Esti aici:
Prima pagină > Blog > Mintea mea, în gândul ei... > Tradiţionala singurătate în faţa glonţului

Tradiţionala singurătate în faţa glonţului

Mi se întâmplă relativ des ca, pe traseele constante pe unde bântui (Rahova – Casa Scânteii – Intact – Antena 3 – restaurant, în week-end), să mă oprească lumea, să mă felicite (mai rare înjurături în ultima vreme), să-şi pună cu voce tare întrebări de tipul „mai scăpăm de ăştia?” (aşteptând de la mine, zadarnic, un eventual răspuns pozitiv), să mă întrebe dacă nu mi-e frică şi să-şi exprime, în avans, solidaritatea în caz că…Dincolo de plăcerea firească, dată de constatarea că măcar nu vorbesc chiar ca Moise-n pustiu şi că nu-s eu unicul care vede numai negru-n faţa ochilor, am un din ce în ce mai acut sentiment de jenă (peste cel clasic, generat de construcţia interioară, care mă face să nu rezonez entuziast la băile de mulţime).

Mi-e jenă că nu prea ştiu să primesc felicitări (reacţionez mai spontan la măscări), mi-e jenă că (şi dacă aş vrea) n-aş putea să le răspund convingător DA la întrebarea disperată, mi-e jenă că nu mi-e frică şi că n-am de ce să-mi fie (într-o ţară paralizată, care vorbeşte-n şoaptă sau cu bateria scoasă din telefon) şi mi-e jenă că, oricât m-aş strădui, nu cred, cel puţin în România de azi, în solidarităţile declamative. Poate-s eu prăpăstios, dar am convingerea fermă că „You’ll never walk alone” rămâne doar o melodie mişto, transformată într-un spectaculos şi emoţionant imn de fanii lui Liverpool şi ai lui Celtic. Şi că, Doamne fereşte, conform tradiţiei noastre milenare, la nevoie, voi rămâne (cam) singur în faţa glonţului.

Comentarii

comentarii

Similar Posts

67 thoughts on “Tradiţionala singurătate în faţa glonţului

  1. A spune “mai scapam de astia?” este echivalent cu a te intreba “este nevoie sa respir si astazi?”
    Aceasta este conditia poporului roman care, dupa multi ani in care demersurile sale erau dictate de o forta superioara, asteapta in continuarea sa vina cineva care sa ii rezolve problema.
    Puterea este in mainele noastre. Noi mergem sa votam. Noi punem stampila. Noi ne putem revolta in momentul in care ajungem la concluzia ca cineva si-a batut joc de voturile noastre.
    Degeaba astepta. Daca vom iesi la vot si ne vom spune astfel parerea nu va mai coonta. Nu vor putea ei fura cat piutem noi vota.

  2. e perfect adevarat ceeace spuneti d-nule ciutacu.pt ca respecta acea infailibila “logica a faptelor” cu care ne-ati obisnuit.ce simt ca razbate e doar sentimentul din ce in ce mai pregnant ca probabil nu se va schimba nimic.din pacate,ii vedem din ce in ce mai organizati, mai disciplinati,mai puternici in ceeace fac.au constatat cit de bine e sa nu imparta puterea cu nimeni si lupta si cu dintii.un ideal maret pt un prost de popor caruia ii ride in nas.cu obraznicie,cu tupeu…

  3. In urma cu multi ani am vazut un documentar : o turma de bivoli erau haituiti de o haita de lei ii decima pur si simplu la un momentdat sa intamplat ceva bivolii si-au dat seama de puterea lor s-au intors din goana lor si din victime au inceput sa-i fugareasca ei pe lei . E real Animal planet toamna lui 2001.

  4. Cand am auzit ca Basescu mai pune de un Referendum cu prilejul alegerilor am exploadat spunand ca astia fac orice numai sa ma alunge de la urna;ei,tocmai de asta ma voi duce si nu voi vota la Referendum,oricare ar fi intrebarile(nu pot fi decat idioate!)si voi determina pe toti sa faca la fel cu mine;poate asa vom scapa de astia…

  5. Ylynka,
    aia erau bivoli si se aparau de lei, astia nu-s decat boi si nu stiu sa se apere de hiene.

  6. @De cetateanul gogu;am lipsit cand s-a predat Fabula ca specie literara,fii mai explicit,te rog!

  7. Cel mai mult ma bucur ca nu-ti faci iluzii,cred ca stii bine,ca cei care azi te felicita,vor doar un pic din celebritatea ta.Si,cred ca mai stii,ca vor fi primii care vor lovi,daca vreodata vei fi cazut.Cei care spun ,azi,ca esti genial,in viitor nemaiavind grad superior de comparatie vor incepe de jos cu aprecierile.Nu toti,bineinteles!Ca vei fi singur in fata glontului,nu e nici o surpriza.Problema e,din citi si din cine e alcatuit plutonul de executie!
    Bafta!

  8. Constat ca intalnesti oameni care spun aceleasi lucruri pe care le aud zilnic si eu.Aceeasi intrebare si aceeasi atitudine.Cine crede ca Basescu si pdl-ul mai face agenda populatiei se inseala amarnic.Au altele pe cap ,ii doare fix undeva de parerea prezidentului despre ei.Ar fi bun un slogan pentru urmatoarele alegeri:”Cum scapam de astia?Simplu.Votand.”Si o sa vad atunci cine ii mai sustine.Nu vreau sa cad in capcana intinsa de pdl,de manipulare grotesca de genul:”noi avem banii ,noi avem puterea,cu siguranta vom castiga.”O asemenea manipulare este menita sa descurajeze prezenta la vot si asta e interesul,plus un referendum tembel pe capitala are acelasi rost :de descurajare a prezentei la vot sau de inducere in eroare.Cat despre referendumul anuntat de Basescu,poate fi usor contracarat prin :pierdem Ardealul cu astia,asta se ascunde sub acest referendum.Am scris mai multe aici,pentru ca nu imi face mie agenda nimeni si ,oricat mi s-ar repeta prin apropiati ca tot ei vor castiga,reamintesc atitudinea liberalilor care au obtinut ce nici n-au visat prin lider,la ultimele alegeri,desi era aceeasi manipulare:nu vom castiga oricum.Cand pornesti la drum cu asemenea atitudine ,normal ca risti sa pierzi.In plus,agenda opozitiei sa-si urmeze cursul ,sa pastreze zilnic legatura cu populatia ,sa vina cu propunerile lor,sa-i dea ignore lui Base&company.Cat priveste atitudinea jurnalistilor,asta e treaba numai si numai a lor.Ei au un rol,de informare,in primul rand.Restul e chiar optiunea lor.Am vorbit in general,pentru ca vad ca lucrurile se intampla la scara larga.

  9. Da, veti ramane probabil singur in fata glontului, imi pare rau sa va spun… Scriu asta in urma experientelor personale, si nu sunt singura.
    In 1990 era sa iau bataie in clasa (fata fiind),pentru ca am pomenit de opozitie; au sarit toti pe mine cu o ura pe care nici nu o intuisem, si mi-am promis atunci ca o sa plec cat se poate de departe de tara in care un barbat bate o femeie doar pentru ca poate si asa a fost crescut.
    In 2010 ai mei au fost numiti in tot felul – comunisti, FSN-isti, etc, doar pentru ca nu au votat cu Basescu. Ei sunt si mult prea trecuti prin viata, si iubitori de animale, si i-au intuit foarte bine esenta de criminal odios si meschin a portocaliului. Li s-a ras in nas la servici (si nu numai)dupa alegeri (“Asa, a iesit Basescu, comunistilor, v-am facut praf..” etc etc), exact asa cum povestea Mircea Badea in emisiunile lui despre profesoara care se bucura imbecil prin dec 2010, imediat dupa prezidentiale
    Acum sunt la servici si peste tot oameni care o duc greu, groaznic chiar, cu multe datorii,cu probleme zilnice si tot tacamul. Dintre toti cei care le-au vorbit urat a fost o singura familie de vecini care si-a cerut scuze si le-a dat dreptate. Restul,daca ii intrebi nu au votat niciodata cu Basescu, sau parca au vrut sa voteze dar nu au mai fost la vot, si in orice caz vinovati de tot raul sunt Vantu si Voiculescu. Nu pot spune clar de ce,dar stiu clar ca asa este.
    Va urez sa aveti nervi tari si multa putere la inceput de Saptamana Patimilor. La romani e nesfarsita, se pare…

  10. Nu toti rominasii pun intrebari disperate de viata.Constatarea d-voastra ca “nu toata lumea vrea sa vorbeste cu tine” (de la eba citire),si prefera sa scoata bateria din telefon si sa vorbeasca in casca cu indiferentia unor zomii,ar trebui taxata cu un pumn in ficati.Aceasta forma de presiflare arata o totala lipsa de respect si trebuie sa le iasa pe nas.Neascultarea este pacatul original,care distruge intreaga structura a civilizatiei.Cine ridica sabia indiferentei va pieri in umilinta si insingurare.

  11. Acest De Vlad este atat de demobilizator incat este usor sa-i suspectezi labilitatea in tot si toate.Pacat ca se oboseste sa gandeasca.

  12. Dupa cum constat , ai inceput sa devii tot mai deranjant 😉 🙁 , prin faptul ca tu si Mircea (si , partial , Antena3 ) polarizati in jurul vostru putinii oameni , din “turma asta de oi” , care mai sunt dispusi SA GANDEASCA 🙂 (si , culmea “obrazniciei” 😉 , SA DESCHIDA OCHII SI LA ALTII – atat cat se poate , ca “de unde nu-i … , nici Dumnezeu nu cere …!”).

  13. Da,vad ca vor sa-ti lege miinile la spate cu sfoara.Pina sa te tirasca la zid si te execute,trebuie sa regizeze si un proces,chiar si unul de opereta!Vezi ce avocat din oficiu iti dau:):):)

  14. domnule ciutacu.gresiti toti.revolutia nu vine din revolta ci inseamna sa revolutionezi ceva.noi nu am avut experienta unei revolutii in adevaratul sens al cuvantului.noi nu am schimbat o ideologie pe alta,comunsimul pe democratie.noi am schimat un dictator in mai multi.ergo nu am revolutionat societatea romaneasca…nu am trecut la modernism.sperantele noastre nu ar trebui sa se indrepte catre caderea regimului basescu,caci regimul basescu este unul cu regimul post decesmbrist.sigur mai rau dar si vremurile au fost nefaste lor incat sa ne putem dea seama noi ca e rau.trebuie revolutionata societatea si abia apoi schimbat regimul,regim care poate nu va cadea in viata asta ci in vietile altora.revolutia nu este ceva ce poti infaptui pentru tine,pentru mine si poate nici nu o vom vedea.important este ca noi sa fim cei care aprind scanteile spre educare a poporului intru progres.este nefiresc si impotriva naturii sa nu vrei progres sa nu vrei evolutie sa nu vrei mai bine,sa nu lupti.cu fiecare generatie ”multumita” vin alti 10 20 de ani de umbra.adevaratele revolutii dureaza,se planifica,sunt underground.in priml rand trebuie sa iti stii idealurile sa stii care sunt interesele,cine te sustine pentru ca revolutiile nu se fac prin proteste in piete ci cu sacrificii,cu profeti si vizionari,cu interese politice.o rosie pe fata lui base nu inseamna revolutie.dar ca sa vezi ca sunt serioasa in intentiile mele octavia.ghiura pe gmail punctcom.poftim.nu iti voi spune precum ceilalti ci : contacteaza-ma cand ai nevoie si nu vrei sa fii singur.dar daca nu sti cum se infaptuiesc revolutiile si nu stii macar sa o inspiri in sufletele patriei atunci nu te mai plange.tot ce pot promite este ca eu voi fi acolo,oriunde.orice specie vrea sa se conserve sa traiasca iar poporul roman in granitele ce au mai ramas trebuie sa traiasca sa creasca sa moara dar mai presus sa lupte pentru a supravietui si chiar mai mult.nu e vb de traiul nostru ci de principii,de traiuri viitoare,de copiii nostri.de datorie de dragoste libertate si democratie.asa putin cat mai valoreaza.un popor puternic este poporul fata de care iti e frica sa gresesti.

  15. O sa fii singur. Se vor lepada toti de tine,cum sa lepadat Petru de 3 ori de Isus.Dupa cum am citit intr-o postare, am patit si eu la fel.Multe cunostinte mi-au spus ca nu sau dus la vot, pentru ca nu conteaza cu cine votezi, adoptand din pacate pozitia lui Mircea dinaintea alegerilor. Stiu multi care au votat cu cel ce se vrea un mare om si care va fi cred cel mai dispretuit conducator al acestei tari si care nici acum nu regreta acest lucru. Ma infioara acest lucru.Au ramas multi, chiar daca sondajele spun altceva. Cred ca vor castiga din nou. Mita electorala, faptul ca opozitia nu devine mai radicala ne vor prelungi coma nationala.Populatia trebuie educata din timp ca trebuie sa mearga sa voteze,sa nu ia mita electorala cu sloganul ,, Trebuie sa scapam de astia”. Dumnezeu sa va dea sanatate, putere si minte .L-am vazut cateva momente pe Cristoiu la o emisiune de pe B1 si am ramas siderat ce ……a ajuns.La fel si Turcescu. Impreuna cu un analist economic , Sima cred, spuneau ca romanii o duc bine, ca au bani, si ca se se arata si spune pe unele posturi este o minciuna. Nu am suportat si am mutat,dar cred ca ati putea urmarii emisiunea si prezenta aberatiile ce s-au spus atunci

  16. Textul dumneavoastră se aplică perfect şi locotenentului Alexandru Gheorghe. Am văzut atâtea “campanii” de susţinere pe FB…
    Până la urmă, el e singur în faţa judecătorilor şi va fi “executat” fără nici un fel de emoţie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.