Esti aici:
Prima pagină > Blog > Papornita cu intelepciuni > Che Guevara n-a trecut prin gara Sinaia

Che Guevara n-a trecut prin gara Sinaia

Nu, nu mă voi implica în nimic politic şi nu, nu voi părăsi România. În primul rând, apropo de implicare, fiindcă nu vreau. Nu mi-am propus vreodată să devin lider politic şi nici nu mă simt străbătut de vreo viziune de om nebun care crede că s-a născut pentru a izbăvi mulţimile şi a deveni sfânt în Calendarul Ortodox. Sunt jurnalist de vocaţie, îmi place la nebunie ce (şi unde) fac şi nu mă visez vreun Che Guevara modern care să fie împuşcat de forţele militare în Piaţa Matache.

În al doilea rând, pentru că, presupunând prin absurd că masele m-ar vrea, numai de un nou lider charismatic, fie el şi născut la Sinaia, nu mai are nevoie ţara asta. Pentru a ieşi din marasm, României îi trebuie lideri cu viziune, nu aventurieri dilii dornici de putere şi de recunoaştere socială. E exclusiv responsabilitatea întregii clase politice să-i producă şi vina ei că încă n-a fost în stare s-o facă. Surogatele nu folosesc la nimic, ba chiar accentuează dezastrul.

Textul integral, aici

Comentarii

comentarii

Similar Posts

87 thoughts on “Che Guevara n-a trecut prin gara Sinaia

  1. Păi avem politicieni cu viziuni……..sado-masochiste, un exempli’u ar fi chiar Udrea, iar al doilea ministrul învăţămîntului. Ce, Udrea n-a viziune?

  2. Che Guevara este un exemplu de idealism impins pana la prostie…
    Sansa l-a ajutat sa faca ceea ce si-a propus, indiferent daca a fost just sau nu….
    Pana intr-o zi in care tot “o iuda” a reusit sa restabileasca ordinea!

    Dupa mintea mea, si Marian Munteanu a fost un “che” (mic, de mana)…
    Apoi a ales cu mintea si a devenit un om de afaceri de succes.

  3. iarasi lideri si persoane salvatoare , providentiale ?!!!!
    tot NU am invatat nimic .
    imi permit sa dau un pronostic. sistemele astea cu lider si turma care asteapta sa faca lideru lumina o sa ne mai tina vre-o mie de ani in rahat . ma rog pana va disparea si romania .nimic nu sta pe loc si totul evolueaza mai repede sau mai incet .
    ps;prea mult credit i se da unui pesonaj fara valoare militara , politica sau morala .

  4. @VirtualKid: deci m-am gandit bine sa nu repet istoria prostilor 🙂

  5. Este adevărat,Che Guevara nu a trecut prin gara Sinaia si,între noi fie vorba,nici nu ne trebuie acum un asemenea personaj politic.Dar prin gara Sinaia au trecut multe personalităti
    autentice,fie si numai dacă ne gândim la stationările ORIENT-EXPRESSULUI.Cred că este din ce în ce mai greu să acordăm credit unei clase politice asa cum este acum cea românească
    si să ne asteptăm să producă exemplare de rasă
    într-un timp rezonabil.Ziaristi,sau de altă profesie,există încă oameni,,curati,,si cu capul pe umeri care ar putea străpunge această clasă politică,plină,parcă,de toate păcatele lumii.Dacă aveti forta necesară si convingerea
    că puteti schimba ceva,faceti-o.

  6. Nea Ciutacule, avem de impuscat multi altii .Asta se poate intampla spontan asa la nervi , nu trebuie conducatori.Imi place Grecia , pe acolo nu a trecut Caragiale.Daca se ajunge la arme in Grecia coana Europa e terminata.

  7. Nu-mi plac oamenii providentiali . Prefer profesionisti . Nu cred in revolutii , prefer evolutii bine gandite si puse in practica . Nu ma raliez cauzelor apriori pierdute , prefer planuri clare , pe puncte , si urmarite cu rigurozitate . Nu cred in eroi , ci in eroismul lucrului bine facut .

  8. Victore eu îţi transmit un lucru: România se pregăteşte de o nouă revoluţie! Dacă Doamne fereşte! măresc ăştia taxele cum şi-au propus va fi prăpăd în Ţară. O să fugă Băsescu cu elicopterul de nu se vede. Deci se pregăteşte o revoluţie! Ţine minte asta!

  9. e simplu.
    eu cred ca un om poate schimba istoria.
    exemple sunt o groaza ( in bine sau in rau ).
    napoleon,hitler,ataturk, gorbaciov…

    caut cu privirea liderii cu viziune in romania si cu toate ca am un binoclu puternic si afara nu e noapte, nu vad nimic.

    nu m-am nascut in locul potrivit!
    nu vreau un om providential!
    vreau sa traiesc intr-o tara normala!
    pana la 20 ani am dat vina pe comunism.
    acum la 40 de ani e timpul cred sa dau vina pe.. mine.
    stima!

  10. am ras cu pofta!
    oricum nu ai sanse nici macar la asta!

    “da bine pe sticla” si, mai mult ca sigur o sa se gaseasca un producator care sa aleaga un “bred pit” care sa vanda si prostia mult mai eficient…..

    hai sa mai cautam si alte variante!

  11. clasa politica (daca exista) e impotenta. Nici 10000 de viagra n-o scoala. Ce treaba au ratatii aia decat sa vina si sa fure. Ai vre-un exemplu de politician roman, care traieste inca, care sa vina si sa faca ceva ? Solutia nu e la politicienii astia de acum, sint prosti bata, iar pe deasupra mai si fura rau de tot, sint mincinosi… Chiar nu stiu cum de astepti ca sa faca ceva bun. Au avut 20 de ani si uite unde au dus tara. Mi-e sila de ei, asa cum iti e si tie. Dar macar eu nu astept nimic bun de la ei.

  12. Oare si noi platim pentru Grecia? Nu justifica nimic o adancire a crizei. Sunt curioasa de unde vin zecile de miliarde de euro pentru Grecia…si cum poate SUA sa se mentinta stabila cu mii de miliarde de dolari(aproape 100% din PIB) gaura in buget si cu un razboi in Est….Nu ma deranjeaza sa mor de foame pentru o cauza nobila dar ma irita lipsa de comunicare, ipocrizia si minciuna. Daca tratezi(vorbind la modul general) pe cineva ca pe oaie sa nu te miri daca incepe sa pasca….

  13. “E exclusiv responsabilitatea întregii clase politice să-i producă şi vina ei că încă n-a fost în stare s-o facă. Surogatele nu folosesc la nimic, ba chiar accentuează dezastrul.”

    Obiectez, nu pentru că vă vreau Che Guevara – cum cere poporul pe la Badea la emisiunea de la radio – ci pentru că nu cred că clasa politică se va trezi mâine chitită să se reformeze, să producă valori și să se întreacă în acțiuni altruiste. Nu se întâmplă așa ceva niciunde pe planetă pentru că nu este în firea omului așa ceva. Nu vreau să mă dau rotund sau deontolog dar cred că cetățenii unei țări trebuie să ajungă la un moment dat să fie convinși de faptul că e bine totuși să nu domnească oameni (fie că îi cheamă Nicolae, Ion, Traian sau Gigel sau Petru) ci legea – motivul pentru care noi nu pricepem asta (și am avut atâtea, atâtea ocazii) e, cred eu, fascinația pe care mulți o au pentru facil și aparență sau mai pe șleau pentru manea și vrăjeală. Halul în care pun unii botul la orice, felul în care oricine vorbe fermecătoare (ca ăla, manelistu, … ahh! nu mai știu cum) se transformă pentru unii în realitate doar pentru că acea realitate e convenabilă pentru intelectul lor sărman mă dezarmează complet și cred că-i dezarmează pe foarte mulți alții. Aș mai scrie dar mi-e așa o lehamite. În fine, mă declar mulțumit că nu vreți să fiți Che Guevara pentru că, și dacă ați zice că sunteți, eu unul nu v-aș credea. Noroc.

  14. @G.P: deci tot n-ati priceput nimic din textul de mai sus. pierdem vremea

  15. Acum se plateste incompetenta clasei politice in frunte cu marele carmaci (5.5 ani de mandat).
    Foarte multi cred ca Taricianu poarta vina colapsului economic eu intreb:
    1) cine l-a pus prim ministru pe Taricianu?
    2) unde era Basescu cand Taricianu marea numarul pensionarilor introducand pensia agricola;
    3) cine a sustinut legea cresterii salariale a profesorilor;
    4) unde a fost presedintele jucator cand in sectorul bugetar se faceau angajari pe capete;
    5) de ce de 5 ani, jucatorul nu a facut ceva pentru un aparat bugetar suplu, pentru pensii bazate pe contributivitate, pentru salarii decente in administratie.
    Pentru ca trebuia cu orice pret sa-si aduca gasca incompetenta la guvernare, a venit timpul in care toate aceste nefacute se razbuna.
    Parca incep sa ma bucur ca marinarul este la putere, s-a facut-o cu mana lui.

  16. PS: Uite de exemplu, unii, din tot ce ați scris, înțeleg că Che Guevara e de porc. Tot așa dragilor, tot așa.
    PPS: Sintagma “clasa politică”, mă amuză total în contextul în care la noi în românica cele mai mari calități posibile sunt să fii de dreapta și să fii liberal, iar cei care devin membri/simpatizanți/proști de serviciu într-un partid care exprimă exact aceste idealuri înalte dintr-o dată se trezesc că fac aprecieri de valoare cu privire la “clasa politică” – cum fac toți liberalii “dă dreapta” care se respectă, să le facă ciudă imperialiștilor, monarhiștilor și comuniștilor care “n-a avut dom’le, clase ca noi. Niște pârliți”. Asta și asocierea sau confuzia termenilor comunism și dictatură/totalitarism/autoritarism îmi fac somnul mai ușor și diminețile mai frumoase. Apropo de asta, am citit pe internet (nu cred că s-a dat la “teveu”, sau nu eram pe fază dacă s-a dat) că Cernea – ateul (menționez asta întru zvârcolirea veșnică a inteligenților preacuvioși – îmi place și mie să văd râmele cum se târăsc pe ciment, vara,… la soare, ca Turcescu bunăoară) – a câștigat cruciada pentru dreptul proștilor de a ființa în organul legiuitor, nu de alta dar era din ce în ce mai penibil să ne numărăm “independenții” din “clasa politică”.

  17. auzi, crezi ca pseudohipiotii din ziua de azi poarta tricouri cu che dintr-o afinitate ideologica sau pt. ca arata cool cu bereta aia:)?

  18. Apropo, ca sa te razgandesti, se presupune ca ar trebui mai intai ca sa (te) gandesti (ca persoana, atentie, nu ca personalitate) si ca sa depasesti un stadiu, trebuie in primul rand sa-l atingi macar (ca tara)… E (aproape) la fel de simplu (dar nu si pur) ca: “Iarna nu-i ca vara” si “Dimineata nu-i ca seara”.

  19. Nu exista in Romania un lider cu viziune mai pragmatica ca Basescu, care a studiat pana in cele mai mici detalii istoria noastra, descoperirile privind adevaratii nostri stramosi: CUMANII care au preluat de la Daci doar FESURILE si privirea lor INTELIGENTA.
    Romanii au pastrat obiceiul de a-si acoperi chelia cu faimoasele fesuri. Un cuman modern- ghiciti cine- a luat foarte multe voturi pe baza purtarii fesului si a privirii inteligente, astfel eternizand valorile cumanilor.
    Pai cum crede D-l Ciutacu ca un asemenea giuvaer poate fi vreodata intrecut de un alt lider?

  20. off topic: “manevrand” telecomada in cautarea turneului de tenis de la roma, am trecut inevitabil peste deja consacratul “labe1” (vorba jupanului badea) si constat cu stupoare ca pupin..bip… raducu ne dezvaluia momente socante din viata distinsei doamne marioara roman (ce dor mi-a fost de domnia sa!) in antiteza cu sentimentul de neliniste resimtit de bobor, ca reactie normala la incompetenta guvernului boccian si spectrul cotelor! (nu ale Danubiului..stiti voi care…); victore, fara suparare, da’ te lupti cu morile de vant!

  21. D-le Ciutacu,
    am o mare nedumerire !? De ce o asa mare diferenta intre comentariile de pe blog si cele din J.National ?

  22. 1. Victor, chiar sa vrei, nu vei ajunge nici premier, nici prezident. N-ai charisma.
    2.Ia inchipuie-ti ca totusi, prin absurd, ai fi. Ce te-ar injura ceilalti si te-ar tara in toata mocirla. (Oricum o fac si acum pe site JN).
    3. Ti-ar place sa fi ridicat in slavi? Tu si restul muritorilor?
    4. Daca nu iti place sa fi in fruntea maselor populare, erou, martir, primul, cel mai, etc,etc, ramai asa cum esti si baga mare impotriva gunoaielor. La asta DA! esti bun…
    PS
    Si acum trecem pe Antena 2 ca este ora…

  23. mai gandeste-te si candideaza.esti iubit si criticat in egala masura asa ca ai toate sansele sa castigi.

  24. Chestia asta cu leaderii dilii trbuie examinata cu atentie.
    Electoratul ar trebui sa ia o plasa pe care inca nu a mai luat-o.
    Adica sa apara un tip serios, moral si cu viziune, sa se prefaca diliu pana castiga alegerile si dupa aia sa le zica gigeilor :
    “v-am ciuruit”.

  25. Da’ chiar nu e nevoie să deveniţi politician. Vă înjură sfuicient pupinbăseii pe toate căile şi canalele posibile…

  26. Pe pariu ca in 2-3 zile apare o bomba media fabricata de alchimistii cotrocenisti sub bagheta vrajitorului violet Aliodor si tot “narodul” va uita de cresteri de taxe, TVA, impozite?

  27. Salut Victor,

    Este foarte interesant postul tau si “achiesez” ca sa-l citez pe Mircea Badea.
    Problema este de substanta,ca si Constitutia, dupa parerea mea, si anume: pana in momentul in care nu vom vedea o greva organizata ca lumea in Romania, nu avem nicio speranta. Spre exemplu pe 1 mai erau la TV imagini din oglinda din Grecia si Romania. Grecii se bateau cu fortele de ordine pentru ca le erau incalcate drepturile in timp ce romanii dansau “dansul pinguinului”- o manea ordinara care caracterizeaza acest popor.
    Astazi Moise Guran a dat de pamant cu un lider sindical care nu a fost in stare sa ne spuna motivele pentru care Greva Functionarilor Publici s-a amanat 2 saptamani. Unde esti tu, Hoffa…
    Apropo, a disparut BOC- am vazut la Antena 3. Nimeni nu stie unde e. Eu ofer recompensa pentru cel care-l gaseste. L-am cautat in bonsai, dar nu era…
    Altfel, multa rabdare…si sa lasam organele legii si institutiile statului sa-si faca treaba, nu-i asa… surprize, surprize….\

    1roman nefericit

  28. @octopus: acolo ma-njura toti descreieratii banati aici 🙂

  29. @ G.P
    ce adevar nene ala scris de niste oameni si aprobat ( la modul ca nu-l modifica sau sterg complet ) de administratorii winki.
    che al tau era un idiot . zero ca lider militar ( stiu scrie peste tot cum a invins el si a facut el . vezi ce declara cei ce l-au cunoscut ) de-aia a si facut un mare part in congo si bolivia . zero ca ministru ( iarasi vezi marile ,,succese ” economice ) si zero ca om . ce solutii avea el . sa-i omoram pe unii si sa-l punem pe el ,,revolutionaru” boss . vezi cazul fidel & cuba ( plina de ,,prosperitate” ) e unul elocvent .mr. fidel dupa ce a vazut ca nu beneficiaza de sprijinul usa ( ba mai mult vor sa-l detroneze ) a devenit comunist ( tradus , urss s-a oferit sa-l tina boss daca se aliaza cu ei )

  30. @stan :
    p.s. vezi si trimiterile de la subsolul paginii.
    p.p.s.ma refeream si la superficialitate, adica nestiinta detaliului…in rest…numai de bine!

  31. Nu pot sa ma abtin sa nu-ti multumesc pentru emisiunile pe care le faci si care ma fac sa stau nedezlipita de tv(acum e publicitate).
    Asa ca stai acolo ca asa cum zice o vorba veche ,,omul sfinteste locul”.

  32. Una peste alta avem nevoie de lideri cu forta si spiritul lui Che Guevara si viziunea unui Bratianu. Ce zici de combinatia asta? Adica mult tupeu si foarte multa determinare si mult mai multa stiinta de a face ceva concret.
    Si pe linga asta mai spun ca in Cuba fara un Che si fara Fidel Castro nu exista revolutia cubaneza de la 1956 – 1959. Strasnici oameni. Au avut taria de caracter sa sustina niste teorii potrivnice marelui licurici de la nord (DESIGUR MAREATA UNITED STATES OF AMERICA).

  33. In 1894 George Cosbuc a scris o poezie, “Noi vrem pamant!”. Din pacate, a gresit tara, a gresit poporul.
    “N-avem puteri si chip de-acum
    Sa mai traim cersind mereu,
    Ca prea ne schingiuiesc cum vreu
    Stapani luati din drum!
    Sa nu dea Dumnezeu cel sfant
    Sa vrem noi sange, nu pamant!
    Cand nu vom mai putea rabda,
    Cand foamea ne va rascula,
    Hristosi sa fiti, nu veti scapa
    Nici in mormant!”
    N-avem nimic (doar foamea) din ce evoca poetul.

  34. Asta avem cu asta defilam. Confratii nostri au un tip de comportament la limita salbaticiei. Grecii spre exemplu se bat cu fortele de ordine dar la munca nu s-ar duce niciunul. La noi e si mai rau, guvernantii isi bat joc de banul public si in al 12 ceas.

  35. Buna seara d-le Ciutacu,

    Eu va inteleg perfect,dar ce vom face,totusi,ca ne-am saturat?Poate e o intrebare retorica…
    Traim de ani multi din surogate;unde oare gasim OAMENI ADEVARATI?!

    Cu tot respectul,
    IoanaP

  36. La Sinteza Zilei faceti cu totii o trista imagine asta seara. Tara moare, si voi toti vorbiti prostii acolo. Mi se rupe de capacele de roti ale lui Berceanu. Make a bloody point!

  37. Dle Ciutacu am o scurta intrebare.

    De ce se impotrivesc toti schimbarii cotei unice? Nu ne afecteaza pe noi cel mai mult ci pe cei f f bogati?Se stie ca a fost o greseala de la inceput deoarece cei cu f multi bani au facut economi mari.
    V-am vazut pe toti la Sinteza si toata lumea se exprima de parca venea sfarsitul.
    Scuzati-ma daca este off topic dar nu am avut timp ieri sa intru pe net.

    Multumesc,

    Escorpion.

  38. Care este documentarul despre Argentina de care zici ?Te rog spune-mi si mie ! Multumesc !

  39. Cum un actor poate deveni Presedinte, poate si un jurnalist sa devina lider; sau trebuie neaparat sa fie lider politic?Doar si Che Guevara a fost medic.
    O personalitate puternica manata de idealuri nobile, de reformare, de schimbare a regimului in tara lui poate deveni lider, nu pentru ca isi propune, ci pentru ca constiinta sa ii dicteaza ce sa intreprinda ca sa-si atinga idealurile. Si cu siguranta nu porneste la lupta cu gandul ca exista pericolul sa fie executat de fortele militare.Si isi pune toata inteligenta, capacitatea in slujba atingerii scopului sau.Romania are nevoie de un asemenea om, dar acesta “nu apare din spuma marii” cum a remarcat d-l Nistorescu.

  40. Pentru mine este suficient sa te stiu prezent printre noi doar cu pixul in mana…nu cred ca in 2010 in tara noastra de kakao mai putem face inca o revolutie…asta pt cine crede ca am avut una.Asa ca daca ii da cuiva prin cap sa faca pe eroul e naspa,nu numai ca ii va speria pe cei care l-ar urma dar ne-am face de ras…nu cred ca ne-am strange prea multi.Nu este frica,nu este rusine,nu este lipsa de actiune,nu este nimic din ce ar vrea ei:este lehamite.Lehamite de toti si de toate.OK,il dam jos si cine ne garanteaza ca independentii nu vor reveni la partidele mama,ca nepotii,amantele,cunostintele nu ii vor schimba din functii pe directorii de azi,ca vor veni bani la buget,ca vom avea autostrazi,ca vom avea o lege a invatamantului,ca vom avea stabilitate economica si politica,ca sistemul sanitar va fi reabilitat,ca vom trai decent si cu zambetul pe buze?NIMENI NU NE POATE GARANTA ASTA.
    Si atunci,cei care gandesc la fel,stau acasa si injura si iti sorb cuvintele si randurile scrise.E mult,e putin,nu stiu.Dar stiu sigur ca zicala:”Mai rau de atata nu se poate” are alta nationalitate decat cea romana.
    La noi totul este posibil,suntem in stare sa ii schimbam si sa ii transformam si pe altii,iar istoria ne demonstreaza inca odata ca suntem o incrucisare dintre un betiv si o curva.

  41. Daca ai aceste calitati.. si le ascunzi in egoism..vei ramane un las in amintirea celor ce tanjesc pentru un bine al tarii

  42. De acord!!
    Nici eu nu sunt de acord cu plecatul pe alte meleaguri. Aici m-am nascut, aici raman. Spre marea surprindere a unora, suntem inca multi, cei care iubim pamantul asta. Si fiindca nu ma pot dezbara de naravul de a veni cu propuneri, zic asa: sa plece ei!! Da’ nu asa, unu-doi, ori pe rand, toti odata! Si din toate jigodiile astea sa ramana …cati am botezat eu!

  43. Prostii, vorbe cu inteles si rost, dar toata lumea isi da cu parerea, cum spunea ciutacu, in sptele usilor inchise cu 2-3 yale. Cui foloseste ? Pana nu-i ajunge cutitul la os romanul ramane letargic, un visator revoltat.La noi,la romanii, mamaliga plesneste cam la 30-40 de ani, cand, in sfarsit, limita rabdarii se manifesta violent si se aseaza o noua ordine sociala negandita, nihilista si cu profitorii de rigoare. Altfel, o ducem bine-mersii de veacuri!

  44. să se mai bucure acum ăia care l au votat pe marinar şi ăia care susţin “clasa politică”. este incredibil ce se săvârşeşte. la ce bun anul 89 dacă exponenţii lui falşi au furat naţiunea…

  45. Si pentru ca tot vorbiram de Che Guevara poate e interesant macar sa remarc ca inainte de a fi executat una din maicutele l-a intrebat:” De ce cu inteligentra si fizicul Dvs, cu familia si responsabilitatile pe care le aveati v-ati pus intr-o asemenea situatie?””Pentru idealurile mele”.
    Unde gasim in Romania o asemenea personalitate?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.