TUDOR si ORESTE.Va doresc din inima sa fiti mai tare, mai bun si mai incisiv .Va doresc foarte multa sanatate si putere sa-i doborati pe nenorocitii astia de basisti.

  12. eu as aplica masurile astea pentru 50 si ceva la suta din populatie
    nu-i corect?
    nu i-au votat pensionarii si bugetarii????
    sa ceara bani de la manelisti…..

  13. Victore, de la voi astia din media, care aveti puterea sa miscati ceva mase de oameni poate veni savarea. Poate gasiti vreo solutie sa mobiliztai lumea sa iasa in strada sa ceara demisia guvernului si a lui Basescu care a gestionat si girat haosul. Eu as iesi, fara gluma, desi nu ma atinge absolut deloc toata mascarada asta, pt ca nu lucrez… :))

  14. mai pupati-l mult in C U R pe baselu si nu va mai da nimik..cine la-a votat sa se spele cu el pe cap..sper din toata inima ca pensionarii sa moara de foame si de boala in casa…profesorii la fel..sa le ia banca casele si masinile…l-ai votat..suportati…prea s-au bucurat toti..auzi la ei moguli,sare ,posta,vantu,voiculescu…v-a tras-o basescu de v-a rupt..si ce o sa va mai rupa…la fel ca pe copilul ala…

  15. eu zic ca bou de chioru&pdl ,udmr+,,independentii” NU AU FACUT DESTUL .
    armata , securistii , pensiile speciale , pensiile pe caz de boala , pensiile anticipate , absoulut toate subventiile ( agricultura inclusiv ) , aparatul administrativ birocratic urias , investitiile gen soseaua de 40 si ceva de km care a costat aproape triplu decat pretul mediu cu care a facut america national highway ….etc.
    ce anume nu intelegeti CETATENI ?!!!!.
    ca viata NU e o pomana continua ci o lupta . ca nu e nimeni obligat sa te tina in spate ca tu saracu nu poti sau nu sti ( hai sa-ti dam si pe nevasta ca tu poate nu esti in stare sa faci rost de pasarica ) .
    ca boierii aveau deficit ( cheltuiau mai mult decat luau de la noi , fraerii ce respectam ca iobagii legile lor si le platim impozite ca sa aiba ce imparti dupa cum au inters sau ii duce capu . ei ii zic ,,administrare” ) .
    aveau cateva solutii : sa tipareasca hartii ( inflatie si ne lua naiba ca in anii 90 ) , sa se imprumute si iar ne lua naiba ca ajungeam sa platim taxe mai mari in viitor si probabil mai bine de un sfert se duceau pe plata dobanzii ( sau ajungeam ca si grecia in incapacitate de plata ) ..sa mareasca taxele , accizele , amenzile ,autorizatiile etc. si astfel sa pedespeasca pe omu care se zbate sa faca ceva . cand incurajezi statu la stat sau degeaba ( pe banii altora ) si furi 9 impozitezi ) pe cel ce munceste/produce (intelectual sau fizic) o sa ajungi sa imparti un mare 0 ( zero ) . din pacate pentru unii rasa umana NU e sado-masochista .
    ps: somaju in romania e de 30 % . cum ? avem somaju oficial + 3 milioane de tarani care dau cu sapa , cresc o vaca , un porc , 10 gaini ..sa nu moar dracu de foame ( ei sunt numiti de statistica p…i : munictori ocupati in agricultura) + 800.000 asistati social ( fara nici un venit ) + 1 milion care e plecat .
    deci data viitoare cand mai dati legi/ordonanate/directive/decrete vedeti sa fie una care sa anuleze aberatia care le voie la firme sa aduca muncitori din afara . nu sunt firmele de acord , nu ii pot califica la locu de munca ( pana si pe vremea lu ceasca se putea ) ..etc , nu au decat sa se care dracu in china sau maroc.

  16. Ma intreb cat va dura pana la urmatorii 25% la salarii,15% la pensii s.a.m.d.
    Populatia din Romania ( majoritatea ) se afla ca intr-o nacela cu balonul gaurit si tot arunca balast ca sa se mai ridice un pic dar pana la urma se va prabusi .

  17. abea astept momentul! am curtea plina de bolovani carora le place zborul!

  18. mi-am rupt cateva minute din timp sa te injur de mama,(pe blogul lui CIutcu), nASULE, si sa-ti multumesc pe aceasta cale,ca l-ai ajutat pe bASESCU sa-i prosteasca pe prosti si sa iasa presedinte, sa dea cu tara in gard,atunci cand o sa iasa lumea in strada si nu o sa mai poti sa-ti ti emisiunea de frica o sa fiu unul din cei care o sa-ti bata cu bata in geam la parter la b1TV. cu stima Bogdan din Hunedoara

  19. Hai ca i s-a stins flacara violeta lui Aliodor(si ramase prezidentu’ fara inspiratie).

  20. România se va asemăna cu Argentina doar dpdv al situaţiei economice. Lupte şi manifestaţii de stradă cum au avut ei, nu vor fi, pt că românului îi place să fie călărit şi sodomizat de oricine a aterizat cu chef de joacă în ţara asta. Barbari, turci, tătari, unguri, ţigani, homosexuali, diplomaţi/soldaţi americani, toţi ne-au călărit cum au vrut. Românii nu au smanes-urile la fel de mari ca ale grecilor sau ale argentinienilor. Nu vor ieşi în stradă, ci vor deveni găinari furând de la vecinu’ rufele de pe sârmă, capacele de la autoturism, fasolea din hambar,etc. Nici gând să iasă în stradă şi să-l trăznească cu bolovani în chelie pe Le Mariner pt că i-a adus la sapă de lemn. Mai rău ne trebuie, muuult mai rău !

  21. Au pus bomboana pe coliva romanul sare la bataie doar pe burta goala.
    Urmeaza discursul final ca cel al lui Ceausescu din 21 decembrie 1989,va dau 100 de lei in plus la alocatie.

    Ps.
    In curand se va intampla ca in decemrie 89
    ne intalnim la Inter pe baricada puteti conta pe mine.

  22. nu am mai scris de mult la tine,nu-ti vine sa exagerezi,Victore?
    e in stare romanul de <>?

  23. Scuze revin cu o intrebare pentru dl.Ciutacu;

    -Crezi cumva ca romanii vor avea remuscari daca isi mai impusca un conducator?.

    Mie nici ca imi pasa.

  24. 1. Vad ca multi comentatori se leaga de nefericitii/idiotii care l-au votat pe agarici.
    Dar mai sunt multi altii care nu au votat cu nimeni. Probabil pe aia ii doare-n pix.
    2. Jegul de miliboc nu a avut curajul sa anunte el “masurili” si a iesit chioru´; in calitate de ce? Si NIMENI nu spune nimic; ca si cand ar fi cel mai normal lucru.
    3. Probabil mai sunt admiratori ai presedintelui care il aproba. Ce face restul?
    Priviti la greci. Mi-e sila de romani. Tara de taraturi, de las´ ca merge si asa.
    4. Daca va ia numai atat, eu as mai incerca si cu 40% la salarii, 30% la pensii si 35% la somaj. Si as mai angaja inca 100000 de oameni la stat si as mai face afaceri si mai tari cu statul prin intermediul prietenilor si la vedere, ca sa nu zica presa ca ma ascund, sau ca-s corupt. Si i-as da liber DNA ului sa ia tot ce este impotriva mea(Chiorului) si a asazisului guvern. Sa stim o treaba.
    PS
    As inchide si televiziunile neprietene si o anumita parte a presei. Ca doar nu zice nimeni nimic; sau zice-n soapta, anemic…
    PPS
    Are perfecta dreptate Madalin, manca-i-as io gurita lui…

  25. NU apuc eu ziua aia sa-i vad pe romani in strada!!!! Si nu am decat 40 de ani:)

  26. sa suporte consecintele dezastrului toti cei care l-au votat pe nenorocitul care ne este sef. nu mi-a placut niciodata de acest monstru, inspira un fel de spaima diabolica de care sunt convinsa ca este condus… din pacate, el a iesit la alegeri ptr. ca diavolul cistiga de cele mai multe ori.. mai ales in zilele astea de pe urma.. sa ne ierte dumnezeu si sa aiba indurare de cei multi si nestiutori…va iubesc luminita.

  27. Daca ar fi confiscate averile celor din guvernul Boc…..nu ar mai trebui reduse pensii,salarii,somaj…………..stam si ne vaitam ….Sa iesim in strada, sa ii impuscam ca pe Ceausescu!

  28. oare votanţii lu marinelu cotrocelu ce părere au despre cum ţara se duce azi de râpă?

    oare jubilează acum când probabil unii dintre ei sunt pe cale să îşi piardă joburile?

    oare cum se simt că au parte de o guvernare udristo manelisto marinărească care amanetează ţara la FMI?

    oare cum pot sta alături de acest marinel adus în sistemul ticăloşit, crescut cu admiraţie pentru băieţi dăştepţi cu ochi albaştrii şi hrănit metehnal de ecşi cu aezi stipendiatori de teapa lu arpi de gruia, nişte intelectuali care cândva ne amăgeau sublim dar grotesc şi lichelizant cu un anticomunism de faţadă?

    Cred că astăzi s a văzut cam cu ce săvârşiri ne am ales după ce în 89 s a făcut transferul de regim şi trecerea de la sistemul totalitar la sistemul ticăloşit şi implicit rocadizarea puterii în România.
    Cred că astăzi avem înaintea cea mai are eroare de genetică politică fără vreun precedent în istorie atunci când ţara nu era bântuită nici de legionari, nici de comunişti ci de libertate; azi libertatea ce ni se arată este departe de ceea ce în 89 s a numit Proclamaţia de la Timişoara, astăzi nu s a arătat clar că democraţia s a născut în faşa murdară a furtului României şi a săvârşit surogatul unei clone pline de tare, astăzi mizeria nesimţirii, a hoţei, a ridicolului, a ticăloşiei cred că şi a atins un prag pe care nu ştiu câţi dintre români oricât ar fi de săraci sau umiliţi sau resemnaţi o mai pot suporta…
    Cred că iliescu se poate nu se mai poate acoperi liniştit în mineriade şi în multe responsabilităţi ticăloşite de ceea ce marinarul&com / clasa politică&com au ajuns să ducă de râpă, din nefericire naţională, cam toţi de el fiind moşiţi şi acoperiţi sau sub aripa fesenistoPesedistoPedelisto dospiţi…
    În acest caz ai două variante, fie o nouă golaniadă, care ar fi spulberată de un marinel care calcă pe ce apucă, fie o încremenire care duce totuşi la exil, adică la o Românie care nu i îndoliată, la o Românie care nu i batjocorită, la o Românie care nu i obodită şi umilită de nişte neica nimeni ajunşi la rang de asupritori…

    probabil că asta şi este voinţa unui marinel, să rămână într o astfel de Românie stâlcită împreună cu traseişti, cu manelişti, cu udre, cu videni afacerişi ai b.o.r., cu slugi lichelizate, cu parteneriate udemerizate antinaţionale şi nu în ultimul rând cu încuibarea clară şi fără vreun chivoc a sistemului ticăloşit…

  29. prieteni fmi stiu de ce..nenea basescu trebuie sa joace pe muzica pusa de ei pentru ca in nici un caz nu avem un presedinte cu cohones ca cel polonez(raposatu)..sau e un vanzator de neam si tara acest basescu ..poate ne-a vandut pe niste butoaie cu whiskey ..multe miloane de butoaie…$$$

  30. Pornind de la clipurile puse de tine, am gasit un mini-documentar de 12 episoade care prezinta mai pe larg declinul Argentinei. Este izbitoare asemanarea dintre Basescu si Menem, dintre neo-peronisti si pedelisti. Tradarea, pornirile dictatoriale, coruptia, privatizarile frauduloase. Copie unu la unu.

    O vizionare atenta ne va arata catre ce ne indreptam, in special celor care nu realizeaza inca.

    Iti scriu aici link-ul, in caz ca vrei sa-l faci public.

    http://www.youtube.com/watch?v=rH6_i8zuffs&feature=related

  31. daca tot e sa schimbam numele poate schimbam si steagul plin cu steagul revolutiei..macar atat

  32. Sa fie un blestem ?
    Acordurile FMI – si tampitul in guverne ?
    Cine l-a tot pus pe acolo, chiar n-a fost si nu este nimeni in stare sa-l elimine.
    E indestructibil mizerabilul ?
    Nici o molima, nimic ?
    Acu merg sa vad imaginile unde ii condamna pe rumanii-romani la genocid.
    Poate a intrat un pic la apa.

    Si in sfarsit se vorbeste de genocid.
    Era si timpul.

    Cineva prezicea intre sase si nou luni de alegeri anticipate.
    Se pare ca e mai putin de atat si intre timp a trecut o luna de la predictie.
    Tot scapam noi, intr-o zi.
    Rabdare, voie buna si sanatate sa avem ca restul vine de la sine.
    Si redresarea vine, dar nu de la sine.
    De la iobagii condamnati la moarte de talhar cu banda lui de jacuitori.
    Si de la ce a mai ramas din elita economica a tarii .
    Sper mult sa fie cum spun eu.
    Asa sa ne ajute Dumnezeu.
    Maria S.(Timisoara)

  33. Ursul s-a trezit

    Zorba – grecul alias Ion Iliescu Penu, pe ritm de sirtaki -kazacioc, admiră gorbaciovian prăbuşirea „minunatei” sale realizări din decembrie 89, acompaniat la „coarde” de veşnicul perdant AN . Voi i-aţi dat nas lui TB (fecaloidul răscopt al apocalipsei româneşti), ce nu catadicseşte a se şterge cu el la status, după cum a dovedit-o şi în expunerea lui demenţială de ieri la 18:00 pm. Istoria vă pregăteşte, la toţi, cazanele purificatoare cu acid sulfuric, aşa ca să nu se aleagă “praful”de voi ! Pulimea ştie ce are de făcut ( să ia capra la…) , şi mulţi vor sta-n cur(ând)…capre !

  34. stimate domnule Ciutacu,diferenta intre puterea din Argentina si cea din Romania este ca prima avea de partea ei armata si politia!La noi e mai greu sa mobilizezi si sa atragi de partea ta fortele M.I. si M.A.P.N. daca le tai din lefuri.

  35. lhatura betiva este este cel mai mare tradator , pe care l-a cunoscut istoria Romaniei. Dar nimeni nu vede..Poate chiar asta este soarta ce o meritam. fuck.

  36. D-le Ciutacu este prima oara cand va scriu sunt in varsta am 66 ani va urtmaresc la orice emisiune unde apareti fie ca realizator fie ca invitat.Un singur lucru vreau sa va spun si D-vs si lui Mircea -sunteti ca un balsam pe sufletul multora .Spuneti ce ar vrea sa spuna multi dintre noi dar nu avem cum.Ce rugaminte am de la d-vs si de la Mircea- indiferent cat de obositi sunteti ,indiferent cat de jigniti sau amenintati sunteti,nu ne abandonati.Reprezentati-ne si spuneti voi ce nu putem spune noi.Daca sunteti jigniti asta inseamna ca loviti acolo unde doare,asta inseamna ca munca voastra nu este degeaba.Asi fi vrut sa-i scriu lui Mircea dar nu-i stiu blogul asa ca va rog din suflet sa-i transmiteti ca eu ma uit la el de 3 ori pe zi si tot nu ma satur.Fiecare jignire pe care o primiti ar trebui sa o luati ca pe o tableta de revigorare.Va multumesc pentruca existati.Acelasi lucru este valabil si pentru D-l Gadea.

  37. Sa-ti povestesc ceva, dnul Ciutacu. Fac parte din generatia decreteilor, am facut un liceu de exceptie in Bucuresti, facultatea, la mineriade am mancat bataie ca berila fiindca vroiam altceva. Anul trecut am vandut tot si plecat din tara in Germania, unde am inceput de la zero. Vorbeam engleza si franceza, dar germana ioc. Acum o ora il sun pe un vechi prieten din Drumul Taberei care a copilarit cu mine si despre care toata viata mea am crezut ca e sclipitor. Eu ii zic: bai, ce dracu se intampla? Nu mai e guvern, nu mai parlament, totul a fost acaparat de ala? Stii ce-mi raspunde? Auzi, bai nene, aici nu e apocalipsa asa cum latra unii, am trecut acum pe la guvern, sunt vreo 200 de hapciucalii in strada, nu stiu ce dracu vor! E bine, frate, in tara, bine ca dat cu bugetarii aia de pamant ca stateau pe carca noastra a privatilor!
    Si eu: Dar mama ta nu e pensionara, cretinule?
    Si el: Si ce, ma, am eu bani sa-i dau si ei!
    Concluzia mea, dnule Ciutacu: ne meritam soarta!!!

  38. BIRFA CU PARFUM DE VERIDICITATE ::: BASE IA CUMVA COMISION DE LA FMI >>>>????

  39. Victore, linkul corect e asta
    E un documentar despre colapsul Argentinei (are 12 parti).
    Cred ca ar fi bine sa-l cumpere Antenele si sa-l dea pe TV.
    Nu glumesc, vorbesc foarte serios.
    Ce spui? Se va repeta istoria?

  40. Nu stiu cat de mult se aseamana situatia Romaniei cu cea a Argentinei, aia au dat chix din cauza politicienilor care s-au bagat peste rezerva lor de valuta si nu au mai putut sa mentina paritatea pesoului argentinian 1:1 cu USD. Plus ca Romania mai are norocul ca ne mai poate arunca UE cate un os ceva daca chiar o patim.

    Si legat de reducerea salariilor si pensiilor, asa le trebuie! Asa merita romanii! Primesc ce au votat, si chiar si asa romanii sunt atat de lipsiti de coloana si atat de indobitociti si de spalati pe creier incat nu prevad eu proteste d-alde Grecia asa cum spun astia prin ziare. O sa taca si o sa o inghita si p-asta si il mai voteaza o data pe Base daca e cazul. Ca din pacate asa am ajuns, ai dreptate tu cand spui ca romanii nu sunt un popor ci o populatie. Nu avem o identitate nationala clara, ne mintim pe noi insine cu istoria noastra si asa mai departe. E nevoie de o renastere aici ca sa se schimbe ceva. Apropo daca schimbam si numele tarii o data cu constitutia eu propun: Romanistan. Poate faci un sondaj pe tema asta 🙂

    In rest numai bine si sanatate tie si familiei!

  41. Ce ţâţ-ar fi un bis

    TB alias Ciomu, din demenţa politică ce-l caracterizează, a tăiat penisul prosperităţii naţionale, cu scalpelul imposturii, acum srăduindu-se in faţa pulimii să detalieze propriul plan chirurgical de refacere a mădularului, pentru care babele şuşotesc că n-ar fi rău să-l dea mă-sii pentru procreere sau reprocreere în cazul său. Ce nu poate să înţeleagă această minte purulentă este că nu i se poate accepta criminalului să îngroape, oficial, propria victimă, oricât fast şi regrete ar fi capabil să etaleze. Ş-apoi moş Victor Stă-ncurescu specialistul în „săltatul” şefului de stat, ar putea bisa dacă batria i-o cere, la… troc!

  42. Nu suntem , in medie, mai inteligenti ca altii, nici invers, IQ-ul nostru mediu ne permitem sa intelegem foarte bine e este un sistem social/politic si economic, o forma de guvernare, un regim politic.
    Nu suntem mai temperamentali ca altii, nici mai lenti, nu suntem mai inzestrati cu talente si aptitudini decit altii, nici invers. Suntem ca toata lumea.

    Insa , avem in general, o mentalitate comuna paguboasa de a ne raporta la factorul politic dominant, greu de imbunatatit ( repetabilitatea istoriei, cu si fara participarea noastra voita, nu ne-a permis, de unde : “capul plecat sabia nu-l taie” , ” schimbarea domniilor, bucuria nebunilor”, ” pupa-l in bot si ia din punga tot” , ” sefu’-i sef si-n pielea goala” etc.), ceea ce a facut ca stima de sine launtrica sa ne fi fost din ce in ce mai grav avariata, motiv pentru care poate vorbim rau despre noi insine, ca entitate comuna, niciodata despre sine.
    Totodata, in dorinta, cred involuntara, de a masca acesta stare, ne place, fatidic, sa ne erijam intre noi ca fiind fiecare purtator de coroana de aur pe frunte , cel de-al doilea nu e dotat sa priceapa si nu stie nimic.

    Acum acesta auto/pacaleala iese bine la iveala, pentru ca niciun tert nu ne cere nimic din ceea ce nu spuneam noi altadata ca vrem.

    Acum ne conducem singuri, democratic, dupa cum ne taie capul nostru mediu-inteligent, mediu- echilibrat psihic si mediu- inzestrat cu talent. nicidecum purtator de corona de lauri.

    Se pare ca elementul lipsa (de foarte lunga vreme) , cel care in mod cert modeleaza caracterul, deceleaza necesitatile , ordoneaza prioritatile si poate aplana disensiunile stupefiante intre oameni care au aceleasi interese majore, este educatia,sub multilele ei aspecte si la toate nivelele -familie, scoala, societate, media, etc. In lipsa ei catalizatoare, nu avem cum recepta ceea ce ni se intimpla si raminem sa emitem ,,judecati de valoare” de interes national si public bazate pe nimicuri, inclusiv sentimentalisme ieftine.

    Cred ca educatia a fost si fundamentul pe care S.Brucan si-a rostit zicerea entuziasta cu cei 20 de ani ; nu a luat in considerare ca locul ,, comunistului de omenie” va ramane imediat si cu desavirsire gol, iar dupa trecerea a doua generatii mentalitatea si cunoasterea lui zoon polikon sa fie vraiste, nici nu stie ce vrea si daca vrea ceva, sa nu poata argumenta si sustine in cunostinta de cauza de ce .
    De fapt, am vrut doar sa spun ca mersul balanganit al societatii, expedientele umilitoare pentru unii, gonflarea vida a altora , ipostazele politice de mirare prin care am trecut 20 de ani s-au dovedit a fi o retata de succes democratic, prin vointa destul de libera a electorilor.
    Or, pentru educatie , chiar inceputa cit de repede , e nevoie de cel putin alti 20 de ani.
    P.S. A iesit o scriitura moralizatoare, n-am vrut.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.