Esti aici:
Prima pagină > Blog > Ce-mi provoaca scarba > Ombelico del mondo

Ombelico del mondo

Deşi putea s-o rezolve direct în editorialul său zilnic din Jurnalul, cum a mai făcut-o şi la adresa mea, și la a altora (unii, mai naivi, chiar i-au sărit odinioară-n ajutor, când avea de achitat contravaloarea unor sentinţe ori de apărat onoarea când a fost acuzat de Vadim de colaborare cu Securitatea), maestrul contraatacă prin intermediari. Oameni care-i sunt datori cu realizarea-n viaţă. Şi care-şi achită ratele la leasingul parvenirii profesionale. Aş fi preferat s-o facă direct. Sau, dat fiind că n-are portocale-n boxeri, măcar prin intermediul unui argat alfabetizat. Dar, dacă nu se poate, nu se poate şi gata…

Dar, dacă tot nu se poate, atunci dau şi eu drumul unui text pe care l-am scris luni noaptea. Îl ţineam în draft şi mă hotărâsem să uit de el. Vă urez lectură plăcută.

Ies dimineaţă de sub duş, găsesc un sms: “Sună-mă, te rog, am o propunere“. Sun şi răspunde prompt: “Vrem să vină EBA la tine, te interesează?” Normal că mă năuceşte, dar replic: “Cine voi ?” Râde şi replică: “Te interesează sau nu?” Evident că mă interesează s-o aduc în studio pe fata celui care m-a acuzat că-l lovesc prin familie, la fel cum evident îmi dau seama că, dacă n-ar fi ţinut musai să apară la mine, nu m-ar fi căutat în veci nici dracu’ cu cărţi. Ne dăm întâlnire la prânz…

Restaurantul preferat al pediştilor, buricul târgului, el şi ea. Care ea nu e EBA. Înterb dacă n-au tocmit şi paparazzi să imortalizeze momentul istoric. Vor live, dar ar negocia. Ei oferă prada, eu ofer studioul. Nu cer favoruri, dar mă întreabă care-s condiţiile mele. “Singura mea condiţie: nici o condiţie”. Se pune pe masă o exclusivitate despre relaţia de familie Băsescu – Hrebenciuc, sună tentant pentru can-can, dar nu mă pasionează. Ştiu să scot ştiri de la oricine, n-am nevoie de pleaşcă, iar viaţa de cuplu se desfăşoară în dormitor, nu la Vorbe grele.

Discutăm de toate, câte-l lună şi-n stele. Ajungem, inevitabil, la motivele gheţarului care desparte Jucătorul de Tonomat. Expediem repede subiectul, suntem ireconciliabili. “Eu cred că, dacă i-ai face o propunere, ar accepta o emisiune cu tine, dar la Cotroceni, că nu vrea să vină în Antene“. Îmi pare oarecum rău că-mi dezamăgesc amabilul interlocutor, dar nu mă mişc din Romexpo. Nici capacităţile tehnice ale Antenei 2 nu rup norii, nici în înregistrări de operetă nu obişnuiesc să joc şi, dacă tot nu m-am dus la Patriarhie pentru o exclusivitate cu Preafericitul Daniel după alegerea sa ca Patriarh, n-o să mă deplasez la Cotroceni. Nu merită efortul, ne detestăm reciproc cu graţie şi de la suficient de mare distanţă.

Vine momentul final: “tu ce ne oferi?Pe mine şi emisiunea, să convingă, asta-i tot ce pot pune pe masă. “Deci mergem pe încredere, da? Joi seara, fără teme şi întrebări dinainte stabilite, live”. Batem palma. Înainte să ne ridicăm, ultima întrebare: tu vrei ceva?” Mă umflă râsul. “N-am făcut un şmen în doi ani de emisiune şi-o să debutez taman cu a mică a Tiranului?” Am mers pe încredere. Se pare c-am fost singurul. Dar să mor dacă-mi pare rău…

P.S. În meseria asta păcătoasă, există lucruri care se scriu și lucruri care nu se scriu. Ei bine, uneori, lucrurile care nu se scriu trebuie scrise; cu orice risc.

UPDATE: Dacă vreţi să citiţi o analiză politică rece şi deşteaptă, go la Masha!

Comentarii

comentarii

Similar Posts

81 thoughts on “Ombelico del mondo

  1. Hai să zicem că “analfabetizatul” care-a scris articolul a articulat necuvenit pluralul substantivului “maeştri”, scriind agramat “maeştrii”. Dar, după el, n-a mai văzut nimeni până la tipar? Sau o fi vrut să rimeze cu “epigonii”…?!

  2. Eu niciodata nu am inteles de ce Cristoiu este maestru… Dl. Radu Tudor, tin minte, ii tot dadea cu maestru in sus, maestru in jos, pe vremea cand mai era Dl. Cristoiu la Sinteza Zilei. De dvs. Dl. Ciutacu, nu tin minte sa-i fi spus. Dar nu inteleg de unde pana unde maestru? Doar pentru ca este longeviv? Pentru ca daca e sa ne aducem aminte de genul de jurnalism promovat de Dl. Cristoiu, eu cred ca si cei de la Can Can ar rosi de jena. Ca s-a reinventat ca si analist politic…ma rog, e dreptul lui. Dar pana la a-l numi maestru, este cale lunga.

  3. Buna ziua domnu’ Ciutacu,
    Intru rar pe la dumneavoastra, dar se-ntampla tocmai cand intra dihonia in Trustu’ Intact. Mai cu ceva-n urma va semnalam atitudinea defetista, usor deviationista, fata de idealurile Intact, ale numitului Tolontan si catorva de la Gazeta. Am observat, printre picaturi, ca, de un timp incoace, Maestru’ are si tovarasia sa (doar singur isi spune comunist) un comportamnet bizar, usor pro… Pirat. S-o faca doar sa fie altfel decat restu’ lumii de bine sau o fi altceva la mijloc? Cred c-ar trebui facuta o analiza serioasa. Cu Basescu nu-i de joaca… dar multi se culca pe o ureche.

  4. Unde e textul, barosane? La ce ne doresti lectura placuta? Am incercat cu 2 browsere, ce naiba…

    Relatarea despre intalnirea cu rol de negociere m-a lasat perplex, ca tot ce se intampla pe la noi. Frate, nu mai stiu cat fac 2+2! Spune, cine era? Era maestrul? Parca nu-mi vine sa cred…

  5. Ciutacule,

    De ce toata lumea suspecteaza blaturi peste tot ? De ce tre sa fie tranteala musai ? Auzi, de ce intalnirea asta (si ca mai toate) a avut loc la o carciuma (oricare ar fi fost ea) si nu intr-un birou frumos si elegant (e.g. sa vina impresarii la tine la berou) ?
    Nu e mai european asa ?

    Fiara.

  6. @Fiara: nu-mi place biroul meu, e jalnic. in plus, cu toata lumea obisnuiesc sa ma intalnesc la birt. m-am dus pe terenul lor, ca sa aiba toata posibilele probe la dispozitie. cu clanul Basescu nu te joci. spre exemplu, emisiunea cu Blaga si Oprescu, prima din istoria electorala recenta a Romaniei, am aranjat-o la sediul PD-L din Modrogan, in birou la Negoita. este, daca vrei, modul meu original de a ma proteja.

  7. Aflată în turneu electoral la Cluj, fata cea mică a preşedintelui Traian Băsescu, Elena-EBa, candidat independent pentru un fotoliu de europarlamentar, a făcut din nou o gafă, spune ea, din cauza oboselii acumulate în campania electorală.
    “Mă bucur să fiu la Cluj, capitala culturală a Aradului…”, a spus fiica preşedintelui!!! 🙂
    Eu nu cred ca va iesi europarlamentar, cu toate ordinele de la Zeus si cu toate sutele de mii de benere pedeliste din intreaga tara.
    Cine a colindat tara in lung si-n lat, ar spune ca ar exista doar un singur partid al carui candidati concureaza pentru europarlamentare- PDL-ul!

  8. Mi-a placut replica fiului tau intr-o emisiune. Ceva de genul: eu sunt ceva mai putin arogant si cu adevarat genial.

    Nu crezi ca ai devenit totusi un pic cam trufas?
    Chinezii au conceptia urmatoare. Intr-un conflict sunt intotdeauna vinovate ambele parti. (Vina este cel putin aceea de lipsa de intelepciune)

    Hai, fiti si intelepti si nu numai inteligenti!

  9. Va invit la Piatra Neamt sa vedeti intreaga dimensiune a imbecilizarii alegatorilor, operatiunea “spalam, spalam, spalam… la creierele voastre”. Cuburi gigantice (5 pe 5 pe 5 metri) pe ale caror fete sunt lipite invariabil figurile candide ale lui Stolo si EBA. In tot orasul numai ei. “Pinalti” ne saluta si el dintr-un afis enorm, informandu-ne ca el voteaza Theodor Stolojan… PD-L garantat “Pinalti”.

  10. mie imi pare bine ca ati scapat de “maestrul”din emisiunea lui Gadea…daca se supara si “laptop” ar reveni la emisiunile decente si interesante din vremea raposatului Paler
    cat priveste “Catindata” a jucat un teatru de proasta calitate pentru periferie.. ..ca sa nu zic pegra…pacat ca nu ati pus-o la punct…adica plesnita peste bot pe mionosita.
    si ea si “tac’so” si-au frecat mainile ca ne-au prostit…
    pacat d.le Ciutacu, la inteligenta vie pe care o aveti ar fi fost frumos sa o scuturati nitel, nu-i nimic, poate alta data

  11. Mişto articolul Mashei!
    Buzata oricum face parte din Clubul frustraţilor: tătâne-său, boculeţ(cel repede-vorbitor – sic!), tizuca Nuţi, dragă Stolo… Naşpa e că ei au ajuns să învârtă pe degete o ţară întreagă!
    N-am mai fost pe fază: până la urmă aţi primit vreun cadou de ziua dv. de la Băsel?

  12. Domnule Ciutacu,
    Dupa cum vad sunteti catalogat cu aroganta drept Buricul pamantului ca v-ati permis a accepta un interviu cu fiica presedintelui “fara conditii”.Maine poimaine o sa fiti acuzat ca aveati prune in gura cand ati intebat-o pe duduia despre legalizarea marihuanei.Va mai aduceti aminte cand fatuca asta a fost intrebata de o ziarista ce parere are despre Euro League? Fara a cere repetarea intrebarii a si inceput sa debiteze prostii si sa bata campii raspunzand la cu totul altceva.Apoi a doua zi, cand s-a trezit, nu a avut mai mult de spus decat ca ” aia vorbea cu prune in gura”.Oricum trebuie sa ne scoatem din cap ca nici tacsu nici fiisa nu sunt Gheorghe dracu in Romania.Numai ca acestia nu uita sa ne reaminteasca in orice imprejurare ca ” Ceea ce ii se permite stapanului nu ii se permite slugii”.

  13. Interesanta relatare.Lipseste ceva.Cred ca n-ati spus tot.Trebuia sa cereti ceva.De ex.interviu cu prim-ministru sau calitatea de cumatru…Sau anumite intrebari cu duduia…

  14. Discutii amicalicesti la birtul portocaliu cu cineva f.important din staff-ul Ebei (fiica tiranului, parca), povesti “cate-n luna si in stele”, Eba autoinvitata dar primita in emisiune cu “multumesc ca ai acceptat invitatia mea”- de a picat lumea pe spate de cat curaj a aratat fata, “nu o voi transa in direct”- ca doar ce am venit de la intalnire si sunt inca foarte incantat de importanta acordata mie, am si exclusivitate, (sau nu?) ma gaseste simpatic, si eu la fel, poate o si nashesc…bleah, bleah, bleah!
    Si eu care credeam ca la o emisiune, invitatul este sunat, i se spune tema, daca vine, bine, daca nu, nu! Sau poate asta este valabil doar la cei neimportanti. Inteleg azi, ca in cazul VIP-urilor politice trebuie sa mergi la intalniri, sa te imprietenesti (asta daca erai dusman in prealabil),sa negociezi, sa bei o cafea, sa povestesti, pentru ca apoi sa mergi la tine in emisiune, sa uiti de toate si sa devii -transant, obiectiv, “fiara”! Dar mai poti oare? Nu prea! Poti in schimb sa devii mai putin credibil, spre deloc! Trist.
    Si eu care credeam ca la voi e pe bune, ca simtiti asa cum vorbiti! Ah, meseria asta pacatoasa!
    Scuzati-mi va rog ignoranta, dar mai ales.. increderea acordata.

  15. Multumesc pentru trimiterea la Mana. Oare asa o fi si pe lumea ailalta? Cum de ti-o fi dat Al De Sus atata noroc? Si ti-a facut si un copil extra!!! Felicitari d-nei Mana. Are o minte brici si mai e si frumoasa.

  16. o melodie mai misto, pe subiect:

    jovanotti/ l’ombelico del mondo

    http://www.youtube.com/watch?v=3ZY3bm93Wk4

    si sa-i spuna cineva lu’ EBA ca adjectivul de la karma este karmic, nu karmatic! a comis-o iar! chiar este agramata si superficiala, si nici nu se va schimba, pt ca asta e natura ei. mai rau este ca, probabil, considera karmica si intalnirea dintre ea si scena politica romaneasca. ar trebui sa stie ca soarta nu e o scuza pentru nimic, cu atat mai putin pentru prostie si autosuficienta.

    in ce priveste povestea cu interviul, cred ca EBA a avut de castigat macar prin faptul ca te-a convins sa o primesti in emisiune. rau e nu ca ai primit-o, ci ca ai lasat-o sa-si faca numarul (indiferent care e motivul) si ai mai si laudat-o dupa.

  17. Victore… e trist!
    Ţi-am înteles demersul, dar pe maistru’ nu pot să-l iert pentru că votează şi îndeamnă lumea să voteze un numar de înmatriculare. Şi eu sunt tânăr politician şi “pot edita (mai mult decât) perfect fraze”, dar nu mă pune nimeni pe listă la PE, nici nu-mi finanţează camapnia trei magnaţi şi un partid de la guvernare.

    E trist că maistrul vede lucrurile aşa, că găseşte modele în oameni (mai mult decât) perfectibili, că gaseşte calităţi acolo unde ar trebui să vadă, eventual, o uşoară atenuare a unor defecte.

    Iar despre comentariile de p-acilea… Aveau unii titluri de genu’: “Cititorii mei sunt mai breji decât cititorii altora”. Constat că ultraşii tăi nu sunt cu nimic mai buni decât ultraşii lor, decât ultraşii oricui, iar ultraşii mei sper să nu apară niciodată ciocănind la uşă sau comentând pe blog. Te aflii într-un moment cvasi dificil; tăria de caracter te va trece peste el.

    Că tot veni vorba… M-am săturat de maiştri gazetari, de rangu’ lu’ Fane Jeg, care au ceva din gingaşia porcului şi fineţea tractorului, naivi care se dau proşti ca sa pară inteligenţi etc. Spre diferenţă de diletanţii mai sus descrişi, tu ai fost în sistem, încă păstrezi relaţii, ştii cu ce se mănâncă, cum funcţionează treaba; d-aia ai cele mai pertinete opinii, cele mai sigure predicţii, cele mai pragmatice analize. Ş-acum că te-am pupat destul în… slăvi,
    Stimă şi respect, “buricule care eşti” 😛

    PS: Eu nu fac uz de telecomandă din motive idioate şi da, am scris “maistru” în loc de “maestru” intenţionat (pentru ultraşii obsedaţi de corectură).

  18. Imi pare rau ca nu am avut rabdarea sa urmaresc “vorbele grele” dintre Domnia voastra si EBA! Daca m-am straduit un an intreg s-o simpatizez pe cealalta Elena a lui Base` si nu am reusit, la astalalta nu am mai incercat. Acum imi dau seama ca nu am facut-o pentru ca de la inceputuri mi-a starnit sentimentul de mila si nu vreau sa ajung sa lacrimez ca taica-su din te miri ce! Daca regret, e numai din vina ca oricare invitat ati avea, emisiunea e extra! Dar, vezi, nu se poate totul. Ma refer la timp si la alte treburi care ma cheama taman la acea ora de transmisie in direct sau in reluare.

  19. Domnu’ Vector!

    Din punct de vedere al realizarilor imediate, emisiunea a fost un succes pt.mata.Din punct de vedere al generatiilor viitoare a fost o nenorocire.Mata esti un jurnalist de tip nou, care nu se impiedica in astfel de fineturi, dar maestrul….hmmm nu are nici o scuza,absolut!Se cam duce la fund maestrul….pacat.Asta-i viata!

    Ha, ha, daca micutza isi gaseste, in sfarsit barbat sa o ia ,promite-ne ca faci emisiuni sa vedem si noi condamnatul….promiti Domnu’ Vector?!

  20. Nesimtire.Trist si jignitor . Madam Udrea se compara cu Sorana.Considera ca i-a fost usor sa joace tenis cu un Ilie.
    Isi arata inca o data cat de plina de ea este. N-ar fi rau sa se intoarca la mop, andrele sau la ceea ce se pricepe sa faca cel mai bine, adica NIMIC.
    Astfel de specimene obositoare ne conduc. Aceeiasi sfidare ne arata o alta zuza PD-l-ista(Pupin’Dosista-Liderului) a marinarului, duduia Ritzi . “Spune-mi cu cine votezi ca sa-ti spun cine esti” Quod erat demonstrandum.
    Ca muierile acestea o sustin prin vot pe EBA nu ma deranjeaza, dar sa-i faci campanie pe banii ministerului sau consiliului local al carui sef ii este stimabilul sot, asta-i caz penal.Vreau banii inapoi.
    Romani sa trecem Dunarea!

  21. Cum aţi spus cândva: mishteaux! Puteaţi negocia oriunde, iar emisiunea a fost reuşită.
    Cât despre riscurile de a scrie, deşi nu sunt jurnalist, am trăit şi io una pe propria-mi piele… Da’ mi-a trece. Iată, dupe o săptămână, mi-a revenit curaju’ să mă dau pe net… (asta de la urmă fu un off topic!)

  22. Eminiescu, atata “cat” o are, maestrii, ce sa va fac, nene, daca atunci cand n-avea portocale in pantaloni i-ati dat cu “maestre” in emisiuni pana s-a trezit cu doua kile. Desigur, chiar si asa, de cand au procreat si au si murit puii nascuti vii din gaina, maestrul poate scrie la jurnal spunand acelasi lucru de cinci ori la rand si numai in propozitii scurte de cate trei cuvinte. Restul numai cu abonament. Salut.

  23. eu m-am prins te-ai intalnit cu tata si cu mama lui eba si recunoaste ai primit o butelie, pacat ca esti insurat eu faceam sex in direct cu respectiva, poate nici sportul asta nu-l cunoaste si o umpleai de respect for ever.

  24. nu-mi mai amintesc discutia f interesanta pe care a-ti avut-o,
    dar cred ca numai la inhibitii nu ti-a stat gandul,
    in modul in care a decurs(rasete si declaratii si dezvaluiri sincere din parte ainvitatei), ma gandesc ca nu era nevoie sa ti se ofere nimik deoarece s-a cam marit simpatia ‘ei’,
    in randul unora care credeau ca e intepata ca tas-o, macar a incercat de ochii lumii sa para ca te intelege, adica subiectele,
    ca de fapt ea saracuta e vai de capsoru ei ala mik,
    unii au votat-o numai de curiosi sa vada ce sa-r intampla dupa, si cam cat de bine ii sta ei asa mandra cum ea la Bruxelles,

    oricum ar fi, am votat, suntem o natie de majoritari….., care se inclina dupa cum bate vantul,
    al dvs, eu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.