Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-mi provoaca scarba > Ombelico del mondo

Ombelico del mondo

Deşi putea s-o rezolve direct în editorialul său zilnic din Jurnalul, cum a mai făcut-o şi la adresa mea, și la a altora (unii, mai naivi, chiar i-au sărit odinioară-n ajutor, când avea de achitat contravaloarea unor sentinţe ori de apărat onoarea când a fost acuzat de Vadim de colaborare cu Securitatea), maestrul contraatacă prin intermediari. Oameni care-i sunt datori cu realizarea-n viaţă. Şi care-şi achită ratele la leasingul parvenirii profesionale. Aş fi preferat s-o facă direct. Sau, dat fiind că n-are portocale-n boxeri, măcar prin intermediul unui argat alfabetizat. Dar, dacă nu se poate, nu se poate şi gata…

Dar, dacă tot nu se poate, atunci dau şi eu drumul unui text pe care l-am scris luni noaptea. Îl ţineam în draft şi mă hotărâsem să uit de el. Vă urez lectură plăcută.

Ies dimineaţă de sub duş, găsesc un sms: “Sună-mă, te rog, am o propunere“. Sun şi răspunde prompt: “Vrem să vină EBA la tine, te interesează?” Normal că mă năuceşte, dar replic: “Cine voi ?” Râde şi replică: “Te interesează sau nu?” Evident că mă interesează s-o aduc în studio pe fata celui care m-a acuzat că-l lovesc prin familie, la fel cum evident îmi dau seama că, dacă n-ar fi ţinut musai să apară la mine, nu m-ar fi căutat în veci nici dracu’ cu cărţi. Ne dăm întâlnire la prânz…

Restaurantul preferat al pediştilor, buricul târgului, el şi ea. Care ea nu e EBA. Înterb dacă n-au tocmit şi paparazzi să imortalizeze momentul istoric. Vor live, dar ar negocia. Ei oferă prada, eu ofer studioul. Nu cer favoruri, dar mă întreabă care-s condiţiile mele. “Singura mea condiţie: nici o condiţie”. Se pune pe masă o exclusivitate despre relaţia de familie Băsescu – Hrebenciuc, sună tentant pentru can-can, dar nu mă pasionează. Ştiu să scot ştiri de la oricine, n-am nevoie de pleaşcă, iar viaţa de cuplu se desfăşoară în dormitor, nu la Vorbe grele.

Discutăm de toate, câte-l lună şi-n stele. Ajungem, inevitabil, la motivele gheţarului care desparte Jucătorul de Tonomat. Expediem repede subiectul, suntem ireconciliabili. “Eu cred că, dacă i-ai face o propunere, ar accepta o emisiune cu tine, dar la Cotroceni, că nu vrea să vină în Antene“. Îmi pare oarecum rău că-mi dezamăgesc amabilul interlocutor, dar nu mă mişc din Romexpo. Nici capacităţile tehnice ale Antenei 2 nu rup norii, nici în înregistrări de operetă nu obişnuiesc să joc şi, dacă tot nu m-am dus la Patriarhie pentru o exclusivitate cu Preafericitul Daniel după alegerea sa ca Patriarh, n-o să mă deplasez la Cotroceni. Nu merită efortul, ne detestăm reciproc cu graţie şi de la suficient de mare distanţă.

Vine momentul final: “tu ce ne oferi?Pe mine şi emisiunea, să convingă, asta-i tot ce pot pune pe masă. “Deci mergem pe încredere, da? Joi seara, fără teme şi întrebări dinainte stabilite, live”. Batem palma. Înainte să ne ridicăm, ultima întrebare: tu vrei ceva?” Mă umflă râsul. “N-am făcut un şmen în doi ani de emisiune şi-o să debutez taman cu a mică a Tiranului?” Am mers pe încredere. Se pare c-am fost singurul. Dar să mor dacă-mi pare rău…

P.S. În meseria asta păcătoasă, există lucruri care se scriu și lucruri care nu se scriu. Ei bine, uneori, lucrurile care nu se scriu trebuie scrise; cu orice risc.

UPDATE: Dacă vreţi să citiţi o analiză politică rece şi deşteaptă, go la Masha!

Comentarii

comentarii

Similar Posts

81 thoughts on “Ombelico del mondo

  1. Maestrii ca maestri da’ de Eminiescu n-am auzit de mult. Cred ca toate au legatura cu Ieuropa.

  2. Pai tatuca nu suporta “tonomate” in jurul lui, ca-s prea precise si prea performante pentru “EL”. Nu-s funny, asa cum el este! Marii “maestrii” pentru el sunt aia controlabili si evident, cu cel putin doua clase mai jos… adik -1.

  3. Cel care a dat titlul articolului e…, dar mai bine nu zic direct!
    Eu am fost gratulat de cineva cu expresia “centrul universului” in loc de “buricul pamantului”. Replica mea, lipsita de originalitate, dar eficienta a fost:
    “-Proasta universului !”

  4. Exercitiu de imaginatie : Daca tu si Cristoiu ati avea amandoi nevoie de un transplant de rinichi si in urma testelor de compatibilitate, doar Tuca s-ar dovedi eligibil, cui crezi ca ar dona rinichiul ? Sau crezi ca v-ar lasa pe amandoi sa muriti ?

  5. era mai bine sa lasati textul in draft si sa uitati de el…”tu ce ne oferi? pe mine si emisiunea, sa convinga….” “tu vrei ceva?”…..restul sunt doar cuvinte si explicatii care suna absolut jenant…habar nu aveati insa ca acelasi shmen facut de Dvs. il facuse separat si maestrul si asta va enerveaza…de ce nu ati spus pe post ca oamenii pdl v-au contactat pentru interviu? de ce nu ati intrebat despre asta in emisiune? conform indemnului Dvs., voi folosi telecomanda si va voi “executa” si pe Dvs. intocmai precum l-am “executat” pe maestrul cristoiu, acum catva timp

  6. @daniel: nu stiu de unde ai dedus tu ca oamenii aia erau de la PD-L, da’ ma-nclin respectuos in fata perspicacitatii tale remarcabile. daca tu-ti inchipui ca emisiunile politice se negociaza cu secretarul stiintific al Academiei, n-am decat a ma bucura ca stii sa folosesti telecomanda. fa-o!
    @ColtDeCrocodil: da’ ma urmaresti ca pe hotii de cai 🙂

  7. Frumoasa melodie !
    Ce pot spune eu ?
    “Cand vezi unu'(a)in rahat pana-n gat,impinge-l pana nu-l mai vezi”.
    “Ti-e mila de dracu’si el nu te lasa sa traiesti”
    Asta am invatat eu …

  8. va innomoliti in detalii si uitati care este dusmanul comun, al tau, al lui, al nostru… not good, not good at all, mai ales ca mai sunt nici trei luni pana la “toamna”.

    btw, iti mai aduci aminte cand romania a castigat aurul, argintul si bronzul la sydney si efectul vizual al celor trei steaguri romanesti? un efect similar cu mihai gadea, ion cristoiu, mircea badea, victor ciutacu, valentin stan si radu tudor in platou la sinteza zilei ;))

    http://farm4.static.flickr.com/3230/2347550422_bc0846cf14_o.jpg

  9. Previzibil, pentru cei care știu că nu era primul șmen(tv sau scris) înfăptuit de ”maestrul”.
    Sluguța și al său ”maestru” nu cunosc noțiunea de fair play. Sluga e slugă, în plus e și mediocră, iar ”maestrul” pe lângă faptul că îmbătrânește urât, face doar ceea ce a făcut toată viața: îi arde pe cei care l-au ajutat și/sau l-au apărat. Pe principiul nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită.
    Victor, chiar dacă e democrație în Intact, nu-i mai da idei ”maestrului” pt că mâine-poimâine se apucă să vă porcăie fără nicio jenă, în JN. Și așa a devenit greu de suportat scriitura zilnică a ”maestrului” , care a descoperit că numele Cârmaciului șade perfect lângă cuvinte ca ”extraordinar, fantastic, nemaipomenit, dibaci” etc.
    P. S. Într-unul din promo-urile A3, pt duminică, apare și figura ”maestrului”. Sper că nu va fi acolo, alături de voi, de la 20.30, și să trebuiască să vedem iarăși fandoselile și ofuscările răstite ale ”maestrului”: ”acum vorbesc eu, da?!” ” stai, că deja m-ai enervat” , ”sunteți tineri și habar nu aveți” , etc.

  10. Mi se pare de cacat faza cu “tu vrei ceva?”. Eu personal o lasam moarta din acel moment sau poate ceream ceva la misto… un autograf cu dedicatie de tac’su pentru emisiunile tale.

  11. victore, sincer, dezvaluirea ta nu e mare – branza decat in zona finalului (la raport cerere-oferta); altminteri e clar ca in realizarea unei emisiuni ideea pleaca ori de la moderator (si ai lui) , ori de la invitat (si ai lui)…

    stiu ca e off-topic, dar nu ma pot abtine, apropo de romania lor, a cocalarilor (de dorobanti sau din politica) si romania reala, a descultilor care stau cu picioarele in apa si cu ochii la cer

    La inundatii, in ciubote – Roznov (Slobozia) Neamt – foto
    http://vinca-vestea-neamt.blogspot.com/2009/06/la-inundatii-in-ciubote-roznov-slobozia.html

  12. pt un tablou complet era bine sa fi citat tot articolul din 7 plus; eu, sincer, mare lucru nu am inteles si nu stiu daca merita sa imi fac abonament la foaia cu pricina; asadar, un el si o ea au batut palma cu dva sa vina eba in emisiune. s-a mers pe incredere, din partea dva, de cealalta, … . intrebare (cu permisiunea dva): cum ar fi trebuit sa se joace piesa, ca toti sa primeasca aceleasi bis-uri la scena deschisa? multumesc

  13. Domnule Ciutacu, vreau sa va marturisesc ca am avut un moment in care m-am gindit ca poate ati fost manipulat dar,nu am stiut cine a initiat interviul.De aceea nu am vrut “to go there”.Adica mi-s-a parut ca asi sari calul sa afirm ca v-ati lasat in plasa lor.Calculul lor a fost simplu, sinteti prea domn sa crucificati copila deci pot conta pe dumneavoastra sa inceapa campania de proasire a familiei Basescu.Gasesc aceasta manevra deosebit d

  14. de ce sa zic daca unii dintre ultimii pe care ii mai respectam si pe al caror cuvant puneam oarece pret se apuca sa se certe intre ei eu incep sa ma uit da otv
    salut

  15. Gasesc aceasta manevra deosebit de abila si,in acelasi timp, “scary” pentru dumneavoastra.Consultantii sint mai buni decit mi-am inchipuit.Cred ca acum, retrospectiv vorbind, sinteti “siderat” cum a fost posibil ca “inculta odrasla” sa va duca de nas.Banuiesc ca nu veti mai avea niciodata “mingea la serviciu”ca sa va puteti revansa.Pacat,acest episod cred ca va va invata ca niciodata sa nu faceti interviuri cu “sufletul” ci todeauna cu ratiunea, mai ales cind aveti o slabiciune pentru sexul frumos.
    Cele bune, un taliban luminat

  16. ” Maestrii ” la varsta pensiei se retrag precum elefantii in locuri linistite : TVR scrie pe maestrul nostru. Rabdare si tutun.

  17. ‘neata buna la Tonomat
    Atunci cand doi insi te supara, si chiar sunt mai puternici decat tine in ceea ce priveste joaca cu vorbele, nu te lupta cu ei ; nu vei reusi sa-i invingi… Mai bine arunca un strop de zazanie intre ei; oamenii buni au si orgolii mari, nu uita asta…Vor fi uitat de tine pentru o vreme si se vor sfasia intre ei. E simplu.
    Cred ca lui Basel i-a iesit de data asta:)
    Salutare taica si noroc

  18. victor as fi preferat sa nu faci emisiunea aia. sincer pana la eba ai fost adversarul perfect al lui Basescu. acum imi e foarte greu sa te mai vad la fel. o sa iti revii daca bagi tare pe viitor mai ales ca sunt ptrezidentilele iar latratorul de basescu nu va ezita sa va / te atace. respect si nu le mai da atatea explicatii ca astia toti au impresia ca ai resentimente.

  19. @Victor,
    De multa vreme am vazut ca a luat-o razna. Cineva spunea mai sus ca e bine sa te retragi cat esti pe culmile gloriei. El a ales sa loveasca in altii pentru “esecele” lui. E o vorba mare din poporu’ asta ca vai de mama lui: pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti. O singura curiozitate am: continutul integral al editorialului sau ce o fi el. Da’ pentru vorbele lu’ nea Jack nu cumpar eu o revista. Nu-l mai citesc demult in formatul electronic al JN daramite sa dau bani pe ce zice Cristoiu…..

  20. Lucrurile care nu trebuie scrise au farmec…chiar daca de multe ori ajung doar o simpla lectura.
    Inceputul postul prost,dar cu cat am inaintat am dat de esenta..cum sa iti para rau?..cand ai prins pestele cel mai mare?

  21. Fi amabil, stimabile, poti sa-mi arati si mie buricul buricului, ca mor de curiozitate 🙂

  22. “Campul magnetic” creat in jurul Dvs. nu a avut ‘forta de atractie’ necesara ‘de a va magnetiza’.
    Se pare ca nu va caracterizeaza nici macar paramagnetismul, dara-mi-te feromagnetismul, intrucat nu sunteti facut din ‘ferromagnetic material’, ca sa fiti atras “puternic” de ‘campul magnetic’, ce vi s-a pus pe tava, si care avea menirea sa va magnetizeze cumva, fie si temporar!!! ca de o magnetizare permanenta, nici vorba!!!
    Nu va invidiez pentru situatia in care sunteti! ‘Vorbele grele’ au o ‘proprietate’ de respingere nu de atractie!

  23. “Si tu Brutus???” Cam asta vor sa spuna ei in articolul de mai sus…

    Tu poti sa le spui ca epoca dinozaurilor a apus demult…

  24. @everybody: staff-ul Elenei Basescu nu a incalcat intelegerea in nici un fel. va rog sa nu mai cautati pete-n soare, ca de data asta chiar nu e cazul.
    P.S. incercati sa va folositi ratiunea, nu imaginatia. acel “tu vrei ceva?” nu se refera la bani. oamenii lui Basescu nu-s atat de prosti, incat sa-ncerce sa faca o nesabuinta pe care n-au indrazneala de a o gandi nici macar unii lipsiti de mine si imaginatie.

  25. Eu cred ca acest gen de neintelegere dintre dvs. si dl Cristoiu ar trebui lamurita la telefon sau printr-un tete-a-tete.

  26. “Orice fiinta, cat de neinsemnata ar fi,constituie centrul unui cerc trasat in jurul ei.”( Franz Kafka)

    “Buricul pamntului are un nume:IO( Stefan, Mircea,Victor,Mihai, Romania, EUROPA…)”

    PS Nu am “portocale-n boxeri”( doar gogonele in plasa)dar, deja, si Thunderstruck( AC/DC) este o “muzica” prea moale.Ar trebui sa-mi fie scarba?

  27. daca acel “ceva” nu se refera la bani, atunci la ce ar putea sa se refere?! la un post de consilier prezidential, la vreo “futomodela”, la vreun kil de castraveti?:)

  28. Victoras, degeaba remarci tu greseala cu “maestrii”. Cred ca 90% dintre “internauti” nu sesizeaza care-i problema. Asa m-am saturat de “sa sti” si de “nu fii” ca sa nu zic de altele mai complicate:”ma-m dus”,”desteptu-le”. Pe cine mai intereseaza in ziua de azi sa scrie corect in lb. romana? Aia era pe vremea noastra cind se dadea admitere la liceu si rezultatul examenului decidea daca restul vietii ti-l petreci cu mapa sau cu sapa. Acum poti sa ai 4 clase sau mai putin si sa conduci ultimul tip de jeep pe care sa-l parchezi linistit in unul din cele 3 garaje ale superbei vile cu 15 camere si 3 etaje.

  29. Numa’ atâta? Un el şi o ea care, la o cafea… Tot nu pot renunţa la ideea că, în spatele propunerii lor, stă mintea (aia!!!) diabolică. A obţinut ce-a vrut? A obţinut!

  30. E regretabil ca tinerii din trust ataca un om de la care au de invatat. Asta demonstreaza ce echipa unita e acolo. Ion Cristoiu este unul din putinii oameni de presa din tara. Nu sunt intotdeauna de acord cu parerile lui, dar de fiecare data cand il vad abordeaza folosind mai mult de 100 de cuvinte subiecte cu seva. Parca nu l-am auzit vorbind de prostituate, cumetrii, Mihaele si alte barfe. La scoala comunista am invatat ca cine nu are batrani sa isi cumpere.

  31. explica-i atunci unui nestiutor ca mine cu cine ai negociat interviul, ce ai negociat (fara povesti siropoase pentru fraieri, te rog), de unde erau oamenii eba-ei daca nu din pdl sau asociati pdl-ului si cum de au indraznit sa puna intrebarea “tu ce vrei” daca stiau ca niciodata nu s-a pus o asemenea problema la tine. credibilitatea se castiga greu si se pierde prosteste.

  32. PS: daca nu explici tu povestea completa a interviului, o sa am placerea sa explic eu. ghici cum? ghici unde?

  33. Asa se practica? Intrebarile se cer de catre intervievati? Dl Cristoiu vorbeste din proprie experienta sau doar are o parere foarte proasta despre tine? Imi amintesc ca l-am urmarit in cateva randuri vorbind despre cat de ticalosi pot fi jurnalistii uneori. Mi-a si exemplificat acum.

  34. Buna ziua d-le Ciutacu,

    Toate,toate se negociaza in tara asta?!Cred ca numai moartea nu negociaza absolut nimic-restul,oamenii de azi, absolut TOTUL!
    Parca nu-mi vine sa cred ceea ce s-a intamplat cu venirea lui EBA in emisiunea Dvs.Bine ati facut ca ati publicat ce ati scris luni.Aveti dreptate:”lucrurile care nu se scriu trebuie scrise; cu orice risc”.
    Si cum sugereaza Bogdan.M.M,invitati-l va rog pe dl Cristoiu in emisiunea Dvs.,sa vedem ce are de fapt cu “buricul pamnatului,epigonul Victor Ciutacu”,ca ne-a facut extrem de curiosi.

    Cu mult respect,
    IoanaP

  35. Maestru’ spre binele lui ar fi ramas la Gadea in emisiune, unde era bagat in seama gratis, asa incearca sa iese la lumina dand lectii de “deontologie” ….

  36. care e legatura cu cristoiu in dezvaluirea acestor culise?
    ca inteleg asa: citind articolul din 7 plus te-ai gandit sa dezvalui culisele. Dar eu nu inteleg legatura.
    Ma lamureste cineva?

  37. Nu inteleg ce are cu dvs….mai ales ca ii este atribuit titlul de “maestrul genului jurnalistic” ce impune o recunoastere a meritelor sale, dar cum ramane cu respectul fata de ceilalti si implicit fata de sine ?
    PS: Sa inteleg ca EMINIESCU a scris “Epigonii”…nu cum stiam – Eminescu (nascut Eminovici)

  38. Acum, dacă domnişoara vrea să câştige popularitate, nici nu mai are importanţă cum o câştigă. Au fost şi alţii care au ajuns cunoscuţi în lumea largă, ba aplicându-i o corecţie cu pliciul din dotare doamnei neveste, ba dând drumul la un webcam, după ce în prealabil şi-a suflecat pantalonii de sus în jos, ba …

    Dacă cineva ţine morţiş să iasă la lumină dintr-un smârc împuţit, poate să treacă şi prin canalul de deversare al unei latrine.

    Duduia câştigă popularitate cu succesuri după succesuri, cu discuţii savante despre iarbă, şi desigur cu ajutorul televiziunii care-i promovează toate tâmpeniile.

    Dacă n-ar fi băgată în seamă, ar mai băga cineva buletinul în urnă pentru ea?

    Nu era bine dacă nu-i făceai chiar tu vânt pe apa Nilului, aşezând-o cu grijă în coşuleţul ăla de papură, parcă ar fi un al doilea Moise? Nu te gândeai că doamnele din preajma Faraonului, abia aşteaptă ca s-o recupereze şi să o prezinte ca marea revelaţie a democraţiei, ca solul tineretului noncomformist?

    Acum ea pluteşte, sigură de ea, împinsă spre Brussels de braţele vânjoase ale Maestrului.

    Maestrul şi Brusseleta îşi unesc forţele.

    Indiferent cum s-o fi scris scenariul acestui circ, modul în care o apără Maestrul e de-a dreptul penibil. Am senzaţia că nici nu face măcar un minim efort de a aduce în luptă nişte mijloace de manipulare cât de cât mai subtile.

    Între Maestru şi droaia de preotese ce o înconjoară, mai că nu văd nici cea mai mică diferenţă.

  39. ma simt inculta. deh, dislexia,bat-o vina! Aflu azi si ca poetul se numea Eminiescu si nu Eminescu. mda, ce sa faci, nu putem fi toti maestriiii

  40. Victore… e ok ca-i scris, da un aer autentic interviului. Am vazut Live emisiune in cauza si pot spune ca a fost destul de “calduta”…nici vorba de vreo bomba de presa, cum iti place tie sa crezi. A fost un blat pe burta… bine regizat.. cu ocheade aruncate peste masa… Glumele facute ulterior de rechinii din presa despre marijuana nu-mi par nicicum interesant. Deloc. Cred ca emisiunea inregistrata a lui Mos Cristoiu e cea autentica in cazul de fata. Cu regret pentru orgoliul tau…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.