Esti aici:
Prima pagină > Blog > Polemici Politice > Preşedintele-instalator, file de amurg

Preşedintele-instalator, file de amurg

În aşteptarea intervenţiei cu poporul, care habar n-am cum se va desfăşura şi-i va consacra lui Traian Băsescu (în cărţile de istorie ale viitorimii) modificarea de statut de la preşedinte-jucător la cel de preşedinte instalator, Curtea Constituţională a decis că decizia de comasare a alegerilor e neconstituţională. Dincolo de faptul că nu cred, nici picat cu ceară, că decizia Curţii a fost dată fără (cel puţin) informarea prealabilă a preşedintelui, în orice ţară întreagă la cap, un Executiv care şi-a asumat în Parlament răspunderea pentru o lege declarată neconstituţională pleacă pe loc prin demisie-n bloc. Dar cine a zis ceva de integritatea capetelor noastre?

Am sentimentul – poate greşit, naiba să mă ia – că, după toate protestele de stradă, va fi ultima cedare dintr-un şir aparent nesfârşit. S-a retras proiectul legii sănătăţii din dezbaterea publică, a fost (re)numit Arafat în funcţie, l-au dat afară pe Baconschi, au amânat cu un an taxa auto şi, acum, s-a respins comasarea alegerilor. Într-o succesiune logică, ar trebui să urmeze demisia guvernului, cea a preşedintelui şi declanşarea anticipatelor. Ar fi un amurg superb şi prea normal al unor mandate prezidenţiale nocive pentru România, dar am fost noi, vreodată, în perenitatea noastră pe acest pământ, vreo naţiune caracterizată de logică şi consecvenţă?

Comentarii

comentarii

Similar Posts

110 thoughts on “Preşedintele-instalator, file de amurg

  1. actorul Emil Hossu a trecut la stele. Dumezeu s-l odihneasca. condoleante familiei….

  2. P.S.
    MONUMENTE PENTRU CEI CARE STAU ACUM IN PIATA !!!
    VIERME E BASESCU CARE STA CU COAIELE LA CALDURA !

    NENOROCITUL DDRACULUI !!!

  3. Cred că explicaţia comportamentului lui Băsescu are la bază sindromul Korsakov. Au mai zis-o şi alţii.

    Dumnezeu să-l odihnească pe actorul Emil Hossu!
    Avea 70 de ani? Adică, în noiembrie 2010, când a stat ceva timp în apropierea noastră la protestul împotriva CNA, avea 69? Incredibil!

  4. I. si azi “am semnat citeva ore condica” in Piata.
    niciodata n-am vazut atita lume fericita sa scandeze
    pe o asemenea vreme. n-a contat ciorofleaca de pe jos,
    nici ninsoarea, nici vintul. felicitari atit celorlalti
    aflati si azi in Piata, cit si celor ce-au impartit ceaiul.

    II. doresc sa-mi exprim sincere condoleante atit
    familiei cit si intregii societati pentru pierderea
    unui mare artist ce ne-a bucurat atit inainte,
    cit si dupa 1989, d-l Emil Hossu.
    nu mi-a venit sa cred si mi se pare nedrept ca tocmai
    acum, in aceste momente, ce si domnia sa le-a asteptat,
    sa se intimple o asemenea tragedie.
    acum realizez de ce am imortalizat acel moment de reculegere.
    l-am vazut ultima oara de aproape la mitingul USL.
    imi vor lipsi jovialitatea sa si zimbetul inegalabil.
    sa-ti fie somnul linistit, maestre.

  5. Basescu a declarat. Datorita suferintei populatiei am iesit din criza dar a uitat sa specifice ca datorita jafului facut cu acte in regula de catre membri partidului PDL care au la dispozitia lor banul public vom intra intr-o criza mai profunda.

  6. Basescu se plange ca cei din piata Universitatii vor sa distruga tot ce s-a contruit in acesti ani cu participarea sa directa fiind intotdeauna in functii de conducere. Are dreptate. Eu zic ca trebuie sa-i dam Traianului ceea ce-i apartine. Romanii au inteles ca Basescu este cel ce le-a creat minunata viata ce o traiesc acum. Dela Anvers in 1898 si dupa ce a dat foc portului ca Nero Romei antice, a devenit subsecretar de stat in Ministerul Transporturilor pe vremea mineriadelor. Ca bun securist cu functie de conducere in minister ar trebui sa-l intrebam pe el cum au ajuns minerii in capitala cu trenurile puse la dispozitie de onor ministerul la care lucra. Este unicul ministru al transporturilor din lumea civilizata care a fost impotriva construiri de autostrazi si care ne indeamna dupa douzeci de ani dela revolutie ca turismul se face cu helicopterul. A devenit primul edil al capitalei,care ramane in memoria bucurestenilor ca un demolator de tonete stradale chiar si dand cu capul in gura, a hingherit cainii si si-a insusit dela sine putere propietati deruland afaceri imobiliare oneroase pentru sine insusi si baietii destepi. Cu lacrimi de crocodil , l-a inlaturat pe Stolojan de pe lista de candidati PD la alegerile presidentiale si asa a devenit in 2004 presedinte al tuturor romanilor prin votul “universale” cu celebrul slogan ” Sa traiti bine!”. In 2009 fraudand alegerile cu ajutorul unora ca Adrean Videanu, William Branza, T. Baconski & comp a devenit presedinte al tuturor romanilor de pretutindeni pentru a doua oara . La nici o ora dupa inchiderea urnelor in Romania a iesit in fata camerelor si ne-a spus ” Un fleac. I-am ciruit ” zisa Basescu intr-o hahaiala grotesca. Pe cine a ciuruit? Pe noi toti indiferent ca l-am votat sau nu . Dupa ce a pirjolit vapoarele altora, a distrus flota Romaniei, a distrus sistemul de infrastructura,a distrus si umbra de normalitate pentru o tara membra a uniunii europene, dupa ce vedem consecincele politicii sale de reformare a Romaniei , dupa ce a scos oamenii in strada datorita mitocaniilor personale mai are tupeu sa vina in fata noastra si sa ne spuna ca este vaporean de cursa lunga si nu paraseste nava decat dupa ce s-a scufundat. Din pacate este comandantul navei numita Romania si ne va duce pe noi toti, cu exceptia sobolanilor portocalii dela varf, la grapa de gunoi a istoriei contemporane. Este primul presedinte post decembrist care si-a facut mandat de cinci ani in loc de patru. Nu credeti ca sapte ani sunt suficienti pentru el si mult prea multi pentru cea mai mare parte a romanilor?

  7. Presedintele jucator (bambilici) este rupt total de realitatea starii de spirit a romanilor.Pe langa tupeul si parsivenia specifice individului,il banuiesc si de faptul ca nu prea este sanatos la cap.Faptul ca nu-si asuma nimic dintre miile de greseli si abuzuri pe care le-a facut ii va infuria si mai mult pe oameni.

  8. Basescu o fi in campanie electorala? Mie asa mi s-a parut a fi “interventia lui cu romanii”.
    Oricum, nu a scapat prilejul sa faca propaganda in favoarea proiectului Rosia Montana. In rest, acelasi bla,bla… cu care ne-a obisnuit.

    In ceea ce priveste decizia de azi a CCR, o fi oare o victorie (si asta nu pentru ca s-ar putea ca guvernul sa nu-si retraga legea)?
    Cine ii impiedica sa faca alegeri anticipate comasate, daca nu au putut face alegeri amanate comasate? Cine ii impiedica sa faca alegeri anticipate pentru parlamentare , pe care sa le comaseze cu cele la termen pentru locale? Mai poate ataca cineva la CCR o astfel de lege?

  9. de 13 zile in Piata plus bataile cu jandarmii, plus gazele, plus diversiunile basiste… mi-am dat seama ca de fapt nu am facut decit incalzirea…
    abia acum a reusit PSIHOPATUL DEMENT sa ma scoata din sarite

    p.s. Victor, frumos gestul cu Jurnalul dat catre lume in Piata pe gratis! am primit si eu unul in seara asta (cred ca e primul ziar pe are l-am vazut in ultimele 13 zile)

  10. Afara ninge de stinge si ei se fac ca ploua!Cate dovezi o sa mai dea aceasta putere ca ei vor ceda doar niste nimicuri?Mai arunca cate o firmitura infometatilor…aveti dreptate nu vor pleca… decat cu forta cred eu

  11. Eu cred ca totusi va avea soarta lui Ceausescu si nu ma refer la ciuruire ci la faptul ca toti astia care il pupa in fund gudurandu-se la tot pasul pe langa el se vor departa incet , incet urmand ca la momentul oportun sa arunge intreaga vina pe spatele ,,marelui om de stat ,, .

  12. Basescu a facut exact cum spune proverbul:Ursul merge cainii latra. Am impresia ca nimeni nu va mai da jos acest regim,iar la alegeri vor arunca bani grei.ATENTIE UE avem cea mai mare crestere economica de 2,5%.Dar pensiile si salariile sunt la fel ca in UE??Atentie Germania,Franta,Marea Britanie,sunteti zero fata de Romania.

  13. off topic:

    Buna seara d-le Ciutacu,

    Scuzati-ma ,dar inca nu mi-am revenit si in seara asta nu imi mai pasa DELOC de dobitocul de basescu!!!

    Ma DOARE inima ca a murit d-l EMIL HOSSU!!!
    Nu pot sa-mi revin,e ceva greu de acceptat!

    Ma rog mereu la biserica pentru binele tuturor,dar acum,sa ma ierte Dumnezeu,o sa ma rog sa scufunde corabia lui basescu,cu el la carma!Corabia lui nu e Romania,e nebunia lui!

    Dumnezeu sa il primeasca in imparatia Lui pe OMUL Emil Hossu!

    Cu mult respect pentru Dvs. si pentru oamenii ca Dvs.,
    IoanaP

  14. “În ceea ce mă priveşte, sunt de meserie comandant de navă şi n-am ratat niciodată destinaţia. Şi n-am s-o ratez nici acum, cu România”. Cum ramane cu cele 38 de nave incediate?

  15. Basescul a venit la TV, a luat nota de cei nemultumiti din piata si de cei nemultumiti de acasa dupa care s-a intors cu fundul la camere si a tras un vant luuuuuung. Cand a terminat s-a intors din nou cu fata si astepta sa i se puna intrebari din “magistralul” discurs, intrebari care-si aveau raspuns, unde in alta parte, decat in “luuuuuuuuuuuuung”.

    Jos dictatorul!

  16. OK. Am făcut un experiment și atât. Dacă acele comentarii nu erau în timp real… totul era Fâss. DIAGNOSTICUL A FOST PUS OBIECTIV. Ce-am prevăzut la 18 s-a explicitat întocmai la sfârșitul discursului. COMANDA LA MINE. De mâine va face turul canalelor de rahat care-l deservesc și va comanda temele de tocat în presă. Probabil DNA ENTERTANEMENT își va relua și ea (total neinfluențată) emisiunile live. … Ai avut ceva de bifat! 🙂

  17. ma tem doar ca zilele acestea sa nu moara oameni pentru ca mai apoi basescu sa il sacrifice pe boc (pentru felul in care a coordonat situatia cu drumurile blocate), intr-o ultima incercare de a-si salva cu..’

  18. Ce face un om necesar?Timpul sau valoarea lui?Dar ce te faci ca ambele sunt supuse relativizarii celor din jurul nostru.Se nasc astfel noi intrebari pe care cabina de vot le ascunde.Cabina asta nenorocita e in fapt al mai fecund si mai incendiant ( desi in tacere ) descendent al democratiei.As da un veac pentru gandul alui care a votat emotional, care a consumat printr-o lovitura o relatie cu viitorul si a pus o concluzie pe fruntea trecutului.Acum nu ma supara supararea celor care s-au inselat ci tacerea celor au crezut ca au dreptate.Caci inselarea si dreptatea sunt antonime decat in mintea alienatilor.A celor care cred ca este drept sa protesteze ceilalti pentru dreptatea comunitara.
    Desi, e important protestul celor din strada ( desi daca ar fi sa fiu obiectiv rece: efectiv e protestul vostru din emisiuni )cred ca disproportia intre saracie si manifest e inca muuuuult supraunitara.E oarecum in spiritul natiei: nu prea ne incurca revolutiiile …Din punctul asta de vedere nu prea avem ce povesti si nici de ce sa fim mindri.Cred insa e printre putinele noastre defecte….Contrariant…

  19. Fratele militarului protestatar, prezent în mulţime

    Printre participanţii la marşul de ieri seară s-a aflat şi fratele militarului care a protestat, luni, în Piaţa Universităţii din Bucureşti. El a venit împreună cu un grup de prieteni, în semn de solidaritate cu fratele său. A fost înfăşurat în steagul tricolor pe toată durata mitingului. “Noi nu am ştiut de acţiunea fratelui meu, fiind luaţi prin surprindere. Am venit în semn de solidaritate pentru el. Fratele meu a fost întotdeauna un om curajos”, a spus Mihai Alexandru, fratele sibianului Gheorghe Alexandru, cadru militar în Armata Română. De altfel, mulţimea a scandat în câteva rânduri “Armata e cu noi!”.

  20. Sa fi presedinte… sa iesi in fata poporului pe vreme de criza, dupa asemenea manifestari de antipatie SI SA NU AI CE SA LE TRANSMITI ROMANILOR SPRE A LE DA O SPERANTA – SPRE A LE DA O DOVADA (MACAR DIN BUN SIMT CA VEI FACE SI PT. EI CEVA) – SA NU AI A LE TRANSMITE PRACTIC NIMIC – SA NU AI CREDIBILITATE NICI CAT ARE BROASCA PAR, DAR SA STAI AGATAT DE SCAUNUL DE LA PALAT – ESTE PARANOIA, (ceausescu avea acelasi diagnostic), trebuie facut ceva, ORICE!, pt. a scapa de el !!!

  21. Cod portocaliu – de vreme rea…viscol, zapada mare, ger…etc!
    Cod portocaliu – dupa interventia cu poporul – ramane ca la inceput, ADICA F.F.F.RAU!
    SA RENUNTAM DECI, NOI ROMANI, LA TOT CE ESTE PORTOCALIU – IN PRIMUL RAND IN POLITICA! SA II DAM IN SUTURI AFARA DIN ISTORIE !!!

  22. Un raspuns simplu la intrevarea dsv.: NU! Si nici nu cred ca vom fi in viitorul apropiat!

  23. prin discursul lui basescu aseara, am vazut inca o data un presedinte nebun si paranoic si avid de putere, am sperat si eu ca proasta ca mai are o farama de decenta in el sa isi dea demisia impreuna cu tot guvernul, cand colo a inceput sa ne abureasca ca si in 2009 cand l-am ales(eu una nu)era prost in tara ca la bugetari le taiase cate 4 zile din salariu si vezi doamne oamenii taceau, si acum ma intreb bugetarii de ce tac si stau ca fraierii in birouri? si ca el a fost la carma vaselor si nu a ratat niciodata porturile, frate cumva acolo te-a pus poporul? IESI AFARA JAVRA ORDINARA! nu e clar mesajul asta dle asa zis presedinte, poporul ala fraier care iese in strada asta urla din toti plamani si va cere DEMISIA tie si toti lingailor care sunt in spatele tau.

  24. Ati uitat din enumerarea cedarilor gruparii de crima organizata basista si declararea ca neconstitutionala a PL 912, care, in forma aberanta in care o modificasera basescozitatile, impunea masacrarea cainilor din Romania… Aia a fost, de fapt, prima “infrangere”, in ordine cronologica 😉

  25. am si eu o pancarta : ” in puscarie cu cei ce l au votat pe basescu ” sau “in puscarie cu cei ce l au votat pe iliescu ” ca astia nu au venit la putere cu o lovitura militara ci pe spinarea idiotilor care s au ingramadit la urne (dar si pe stupida idee ca numai sistemul cu partide exista care e identic cu “daca pica baselu cine ne mai conduce !)-partide formate dupa un sistem tot majoritar si nu dupa calitate ..

  26. Ceea ce s-a intamplat aseara numai interventie cu poporul nu a fost, mai exact mie mi s-a parut mai exact ca presedintele a folosit aceasta “interventie cu poporul” mai mult pentru a critica opozitia si pentru a cere din nou intelegere si a da vina pe criza economica prin care trecem…Altfel ar fi stat lucrurile daca mandatul sau ar fi fost mai scurt, spre exemplu 2 ani.

  27. @ gena

    Basescu a transmis foarte clar celor ce demonstreaza in Bucuresti si celelalte orase:
    Voi sunteti vulgul,pentru mine nu contati, eu astept societatea civila de buna calitate!(probabil Tismaneanu, Plesu, Cartarescu si alti lingai)

  28. Referitor la comentariul lui gimiciu: Iliescu a fost adus la putere de o lovitura militara… Nici Basescu nu a castigat puterea in cel mai democratic si onest mod posibil… Parerea mea.

  29. Asumarea raspunderii inseamna ca din cand in cand faci o raspundere la intrebari.. nu? Trantesti o sacadata de pe Somes la televizor despre drumul greu prin furtuni, mai asumi o raspundere, mai driblezi o hotarare de justitie, mai o ridicare pe varfuri, mai o “raspundere” la intrebari, mai o gherla de drept..

  30. am inteles ca cei de la PDL au primit o circulara in care sunt avertizati de partid ca vor fi alegeri in iunie.este posibil oare?

  31. Nu stiu cum ganditi voi dar eu cred ca totul se intampla cu un scop, altfel nu vad cum am fi avut acces la tehnologie, am fi trait la fel ca cei din triburile africane.
    Problema mare ce mie mi se pare importanta este ca NEMULTUMIREA SI SPERANTA SCOT OAMENII IN STRADA. Se pare ca Eminescu a vrut sa tranzmita ceva prin vrsurile “… Nu spera si nu ai teama, / Ce e val ca valul trece ; …” dar noi degeaba citim, din istorie nu vrem sa invatam nimic. Problema nu este ca oamenii ies in strada sa-si spuna durerile ci ca SE ASTEAPTA SI SPERA CA DUPA CE “VALUT TRECE” SA LE FIE MAI BINE IAR DUPA CE-SI DAU SEAMA CA N-AU REALIZAT NIMIC AJUNG DESCUMPANITI SI SCARBITI.

    Ce vrea sa spun este SA NU NE PIERDEM MINTILE CAND VOM REALIZA CA NU O SA SE SCHIMBE NIMIC DUPA PLECAREA LUI BASESCU SI A GASTII LUI, SA RAMANEM LUCIZI SI ONESTI IN CONTINUARE.

    Chiar nu conteaza cine este presedinte, n-are nici cea mai mica importanta fiindca nu el conduce, presedintele nu conduce nimic, nici el nici parlamentarii aia slinosi, cei care conduc cu adevarat sunt cei care tiparesc banii, aia NE MANIPULEAZA PRIN INTERMEDIUL BANILOR, destul de simplu daca avem rabdare si observam ca este IMPOSIBIL CA BASESCU SA CONDUCA CEVA DE CAPUL LUI.

  32. De la copii citire ….:))
    Ce este ministrul?

    -Ministru e un om care sta pe scaun si le spune la altii sa facă cerere. (7 ani)
    -Ministru e un om care a învătat zece clase si s-a dus la serviciul de ministrii. (8 ani)

  33. Nope ca-i inteles gresit.Renuntarea e unul dintre cele mai complexe si ( poate ) istovitoare procese interioare.Poate presupune ( si in mod recurent e frecvent ) renuntari interioare frecvente si de substanta.Da’ in ipoteza descrisa de tine sa nu-ti faci griji caci e premeditare autentica.Renuntarea poate deveni autentica doar in act insa premeditarea capata o forma translucida uneori….s-o inghita ignorantii.In toate cazurile desi articolul este coerent in interiorul propriei presupuneri in extenso invita la o convingere care e prea entuziasta…Demisia…(nu stiu daca imi sunt citite alegatiile insa stiu ca nici nepasator nu mai pot fi…)

  34. P.S.Cand o sa fiu mare ma fac Ciutacu.Cum sant mic tare-i bine si asa…( fascicol de logica…)

  35. Asumarea raspunderii este rezultatul unei coalitii de guvernare care atarna de 2-3 parlamentari. O alianta nesanatoasa care predispune la concesii daunatoare interesului national. Cand ajungi sa conduci o tara cu 30 si ceva de procente, esti dependnt de caactere mizere si afacerisi dubiosi.
    Inca nu isi a da nimeni demisia. Mai sunt facturi de platit.

  36. (Off Topic) Va rog sa aduceti in discutie in emisiune faptul ca ROMANIA a semnat acordul ACTA care printre altele prevede faptul ca internetul va fi cenzurat, toate comunicatiile vor fi supravegheate, provideri de internet vor putea in mod discretionar sa te deconecteze de la retea daca incalci prevederile acestui act fara a mai fi nevoie de a aparea in fata unei instante de judecata etc etc.

    Cel mai grav fapt este acela ca acest tratat a fost semnat doar de 22 de tari din UE si la noi in tara nu a existat nici o consultare pe aceasta tema. Delegatul FRANTEI a demisionat in semn de protest. In POLONIA a fost un miting de 70000 impotriva ACTA.

    Aici se poate semna petitia.
    https://www.accessnow.org/page/s/just-say-no-to-acta

    De ce Guvernul angajeaza tara intr-un tratat care ingradeste in mod flagrant libertatile cetatenilor si transforma unul din bastioanele democratiei – INTERNETUL – in jucaria lor de plus prin care ne pot constrange si subjuga?

    STOP ACTA. STOP ACTA. STOP ACTA. STOP ACTA.

  37. va rog sa cereti si sa transmiteti mitingurile din fiecare oras din tara si din afara la care oameni manifesteaza pt demiterea marinarului a guvernului si pt anticipate e FOARTE IMPORTANT !!!

  38. Salutare Victor!

    Urmaresc blogul tau si sunt un simpatizant! Felicitari pentru toate eforturile pe care le faci pentru democratie!

    Am si eu un comentariu pertinent: am vazut ca domnul vice-presedinte al PNL, Dan Voiculescu (scuze pentru ca nu stiu exact functia) a spus ca Presedintele Romaniei ar trebui bagat la nebuni.

    Fiind un pasionat de istorie, nu pot sa nu remarc: asta nu este stilul in care se facea politica in uniunea sovietica? Adica e normal sa “bagam” oamenii la inchisoare pentru ca au pareri diferite? Democratia nu inseamna dialog?

    Mie mi s-a facut frica la auzul acestor vorbe, pentru ca eu nu am uitat cum au fost acele vremuri: spui ceva care nu convine, esti considerat nebun si bagat in spitalul de boli nervoase fara drept la apel…

    Este o reactie inumana, domnul Voiculescu ar trebui sa fie tras de urechi pentru ca eu am avut asteptari mari de la el. Aceasta declaratie insa, si amintirile legate de ororile comunismului, au facut sa-mi inghete sangele in vene.

    Cum ar fi sa vina maine Antonescu sau Ponta si sa bage oamenii la nebuni? Care mai e diferenta dintre ei si Vadim? Macar el declara ca ii duce pe stadioane…

  39. Sa traiesti domnule Victor ,sunt pentru daramarea regimului actual dar nu pentru masurile luate ci pentru cele pe care ar fi trebuit sa le ia,iar pe clasa politica[toata]suntsuparat ca a furat din avutul nostru al tuturor.Eu nu sunt pentru arestarea lor,nici pentru impuscare sau spanzurare as dori doar RASTIGNIREA lor ,precum armata lui Spartacus.Imi place atitudinea “guristilor ‘de la A3 numai ca se vede mercenariatul de la o posta,sunteti platiti ‘la greu’daca va permiteti sa deturnati chiar toate adevarurile numai in ‘traista’celui cu banul.tigri2

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.