Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-i place geniului > Omul care s-a uitat de sus la ştachetă

Omul care s-a uitat de sus la ştachetă

O viaţă întreagă, mă rog, atâta câtă am petrecut până acum, Adrian Păunescu mi s-a părut un munte de forţă, o revărsare de putere, un tăvălug din calea căruia cel mai indicat e să te fereşti. Dincolo de uriaşul talent, de erudiţie şi de istoria pe care a scris-o (atât în poezie, cât şi în jurnalism), personalitatea lui striveşte. Dacă strănută spre tine, zici că te-a lovit crivăţul.

M-a şocat când, după o lungă perioadă de absenţă (cauzată exclusiv de angajamentul său cu alt post de televiziune), pigmentată uneori cu telefoane ori sms-uri pline de savoare şi de revoltă, a revenit în studioul meu. Palid, slăbit, ezitant în călcătură, sfârşit fizic, dezamăgit de nimicnicia celor din jur şi a mărimilor zilei care odinioară-i mâncau din palme, dar – har Domnului! – nu resemnat. A fost, poate, cea mai grea dintre ediţiile unui show de televiziune care a călcat apăsat în cel de-al patrulea sezon de existenţă. Pentru că n-am mai fost în stare să fiu eu însumi şi, pentru prima oară, cu toată lipsa de modestie, mi-a fost teamă să nu strivesc eu, în direct, din neghiobie sau luat de val, preţiosul trofeu.
Îmi spusese Jenica, acest Jiminy Cricket al emisiunii Vorbe grele, iar iniţial am tratat informaţia ca pe un alint al poetului, că Adrian Păunescu e bolnav şi că a acceptat invitaţia la emisiune doar fiindcă n-a avut puterea să mă refuze. La câteva zile după, am citit în Jurnalul Naţional, uluit, cu maxilarul încleştat, editorialul în care-şi anunţa oficial boala, însă nu şi abdicarea de la viaţă. Un luptător de clasă şi vocaţie nu se predă niciodată. Iar editorialul disperării, culmea, mustea forţă. Nu cred că mi-a mai fost dat vreodată să citesc un text atât de contradictoriu. Omul aparent căzut sărea cu boltă peste ştacheta înălţată la nivelul recordului mondial.
Nu ştiu ce ne leagă. Cred că e, pur şi simplu, vorba de o slăbiciune reciprocă şi trainică, n-am de ce să insist să-mi explic. Mai bine-i urez La mulţi ani!

(Text apărut în Flacăra lui Adrian Păunescu)

Comentarii

comentarii

Similar Posts

79 thoughts on “Omul care s-a uitat de sus la ştachetă

  1. Nu prea am înţeles sensul articolului tău, dar… Oricum, maestru e maestru! Chiar dacă aş părea un imbecil, doza de formol este, oarecum, justificată…

  2. jos palaria..si inteleg perfect ce simti.nu-mi fac idoli , sa nu se prabuseasca..dar daca ar fi sa aleg un roman din primii zece, care ma face intradevar mandru ca sunt prin zona..atunci cu siguranta poetul ar fi intre primele locuri.
    respect.

  3. Ai 40 de ani. La revolutie aveai 20. Cand Paunescu il canta pe Ceausescu, cand exacerba cultul personalitatii, aveai zece ani. Deci nu stii nimic, nu ai voie sa ai pareri. Si ca sa vezi ca sunt cinstit, pe cat il uram pe Paunescu atunci, pe atat il admir acum.
    Poate imi dai tu o explicatie!

  4. LA MULTI ANI!
    Cit de mult lipsesc oameni ca A.P. in parlament…(Vadim ,Pruteanu)

  5. Cine ești tu, cel care ești
    și unde ești, când nimic nu este ?
    Născut într-un cuvânt, îmi duc înțelesul
    într-o pustietate divină.

    Întreb dacă sunt, dar strigătul
    nu se rupe de mine
    și una cu el rămân, adăugând
    deșertului singurătate.

    Cu harul vreunei silabe
    urnesc din înțepenire, întruna
    golurile sferice în alte goluri
    aidoma lor, și fără de margini.

    Fixitatea neființelor mereu o clatin
    într-un azi etern cu aură de vid
    – mă rog să fii, de mine însumi
    mă rog să fii. Arată-te.
    (Nichita Stãnescu – Confundare”)

    http://www.youtube.com/watch?v=8yCAwiTyCiQ

    http://www.youtube.com/watch?v=x1i7pevupAM

  6. Contradictoriu, complex, urat, adorat… Ce sa mai spun despre dvs.? Ma uimiti si ma intrigati aproape in fiecare zi. Uneori ma astept la ce va urma, dar rar. Astazi este ziua cand m-ati castigat definitiv. Sa aveti puterea, subtilitatea, finetea, duritatea…..cate se pot spune! Dar cate se simt din randurile de astazi! Sincer, aveti toata admiratia mea!

  7. Felicitari Victore pentru articol ,un frumos cadou pe aniversarea maestrului Adrian Paunescu ….La Multi Ani maestre….

  8. Cred ca Adrian Paunescu a avut nenoroc in viata asta. Niciodata nu a fost criticat SAU laudat, ci doar amandoua in acelasi timp. Gloria nu a trait-o pe deplin niciodata. Hai sa ne hotaram, ca natie, doar sa laudam un om …. sau sa tacem.

  9. Da ,un om valoros care se stinge incet intr-o tara preoupata cu lucruri mult mai importante.:(

    Cum spunea einstein ,degeaba vrem noi sa explicam unora ce este piinea cind ei nu stiu cei faina.

    Am pierdut simtul masurii si nu stiu cum o sa-l mai gasim.

    Oare a fost vreodata Romania guvernata de valoare si normalitate sau astea au fost permanent un deziderat?

  10. Cutremurator editorialul dlui Paunescu. Nu-l citisem pana acum. Laudabil gestul dvs. de a va solidariza cu un om aflat intr-un moment mai putin fericit al vietii sale. Ii doresc dlui Paunescu puterea sa lupte: cu boala, cu viata, cu oamenii…

  11. Ma doare sufletul sa il vad zilele astea pe Adrian Paunescu, o umbra palida a ceea ce a fost. Unii oameni mi se pareau nemuritori si ma apuca o tristete nesfirsita cind vad ca nu sint.

  12. @da de ce: dreptul de a comenta mi l-a dat revolutia care a dat jos regimul celui pe care-l adula Paunescu atunci cand aveam eu 10 ani. altfel, n-am nici o explicatie de dat, nimanui.

  13. Fara legatura cu subiectul , vreau sa-ti spun nene ca esti tare atata timp cat ai reusit sa-l scoti din pepeni pe micul Titulescu aseara la emisiune ! Totusi am o nelamurire… pai daca el se supara asa de usor la o simpla constatare a ta , cum o sa faca el fata adevaratilor sacali cand vor incepe bataliile ?

  14. Un mare talent dublat de un truditor,un om controversat,cu calităti si defecte mai usor de citit,ca într-o carte deschisă tuturor,un om care a trăit vulcanic.Si vulcanii pot erupe când nici nu gândesti,chiar atunci când sunt considerati stinsi.Să-i dorim în primul rând omului multă sănătate.

  15. Usor, usor se duc capetele luminate, nume de care am auzit toti, fete cunoscute, oameni mari. In locul lor ce ramane? Tara te vrea tinichigiu, barman sau manelist (base dixit).
    Cata vreme ne vom uita inapoi ca sa mergem inainte vom bate pasul pe loc.

  16. Stiam cu totii despre asta de ceva vreme, doar ca in adancul inimii refuzi sa crezi ca un Titan poate fi doborat. Unde mai pui ca in constientul colectiv al romanului de dupa ’90 e deja mort. Imi pare bine ca am ocazia sa ma exprim scris, verbal m-asi fi gatuit de mult…

  17. Trebuie sa ne grabim sa ne stimam artistii. Nu prea e timp. Iata-l pe Mircea Micu, bunaoara. Ce spirit am pierdut!
    Maestrul Paunescu, din pricina pasiunilor politice imbecile, a fost tras pe dreapta cam mult. A fost injurat, si mai este, din pricina unor etichete lipite fara temei pe fruntea lui, mult mai lata decat a celor ce-l injura.
    Pe Adrian Paunescu poti sa-l iubesti, poti sa-l urasti, dar nimanui nu-i ramane indiferent.
    Te felicit si-ti multumesc, Victor Ciutacu, pentru atitudinea corecta fata de poet.

  18. victore,dumnezeu s-a plictisit?a inceput sa-i ceara pe multi dintre noi[de ce nu-l ia pe primul om al tarii,scuze pentru divagare]si dupa ce ca-i vai de noi ii si mai pierdem pe cei buni

  19. La mulţi ani, Adrian Păunescu!

    Adrian Păunescu nu a fost şi nu este perfect. Adrian Păunescu A FOST şi ESTE una dintre marile valori ale acestei naţii. Şi, cândva, sper cât mai departe de acum, vom rămâne mult mai săraci spiritual, odată cu plecarea sa.

    Mulţumesc, Victor Ciutacu, pentru ocazia de a putea scrie aceste rânduri!

  20. Personalitate covarsitoare ? Categoric . Talent urias ? Fara discutie si as adauga o forta a verbului greu de egalat . Model ? Pentru mine , nu . Ar fi putut sa fie un Vaclav Havel romanesc – avea atuuri chiar mai mari decat cehul . A ales altceva .
    In rest , ii urez sanatate , putere si “La multi ani” .

  21. Maestrul e maestru oricand si oriunde!
    Eu il respect si admir pe Adrian Paunescu.
    Pe langa ceea ce i se reproseaza, se uita, de regula, ceea ce a facut, si nu neseminificativ, bun!!!
    Nimeni nu e numai “alb” sau “negru”!
    Ii doresc, si eu, la multi ani!
    Tot respectul, pentru dumneavoastra, domnule Victor Ciutacu!

  22. Da, Adrian Paunescu il cinta pe Ceausescu… dar il cinta frumos, nu il pupa undeva.Iar Cenaclul lui a fost un fenomen, care ne mai scotea putin din uriciunea zilelor cenusii. Cind apareau cartile lui in librarii, era coada si nu puteai sa prinzi una decit daca aveai “relatii”. Noi, romanii, parca am avea o boala: nu ne apreciem valorile decit dupa ce nu le mai avem. Cit le avem, dam cu piatra sau le ignoram. Pacat. LA MULTI ANI, MAESTRE. CU TOT RESPECTUL.

  23. Si cind te gindesti ca pe blogul domnului Nastase sint tot felul de “Harabule” care-l considera pe Adrian Paunescu un poet fara valoare,nociv pentru poporul roman,cu o poezie mult inferioara actualilor “mari poeti romani”,scuze imi scapa cum ii cheama.Adica sincer nu-i cunosc!
    Felicitari Victore,Adrian Paunescu a fost,este si va fi unul din cei mai mari oameni de cultura romani.

  24. La Multi Ani domnului Paunescu!Subscriu la parerea dumnealui despre situatia actuala din tara.

  25. Da, Adrian Păunescu a fost (şi este!) o forţă. Am mai spus, a fos gura de libertate a tinereţii mele şi pentru acest mare beneficiu nu-i pot mulţumi suficient. Mulţi au fost, puţini au mai rămas. Merită toată iubirea şi respectul nostru. (După ce se duc, degeaba-i mai plângem. )

  26. Eram copil si- mi aduc aminte cand de-abia asteptam ” Cenaclul ” …
    Era coltul meu de relaxare , la radio , pentru ca nu am fost niciodata la concerte …
    Ca a fost sau nu a fost ” adulator ” cum spun unii , nu ma intereseaza , treaba lui , dar in comparatie cu alti i , el ESTE O VALOARE IN CULTURA !!!

  27. CEI CE IL CRITICA PE DOMNUL PAUNESCU SA II CITEASCA CU ATENTIE POEZIILE DIN PERIOADA 70-80 FARA PATIMA SI PRIN RE,RE,RECITIRE VOR INTELEGE CA MULTE ERAU PE MUCHIE DE CUTIT. MA INTREBAM DE MULTE ORI UNDE LE ERAU OCHII CELOR DE LA CENZURA. DAI DOAMNE PUTERE OMULUI PAUNESCU SA NE MAI SCRIE MULTE MULTE POEZII.

  28. poate cel mai mare poet in viata. i-am citit poeziile, stiu ce spun. LA MULTI ANI, MAESTRE!

  29. De ce am gresit si astazi d-le Ciutacu?!!
    Sunt daramata pur si simplu!Stiu ca sunt un om absolut NORMAL!

    Cu acelasi respect,
    IoanaP
    P.S.
    1.Am cumparat azi JN cu romanul d-lui Adrian Paunescu.La multi ani pentru dansul si multa SANATATE!
    2.Daca vreti sa nu va mai scriu,imi spuneti si ma retrag cuviincios.

  30. Constat cu plăcere că şi alţii au scris asemănător mie, cam în acelaşi interval de timp, fără să fi avut comentariile aprobate şi, deci, să le citim şi să ne inspirăm.

    În halul ăsta de disperare am ajuns, din cauza faptului că sistemul de valori e cu susul în jos!

  31. Cand era pe cai mari i se spunea “Porcul”. Cand e decazut inspira mila. Ciudat personaj. Si mie imi este mila de o bucata de vreme de cand apare des la TV. Este intr-adevar un genial versificator moralist dar fara feeling..Sa vedem daca ramane in istoria literara cu ceva..

  32. Se face o confuzie. Adrian Paunescu este un foarte mare poet dar un foarte mic caracter.
    Domnia Sa intr-adevar a scris poezii “subversive” dar numai pina cind a pierdut sprijinul celor puternici; dupa incidentul din 1985, folosit ca pretext pentru a fi interzis, a inceput sa-l pupe in dos pe Ceausescu si probabil ca ar fi fost eventual iertat.
    1/ dupa 4 mandate de parlamentar are o pensie de cel putin 6-7000 de lei noi. Dar, ma rog, cred ii e destul de greu sa intretina alea 6+1 case pe care le are (conform declaratiei de avere).
    2/ 2010: “Ultimele săptămâni ne pun într-o condiţie umilitoare şi tragică. Poporul român e condamnat la moarte.”
    1986: “Iubite tovarăşe Nicolae Ceauşescu, profetice cuvinte aţi rostit şi bine aţi făcut că le-aţi lăsat să apară, să fie cunoscute de acest popor care vă iubeşte, în ciuda faptului că îl fugăresc şi-l chinuie diverşi oameni cu putere […]”.
    Se pare ca poporul asta o duce catastrofal cind nu e Domnia Sa la putere. Cit a fost parlamentar (16 ani!!) nu i-am auzit gura in afara emisiunilor TV (a propos, de la Realitatea a luat, intr-un singur an, vreo 25.000 de euro).

  33. CRED CA AVEM DATORIA DE A DESPARTI POETUL DE POLITICIAN SE FACE O GRESEALA AMESTECIND LUCRURILE.INAINTE DE 89 DOAR ARTA NE-A AJUTAT SA TRECEM PESTE NEDREPTATILE REGIMULUI FARA EA LUCRURILE AR FI FOST INSUPORTABILE.AZI IN SCHIMB NU MAI AM ACCES LA CARTI DIN CAUZA PRETURILOR PROHIBITIVE SI A NIVELULUI DE TRAI MULT MAI SCAZUT CA ATUNCI. UREZ MAESTRULUI SANATATE DE ZIUA DE NASTERE

  34. Va rog sa imi raspundeti la pct.2,cu toata increderea si toata sinceritatea,
    Cu acelasi respect,
    IoanaP

  35. @IoanaP: am alte griji, trairile dumneavoastra nu constituie o preocupare pentru mine

  36. Rugă pentru România de Adrian Paunescu

    Tragica mea, condamnata mea ţară,
    Din nou răstignită şi funerară,
    În static şi jalnic galop antigalop,
    Între secetă, foamete şi potop.

    Tragica mea adorată Românie,
    Calea nu ţi se mai ştie,
    Asupra ta îşi continuă asaltul
    Ba unul, ba celălalt, ba altul.

    Mutată cu forţa, de la lei la roni,
    Te-au încălecat pigmei autohtoni,
    Care te-au trădat şi te crucifică,
    Într-o păcăleală aproape mirifică.

    Te-au retrogradat urât, cu voia,
    După cum i-a mânat paranoia,
    Din săracă, te-au făcut mizeră,
    În timp ce afacerile lor prosperă.

    Vor să te scoată şi de pe hartă,
    Ţara mea tristă, de pe linie moartă,
    Văduvă între văduvele sărace,
    După fiecare război, după fiecare pace.

  37. Un condei ce ne-a umplut sufletul cu bogatia cuvantului sau , a ajuns la o disperata resemnare . Autopsia starii generale-l aduce-n pragul infruntarii cu sentimentul de zadarnicie , de predare , de renuntare la lupta !
    Discret paralelism intre doua pronume esentialiste: eu si noi .
    L-am ascultat , l-am criticat , l-am cunoscut citindu-l si dincolo de coperta manualului din liceu.
    L-am invidiat si ironizat dandu-mi seama ca-l iubesc pentru imensa sa originalitate-diversitateSi ,atunci,i-am recunoscut dreptul de a fi …OM, conform descrierii lui Olahus .
    L-am respectat alergand sa-i cumpar cartile pe care altii ,le aruncau in focul Evului Mediu Modern dupa-n Decembrie ’89.
    Luptator infocat impotriva inertiei,avand drept arma”Si totusi iubirea…”,invins de inertie?!
    Nu trebuie sa-i acceptam renuntarea !Titanul are doar un moment de slabiciune dar , inca iubeste . Iubeste , deci spera . Sperand infrange zadarnicia .
    Iar pentru ca “el” se transforma subtil de real in “eu”-ul din gandirea noastra,speram si noi alaturi intr-o Romanie care sa-si poata sustine fruntea ridicata-n fata judecatii copiilor .

  38. La multi ani,MAESTRE al cuvantului!
    La multi ani si taria Ceahlaului.

  39. Am citit editorialul la vremea lui dar tot nu am inteles ce il deranjeaza pe Adrian Paunescu: posibila scadere a pensilor, boala, faptul ca nu mai e in prim-plan, ca nu l-a mai sunat Radu Moraru, ca are o fiica adolescenta, ca s-au scumpit medicamentele. Obisnuia sa fie mai coerent.

  40. Il apreciez pentru reusitele traduceri din Dylan si pentru unele poezii de-a dreptul frumoase.
    Il dispretuiesc pentru poeziile pline de patos dedicate partidului si ceausestilor, pentru laudele aduse regimului inainte si dupa caderea acestuia, pentru insistenta cu care a cautat binevointa mai-marilor zilei. (ceasca, ilici).

  41. Urcam aceeasi Golgota. De aceea am perceput intr-un mod aparte editorialul domnului Paunescu. Daca vom reusi sa ajungem in varf, doar Dumnezeu stie. Sa-i dea Cel de Sus sanatate Maestrului Adrian Paunescu!
    Pentru ceea ce ati scris dumneavoastra am a spune doar atat: respect.

  42. Imi pare rau, de fapt nu imi pare rau pentru ce voi scrie: nevasta-sa a omorat 3 oameni, a lasat pe drumuri o fata traumatizata si a scapat pentru ca este nevasta lui paunescu. Puteti sa separati paoetul de politician dar omul asta tot un las ramane (vezi episodul Nicu Ceausescu).
    Despre bolnavul Paunescu este alta discutie.

  43. De mai bine de 30 de ani pentru mine Adrian Paunescu este cel mai mare poet contemporan: vrajeste cuvintele spunand adevaruri eterne! Multa sanatate, maestre! Dumnezeu ii mangaie pe cei ce se ridica aproape de ceruri! Va fi bine!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.